Emir Hepoğlu

Marka değilsen, sen sen değilsin

Turizm ve otel sektöründe hizmet verenlerin SNOB takılmaları azıcık göze batsa da, yined e alışılmadık bir şey değil. Bilirsiniz otel temalı sinema filmlerinde bile Concierge sorumlusu hep burnundan kıl aldırmayan tiplemeler ile tasvir edilir.

Yakasındaki çapraz çift anahtarlı rozeti, ütülü ve şık ceketi, jöleli saçları, her türlü etkiye karşın milim oynamayan kravatı ve çokbilmiş tavırları ile nerede ise her dönemde beyaz perdenin sabit karakterlerindendir.  Şımarık davranışları, kendinden emin duruşu, oteldeki her şeyi bildiğine kanaat getirten görüntüsü itibari ile Bellboy ise ikinci sivri karakteri oluşturur.

Her ne kadar hayat bir tiyatro oyununa benzetilse de çoğu zaman, yine de o kesif gerçeklik beyaz perdedeki tiplemelerin sempatikliğinden çok uzak olabiliyor. Yani kısacası şımarıklık gerçek hayatta pek kabul gören bir şey değil. Sıklıkla ve keskin bir şekilde hatırlatmalar yapmak gerekiyor kimi zaman bazı dostlara.

Çoğu zaman şahit olup da, an itibari ile bir seri katile dönüşmemi gayet makul bir çerçeveye oturtacak haller ve durumlar gelişiyor çevremde. Bu müstesna durumların geliştiği ortamlar ise her ne hikmetse önde gelen zincir otel markalarının lobileri oluyor.

Kendilerini kapıdaki tabela ve logo üzerinden değerlendiren nevi şahsına münhasır kimi dostlar, üst perdeden konuşmayı ve küçümsemeyi rutin hale getirmişler ne yazık ki. Bazen sorduğum da oluyor elbette ‘’size ukalalık ve şımarıklık konularında özel bir eğitim veriliyor mu’’ acaba diye. Yok vallahi ben ciddiyim, güvenilir, öncü, kalitesi tartışılmaz hemen her tesiste benzer karakterler bolca bulunmakta. Ya bunların üretimi bizzat tesis bünyesinde, büyücü Saruman’ın Uruk-Hai’leri yaratması gibi aşağıda kazan dairesinde gerçekleşmekte, ya da İK departmanı işe alırken benzer modellere öncelik vermekte !.

Donanımı, tecrübesi ve bilgisi dahilinde markalaşmış müstesna karakterleri tenzih ederim. Lafım boşken dolu göstermeye çalışanlara! Bireysel olarak markalaşmadan bihaber, AMATEM’de tedavi gerektirecek kadar koltuk, mevki bağımlısı ve ne yazık ki çevresindekilere fazlaca bir şey veremeyecek durumda olan bu özel karakterleri koruma altına almak ve çoğalmalarını engellemek gerektiği düşüncesindeyim.
Ya da daha keskin bir uyanış için şöyle de söyleyebiliriz kendilerine;

Değerli kardeşim iyi güzel konuşuyorsun da, otel senin değil bu biiiiir, çıkarken tapusunu koltuğunun altına sokuşturmuyorlar buda ikiiiiii, ensenden tutup kapının önüne koyduklarında ‘’Çalgıcı Karısı Binnaz’’ bile senden daha çok itibar görür ahanda bu da üççççç.

KAMU SPOTU

Çevremizde bulunan ve kendisini çalıştığı tesis markası üzerinden tanımlayan meslektaşlarımızı koruyalım. Onları tedavi olmaları için ikna edelim. Çözümün bireysel markalaşmadan mütevellit olduğunu bilahare bildirelim. Onlara karşı sabırlı davranıp, sosyalleşmelerini sağlayalım. Unutmayın bu sektör hepimizin!




Bu Makale 12.12.2014 - 14:13:32 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 04.12.2014 - 08:11

    ANA Fikir: Ben enMARKA olsam bile kaç yazar? Yörem ve Bölgem ve Ülkem her geçen yıl İMAJ kaybettikten sonra ne fayda? Ağzımla kuş tutsam bile verimsizliğe mahkum durumdayım. Çare ise Stratejik Bölgesel yönetimde ama Balıklar da baştan kokuyor maalesef?

  • Mustafa Çor 29.11.2014 - 11:21

    Emir bey yine değindiğiniz diğer tüm konular gibi size özgü mizahi tarzınızla hem düşündürdünüz hem de güldürdünüz :))Kenisi ile ilgili özdeğeri tam oluşturamadığı için çalıştığı kurumlar üzerinden keni kimliğine değer katmaya çalışan insanların hazin bir hikayesidir bu ne yazık ki..Bulundukları mevkiilerden ve kurumlarından ayrıldıklarında kenilerini tanımlayacak bir sıfat bulmakta zorlanırlar ve biraz da sudan çıkmış balığa dönerler..Sizin önerinizi yürekten destekliyorum ve egosu ne kadar yüksekse farkındalığı da o kadar düşük olan bu kardeşlerimizi koruma altına alarak tedavi olmaları için Özdeğer nasıl yükseltilir ve Bireysel marka olmanın yolları gibi kişisel gelişim eğitimlerine katılmalarını öneriyorum..Sevgi ve Saygılarımla..

  • Zafer Cengiz 21.11.2014 - 09:48

    Muhabbetler paralelinde böylesi yararlı konulara girmenizi kutlarım Emir Bey.. Markanın diğer sıfat boyutları da İMAJ ve İTİBAR Kavramları.. Antalya odaklı olarak: Acaba çeşitli piyasalarda Antalya imajı nedir..?? Bunun bir göstergesine rastlayan varsa? Konuşsun lütfen.. Ya bir de paralel örgüt olarak İtibar faslına dokunursak: Antalya nerelerden bunu kaybediyor? Ayrıca da bunu nasıl yükseltebilir? NelerDERsiniz..??

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.