Emir Hepoğlu

MOBBİNG DİYALOGLARI

Mobbing sözcük anlamı olarak, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek şeklinde tanımlanıyor.

Mobbing sözcük anlamı olarak, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek şeklinde tanımlanıyor. Ayrıca bilim adamlarından bazıları, mesela Field, Mobbing’i  mağdurların kendilerine olan güvenine ve özsaygısına sürekli ve acımasız bir saldırı ; Davenport, Wartz ve Elliott Mobbing’i  bir kişinin, diğer insanları kendi rızaları ile veya rızaları dışında başka bir kişiye karşı etrafında toplaması ve sürekli kötü niyetli hareketlerde bulunma, ima, alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi olaylarla, saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlaması ; Leymann ise Mobbing’i, bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik olarak, sistemli bir şekilde düşmanca ve ahlakdışı bir iletişim kullanılarak uygulanan bir psikolojik terör şeklinde adlandırıyor.

Özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu gruplarda, zayıf bir kontrolün olduğu örgütlerde güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan baskı yapmasını Mobbing hadisesi olarak belirleyen uzmanlar, nerede ise ile insanlık tarihi ile yaşıt bu mendebur durumu çağımız için tekrar tespit etmiş oluyorlar. Toplumumuz içerisinde iş hayatında, askerde, okulda ve beklide evde yaşadığımız bu ve benzeri olayları tanımlayamamış olanlarımız bu günlerde ziyadesi ile fazlaca konuşulan Mobbing’i kanıksayarak anlamış oluyorlar. Meclis’ten geçerek yasalaşan 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu’nun 417.maddesinde psikolojik taciz olarak Türkçeleştirilebilecek olan “mobbing” kavramı, 818 sayılı ve halen yürürlükte bulunan Borçlar Kanunu’nun 332. maddesine karşılık gelen maddede işçinin kişiliğinin genel olarak korunması şeklinde düzenleniyor. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 30.05.2008 tarihli kararına istinaden incelemeye değer bulunan bir dava ise bu kavramın ülkemizde ilk kez muhakeme edilmesine ve Mobbing kavramının tutanaklara geçmesine neden oluyor. Şimdi asıl ve büyük soruyu soruyoruz ; Turizm ve Otelcilik sektöründe Mobbing varmıdır, var ise hangi seviyelerde seyretmektedir, şikayetler ne orandadır, çözümü için tesisler, işletmeler, yöneticiler ne türde çalışmalar yapmaktadırlar?

Bu kadarını ben de bilmiyorum açıkçası, ancak eminim bu yönde çalışmalar sürdüren birimler mevcuttur. Ancak bildiğim hem de gayet iyi bildiğim Mobbing diyalogları mevcut. Bizzat yaşadığım, yaşayanların anlattıkları ve halen yaşananlar. Turizmde yaşanan kalite erozyonu hadisesinin negatif getirilerinden olan tecrübesiz ve yerini hak etmeyen yönetici atamaları Mobbing olarak adlandırdığımız konunun sonuç olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Nerede ise hemen her gün dostlarımızdan dinlediğimiz sıkıntılar, ağlanmalar, sızlanmaların büyük nedeni Mobbing aksiyonları. Sadece sözlü taciz ve suni stres yaratma vakaları ile de vuku bulmayan bu hassas durumlara kimi zaman fiziksel şiddet de katarak renklendirilmeye çalışan yaratıcı, yatırımcı ve yönetici taifesi olduğu duyumları da kimi zaman kulağımıza çalınmakta.

Yerini ve mevkisini haz edememiş kıt beyinlerin işi mi dersiniz, yoksa koltuk, makam korkusu sarmış zayıfların seçimi mi, ya da çocukken ailesinden şiddet görmüş psiko –bilmem- ne’lerin bir şekilde rahatlama yolu mu bilemem, ama Mobbing çağımızın ve sektörümüzün bir realitesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Mücadele yollarını aramaktan ziyade dikkatli davranmayı öğrenmek fazlasıyla işe yarayacak gibi gözükmektedir. Zira yaşadığımız çağ ve sürekli değişmekte ve gelişmekte olan toplumumuz bu ve benzeri sakıncalı durumlara gebe gözükmektedir.            



Bu Makale 19.04.2011 - 09:09:22 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Şengül Çayırova 11.04.2011 - 02:42

    Herkesinde bildiği gibi mobbing turizm sektöründe adeta tavan yapmaktadır ve istisnasız her işletmede mevcuttur. Eğer birilerinin adamı değilseniz vay halinize, ozaman gerçekten her an 'koltuk sallanabilir'. Mobbing 'den dolayı nice kaliteli eleman, müdürler göçtü bu sektörden, hepsi diğer sektörlere savruldular. Görgü, centilmenlik, incelik sahibi olanlar, profesyonel olmaları gerçekten önemli değil, bir şekilde kaybettiler. 'Yırtık', 'açıkgöz', 'şark zihniyetli' 'ler her daim kazandılar ve en üst seviyelere yerleştiler. Umarım mobbing hukuku sektörümüze hayırlı gelir ve herşey olması gerektiği gibi olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.