Emir Hepoğlu

Kısır döngü!

Neden mi ?
 
Nedeni gayet basit turizm basınında geçmiş yıllara ait sadece haber başlıklarını incelemek nasıl bir kısır döngü içinde olduğumuzun resmidir. 

Son 10 belki de 20 yılda ülkede terörle alakalı bir saçmalık yaşanmadığında komşu ülkelerden birinde kesinlikle kan gövdeyi götürüyor.

O olmazsa Türkiye’de ortalık karışıyor. Olmadı külliyen Akdeniz’e kan akıyor kıyısı olan her ülkeden. 

Turizm mi? Elbette etkileniyor ama bizde kriz yönetmeyi öğreniyoruz sürüp giden kargaşadan ötürü. 

Bir sonraki yılın olası siyasi gelişmeleri STRATFOR merkezindeymişçesine otel ve acente merkezlerine masaya yatırılıyor uzun uzadıya. 

Yeni pazarlar yaratmaya çalışıyoruz kendimize !. Daha önce yüzüne bakmadıklarımız birden ‘’kıymetlimissss’’ kıvamına geliyor hepimiz için. 

‘’Ehliyetli Trafik Canavarları’’ Odası başkanı kasten onlarca turistin öldürüldüğü her trafik katliamı sonrası‘’ biz uyarmıştık, biz gerekli eğitimleri vermiştik, biz kontrol etmiştik..tik tik tik ‘’muadili basmakalıp açıklamalarda bulunuyor. 

Hatalı sollama ya da aşırı hız vesilesi ile öldüremediklerimizi bir ana önce otele yetiştirerek kaçak içki ile mefta etmeye çalışıyoruz. Çok da başarılıyız bu her iki teknikte de.  

İstihdam her daim sorun, her daim çözüm arayışları en yetkili ellerden sürmekte ama realitede ortalık felaket durumda. Memlekette turizm adına doğru yanlış yüzlerce, binlerce yatırım yapılmakta, ancak sektöre istihdam sağlamak amaçlı yapılanlar hep mum ışığı kıvamında kalmakta.

Kapıdan her gireni turist olarak kaydetmek adet olmuş. Rakamlar her sene daha da büyüyor PDF ve PPS sunumlarında. Çok da renkliler ne hoş !. Ama her ne hikmetse cebimize giren mangır’ın hissedilir bir değişkeni yok. Yani canlıyı gören yok.

Taksiciler hemen her turistik beldede kurumsallaştırılmış terör eylemlerini acente ve bizzat turistler üzerinde uygulamaya devam etmekteler. Önümüzdeki on yıl içinde bayrak tasarlayıp, toprak talebinde bulunurlarsa şaşırmayalım yani. Ayrıca ‘’Ehliyetli Trafik Canavarları Odası’’ ile ittifak yapmaları öngörülebilir bir gelişme. Hatta beklide parti kurup muhalefetle koalisyona bile gidebilirler !.
 
Yatırımcı kısmında da değişmezler var elbette. Personele yapılacak ZAM oranları söz konusu olduğunda ‘’işler kesat arkadaşlar‘’, yeni yatırım yapılacağı zaman ‘’banka kredisi ile yapıyoruz öz kaynakla değil‘’,  gazeteye röportaj verilirken öz gaynaamız bu gadar, gredibilitimiz bu gadar, şu gaddar çalışanımız var bla bla bla…

Acenteler yine batıyor, tesisler agresif bir şekilde el değiştiriyor, her şey dahil’den her ne hikmetse herkes şikayet ediyor, ancak çok çekici olduğundan olsa gerek hiç kimse vazgeçemiyor.
Uzun lafın kısası bizim köyde değişen pek bir şey yok.

Kısır bir döngünün içerisinde gibiyiz. Sabitlerimiz ve değişmezlerimiz var ve bolca şikayet ettiklerimiz. Yinede önlenemez bir devinim içerisinde olduğumuz söylenebilir. Her türlü engellemeye ve müdahaleye karşın !.
 

Bu Makale 01.10.2013 - 11:30:56 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • bir dost 24.09.2013 - 10:35

    Her sey duzgun olsa size ne gerek var. Yorum yazmam icin bana gerek var. Kosmos mu orasi da, hersey ahenk icinde olsun. Alti ustu, insanoglu ve isleri. Kapiş

  • ZaferCengiz 24.09.2013 - 06:53

    Böyle gelip böyle giden kısır döngüleri irdelemekten ötede, bu çıkmazlardan kurtulmak için artık tutarlı yol yordam yöntem arayışlarına girmek gerekmez mi Sn.Hepoğlu...? Türk turizm tarihiyle özdeşleşen Ulusal arayış olan turizmde devlet politikası konusunda 7 yıl önce atılmış tek adım olan 2023 Stratejisi bu ezberleri ve kurguları bozabilecek bir adım iken, bugün ilgisizlikten ölüm döşeğinde yatmaktadır... Bir insanlık içgüdüsü ile, varlığını hatırlayıp halini ve hatırını sorsak, geleceğe yönelik umutlar doğabilir mi acaba...??? Ne dersiniz?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.