Orhan Sancar

Moskova Fuarı'nın ardında umut vardı

Son 6 aydır büyük bir krizin etkisinde olan Rusya pazarı, MITT Moskova fuarında ki görüntü ile az da olsa umut verdi.

* Krizin psikolojik etkileri yavaş yavaş aşıldığı için Tayland ve Mısır'daki kadar büyük etkileri olmayacak. Fed kararları sonrası rublenin stabil ve az da olsa değer kazanma eğilimi mart ayındaki satışların hızlanmasına yol açtı.

* Buna rağmen erken rezervasyon döneminde ciddi artışlar beklemek yanlış, Çünkü tüketiciler ve onlara aracalık eden perakendeci acenteler son dakika beklentisine girmişler.

* Tur operatörleri kış döneminde yaşadıkları ciddi kayıplarndan dolayı önemli bir daralma planı yapmışlar; uçak kapasitelerini ve operasyonel kadrolarını küçültmüşlerdir.

* Bu sezon son dakika endeksli ve otellerin ciddi aksiyonlarla müşteri kapması şeklinde geçecektir.

* Önemli olan fiyatlara rağmen kalitenin istikrarıdır; yoksa toparlanma uzun sürer.

* Rusların kimlik ile ülkemize girişi mevcut Rus sistemi nedeniyle bir hayal. Bu konuya fazla kafa yormayıp, başka alternetif çözümler bulalım.

* Turizm bakanlığının destek ve katkı kredileri çok gecikti, uygulamaya geçmek lazım.

* Yapılacak teşviklerin tüm sezona yayılması daralmayı önleyecektir.

* Rusya'da ki krizler nedeniyle yüzlerce perakendeci acente kapandı. Tur operatörlerinin bu durum karşısında direk satış ağlarını genişletmeleri lazım.

* Kış döneminde askıya alınan bölge operatörlük ofislerinin ve buna bağlı olarak uçuşların faaliyete geçirilmesi gerekiyor.

* Otellerin bireysel tanıtım ve perakendeci acentelere bonus vererek pazarın gelişmesine katkıda bulunmalarında yarar var.

* Sonuç olarak erken rezervasyonlarda sıfır çeken Rusya pazarı mart sonu itibarı ile toparlanıp 2015'i yüzde 15-20 kayıp ile kapatacağını öngörebiliriz.




Bu Makale 03.05.2015 - 11:59:34 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.