Murat Saraç

Meryem Ana'nın mezarı

15 Ağustos Hristiyan inancına göre Meryem Ana'nın göğe yükselişinin yıldönümüdür. Hristiyan dünyasında büyük törenler ve ayinler düzenlenir. Bunlardan biri ve belki de en anlamlısı da yanıbaşımızdaki Meryem Ana evinde gerçekleşir.

1967 yılında Vatikan tarafından 'kutsal yer' ilan edilen ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görev yapan 3 önemli Papa'nın ziyaret ederek kutsadığı Meryem Ana evi Katherine Emmerich isimli yatalak ve Stigmatist bir rahibenin gördüğü gizemli görüntülerden yola çıkılarak araştırılmış ve bulunmuştur. İnanışa göre, Hz. İsa çarmıhta Meryem Ana'yı St. Jean'a (John/ Yahya/ Yuanna) emanet etmiş ve bu ikili Kudüs'ten güvensiz olduğu gerekçesiyle ayrılarak Efes'e gelmiştir. Bülbül Dağı'nda inzivaya çekilen ve burada vefat ederek yakınlardaki bir mağaraya gömülen Hz. Meryem'in daha sonra göğe yükseldiğine inanılır. Mağaranın yeri ise bilinmemektedir. Ağzının kapatıldığı söylenmektedir. Şirince'li Rumların çok eski zamanlardan beri O'nun adına anma törenleri düzenledikleri bilinmektedir. Sonradan şapele çevrilen evine her yıl yüzbinlerce 'inanan' ziyarete gelmektedir. Bugün inanç turizminin en önemli ziyaret noktalarından biri durumundadır.

FATİMA VE SELÇUK KARDEŞLİĞİ

Geçtiğimiz günlerde UNESCO kültürel miras listesine girmeyi başaran Efes ve Selçuk kültür turizmi üzerine büyük bir fırsat yakalamıştır. Bu fırsat iyi kullanıldığı takdirde bölgeye önemli katkılar sağlayacak gibi gözükmektedir.

Yeni Belediye Başkanı ile turizm ve tanıtım açısından bir ivme kazanan ve tarihi/ kültürel değerleri ön plana çıkartmaya çalışan Selçuk Belediyesi'nin Portekiz'in Fatima Kasabası ile kardeş olma girişimleri kültür ve inanç turizmi açısından son derece dikkat çekicidir. Fatima, 20. yüzyıl başında çoban çocuklara görünen Hz. Meryem'in verdiği 3 sır ile tanınmaktadır. İki kentin kardeşliği son derece önemli olup Türkiye'nin kıskacına düştüğü 'Her şey dahil'e bir alternatif olarak inanç turizmi'nin gelişimi ve sadece Selçuk değil başta Kuşadası, İzmir olmak üzere bölge turizmine de büyük katkı sağlayabilir. Yıllar önce Kuşadası Belediyesi olarak katıldığımız Roma'daki JOSP İnanç Turizmi fuarında dönemin Belediye Başkanı Esat Altungün ile bölgemizin bu konuda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu görme şansımız olmuştu.

Artık UNESCO listesinde bulunan Efes ile Meryem Ana evi inanç turizmi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir ve yetkililerin bunu doğru değerlendirilmesi ve planlaması gerekmektedir. Bu satırları okuyan 'malum' kişilerin kazma küreği kapıp dağlarda mezar aramalarından veya arazi parsellemelerinden endişe etmekle beraber, bir gün Meryem Ana'nın dağda saklı bir mağaradaki mezarında huzur içinde yatarken bulunması fikrini de son derece heyecan verici bulduğumu belirtmek isterim.

Bu Makale 29.09.2015 - 15:09:21 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Hz Meryem'in Lahiti

    Mehmet ince 14.04.2024 - 09:49

    Hz Meryemin Lahiti Selçuk efeste olup bir mağaranin içinde gökyuzu mavisi renginde lahit olup icinde Hz Meryemin bedeni yatmaktadir elleri çapraz ve kutsal kitabi göğsune basmiş sekilde yatmaktadir yeri gizli tutulmaktadir.bulbul dagi ve çevresi cok sıkı korunmaktadir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.