Orhan Sancar

Moskova Fuarı'na devalüasyon, Kırım ve Ukrayna krizleriyle giriyoruz

21'inci Moskova Turizm Fuarı'na 21'inci kez katılan bir turizmci olarak görüşlerimi ve pazarın analizini sizlerle paylaşmak istedim.
 
Son yıllarda artan erken rezervasyon trendi maalesef bu yıl Rusya ve Kazakistan'da yaşanan %20'lik devalüasyonlar nedeniyle sekteye uğradı. Erken rezervasyon ödemelerinde kısmen yapılan tahsilatların daha sonra alınacak nihai bakiyelerinde dalgalı kur nedeniyle maddi zarar olabiliyor. Acenteler müşterilerinden tüm ödemeyi yapmalarını veya ödeme gününde oluşabilecek zararları yüklenmelerini istiyor. Bu durum karışıklığa ve tedirginliğe yol açtığından son zamanlarda ciddi düşüşler yaşanıyor.
 
Ukrayna'da yaşanan siyasi istikrarsızlık bu ülkeden çıkışları %50 oranında düşürdü. Belirsizlik nedeniyle erken rezervasyon satışları durma noktasında.

Muhtemelen ülke yakın zamanda Batı yanlısı bir iktidar ile yönetilecek. Bu da ekonomik istikrarsızlık ve alım gücünün zayıflaması demek çünkü geçmişte yaşandığı gibi Rusya bu tip Batı destekli iktidarlara ekonomik ambargo uyguluyor. Bu da ülkeyi istikrarsızlığa, ekonomik olarak güçsüz bir duruma sokacaktır.

Kırım ile ilgili sorun referandum ile bitmeyecektir. Bu sorun Rusya'nın Avrupa ile Amerika arasında bir soğuk savaşa girmesine neden olacak. Ülkeler birbirlerine ekonomik ve siyasi ambargolar uygulayacaklardır.

Ülkemizin Kırım ile ilgili tutumu Rusya karşıtı olacağından bizim de siyasi olarak bir kriz yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Tabi tüm bunlar turizmi ciddi etkileyen sorunlar olarak karşımıza çıkacaklardır.
 
Ülkemizdeki Rus turist potansiyeli çok istikrarlı artmasa da en azından istatistiklere göre düşüş kaydetmiyordu. Bunun nedeni biz Mısır'daki sorunlardan dolayı bu ülkedeki potansiyelin önemli kısmını alıyorduk ve bu şekilde Yunanistan'a kaptırdığımız potansiyelimizi dengeliyorduk.

Aslında biz ülke olarak Rusya pazarında son yıllarda çok çeşitlilik yaratamadığımız için kan kaybediyoruz. Ancak rakip ülkelerdeki sorunlardan dolayı ülkemizi tercih eden potansiyel nedeniyle az da olsa bir artış yakalıyoruz.

Mısır'daki mevcut istikrarsızlık bu sene devam edecek gibi görünüyor. Tayland'ta askeri iktidar vb sorunlar zaman zaman ortaya çıkıp bir takip istikrarsızlık yaratıyor. Avrupa Birliği'nin Kırım nedeniyle Rusya ile yaşayacağı krizler Rus turistlerin seyahat tercihlerini etkileyecektir.
 
Ülkemizde yaşanan protestolar, yerel seçim sonrası olabilecek istikrarsızlılar, Cumhurbaşkanlığı seçimi dönemindeki gerginlik ülkemize olan talebi etkileyecektir.
 
İyi fuarlar.
 
Orhan SANCAR 

Bu Makale 26.04.2014 - 14:41:37 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 17.03.2014 - 03:14

    Orhan Bey çok doğru ve yerinde bir öngörü yapmış. Bu tip içte ve dışta olaşan krizlerde aklıselim ile benzer risklerin azaltılması konusunda kamu ve özel sektör olarak ortak karar ve uygulama birliğine gereksinim var. Peki bu yapılabilir mi? İşte bu sorunun yanıtını el birliği ile olumlamak sektöre çok büyük katkılar sağlayacaktır. Elinize ve kaleminize sağlık.

  • bir dost 17.03.2014 - 11:08

    Sn. Sancar, Kırım ile ilgili sorun referandum ile bitmeyecektir. Bu sorun Rusyanın Avrupa ile Amerika arasında bir soğuk savaşa girmesine neden olacak. Ülkeler birbirlerine ekonomik ve siyasi ambargolar uygulayacaklardır. diye bir paragraf yazmışsınız, çok doğru bir tespit lakin bunun detayını isterseniz ben açayım. Rusya Kırım konusunda geri atmayacak gibi duruyor.Aslında Kırımda tek orta yol ne Rusya ne de Ukrayna yani bağımsız bir Kırım ya da 1992 anayasasının uygulandığı bir Kırım. Eger böyle olmazsa Batı, Putini silahsız devirmek için ekonomi ve Rusyada ekonomiye bağlı iç karışıklık kartını ortaya koyacak. Bunu hemen yapamaz, çünkü petrol ve ona dayalı gaz fiyatları uçar. Önce petrol fiyatlarını düşürecek. ABD hem keni stoklarını açacak hem de Arap müttefikleri anlaşacak ve fiyatları dibe vururken Rusyadan sermaye çıkışı sağlayıp, devalüasyonu körükleyecek. Bu dönemde Iranın petrol ihracına izin çıkarsa şaşırmayın. Bu da bize petrol ve gaz maliyetlerindeki düşüş, artı olarak yansırken, Rus turist sayısında eksi olarak yansıyacak. Lakin Irana amborgo kalkar ve insanların gelir seviyesi artarsa, bu açık otelciler tarafından Iran pazarı ile karşılanmaya çalışılır.Olan yine tour operatörlerine olur. Syg.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.