Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

ITB ardından kısa notlar...

Hollanda Seyahat Sigorta Fonu tüm davaları kazanarak 11 Türkiye spesiyalistini SGR sigorta fonundan çıkararak, SGST isimli yeni bir fona üye olmaya zorunlu tuttu. Bu tur operatörlerinin toplam ürettiği yolcu sayısı 50 bin civarında, görünüşe göre fazla bir zarar olmayacak demek hata olur. Bu karar Türkiye için büyük bir prestij kaybıdır.
 
Çok yoğun ve yorucu bir fuar çalışmasının ardından Antalya’nın güneşli havasına ulaşacağımı hayal ederken maalesef şu anda dışarıda yağan yağmur ve 3 gündür akşamları esen şiddetli rüzgar ile karşılaştım. 
 
Öncelikle Sayın Müsteşarımız Özgür Özarslan Bey’in fuarın ilk günü yapmış olduğu açıklama oldukça yerindeydi. Her sene çeşitli fuarlara çeşitli illerin ve bölgelerin katıldıklarını gözlemliyorum ve o ilin turizmine hiçbir katkılarının olmadığı, bu bölgelerin acenteler veya operatörler ile ortak çalışma yapması görüşünün altına imza koyduğumu belirtmek isterim. Körler sağırlar birbirini ağırlar gibi bir durumun önümüzdeki sene ortadan kaldırılması faydalı olacaktır.
 
Katılımcı sayısının çok oluşu nedeni ile standların çok küçük olması ise ayrı bir sorun oluşturmuştu. Ne bu standlarda iş bağlantıları için gelen turizmciler rahat bir çalışma ortamı sağlayabildiler, ne de sonuç alabildiler. 
Genel açıdan bakıldığında İSPANYA STANDINDINDAN  SONRA!!!! Türkiye standının en hareketli stand olması dikkat çekti. Bu olumlu bir gelişme, Türkiye Avrupa turizm pazarında önemli bir yere sahip. Ancak turizmcilerimizin rehavete kapılması bir anda Türkiye lehine esen rüzgarları tersine çevirebilir. 

Şu anda Antalya ve diğer bölgelerde otellerimizin çoğundan erken rezervasyon dönemi için stop sale gelmemiş durumda. Bu da demek oluyor ki diğer pazarlardaki kayıplar dolayısı ile otelcilerimiz halen erken rezervasyon döneminde hedefledikleri satış oranlarını yakalayabilmiş değiller. Ancak genel havaya bakıldığında herkes işlerin gayet güzel gittiğini, doluluk oranlarının ve satışların geçen senenin üzerinde olduğunu söylüyor. Bu ne yaman çelişkidir anlamadım gitti!!!! 

Son olarak Hollanda pazarından bazı sayılar vermek istiyorum. Şubat sonu itibarı ile Türkiye destinasyonu Hollanda pazarında kümülatif olarak % 35,6 ile pazar lideri konumunda. Ancak Aralık ayında bir önceki yıla göre % 14,3 , Ocak ayında bir önceki yıla göre % 3,5 olan artış, şubat ayı sonu itibarı ile  % 1,6 seviyelerine kadar düştü. Sevindirici olan şey, artıda olan tek ülkenin Türkiye olması. Düşündürücü olan ise bu artışın tersine dönüp dönmeyeceğidir. İngiltere pazarındaki ciddi düşüş de göz önüne alındığında Türkiye turizm sektörünün her bir dalı ile ciddi bir çaba sarf etmesi gerektiği ise kaçınılmaz sonuçtur.

SGR MESELESİ

Hollanda Seyahat Sigorta Fonu tüm davaları kazanarak 11 Türkiye spesiyalistini SGR sigorta fonundan çıkararak, SGST isimli yeni bir fona üye olmaya zorunlu tuttu. Bu tur operatörlerinin toplam ürettiği yolcu sayısı 50 bin civarında, görünüşe göre fazla bir zarar olmayacak demek hata olur. Bu karar Türkiye için büyük bir prestij kaybıdır.  

Bu tarz gelişmelerin Fransa’dan da gelebileceğini bir takipçim belirtmiş, şimdiden önlem almak bu tarz kararların diğer ülkelere de yayılmasını önlemek gerekir düşüncesindeyim. Bunun için ısrarla üzerinde durmak istediğim konu Türkiye Turizm Sigorta Fonu’nun en kısa sürede oluşturulması ve kalite standartları ile turizm sektöründeki oyuncuların standartlarının belirlenmesidir. Bu fonun ilgili ülkelerdeki sigorta fonları ile
teması de birçok riski ortadan kaldıracak ve Türk turizm sektörüne uzun vadeli ciddi bir kazanç sağlayacaktır.

Bu arada kulağıma gelen bazı durumlara göre bazı operatörler yasaların arkasından dolanarak farklı yöntemler bulma peşindelermiş, bu tür kısa vadeli çözümler önce kendilerine sonra Türkiye turizmine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmaz.

FİNANS

Petrol fiyatları önlenemez bir şekilde yükseliyor. Genel trend kışın düşmesi ve yazın artması yönünde idi. Ancak 2 yıldır bu trend bozuldu ve sürekli bir artış yönünde hareket var. Bu durum havayollarına ek maliyet dolayısı ile tur operatörlerine de koltuk fiyatlarında artış sonucu doğuracaktır. Türev finans enstrümanlarının kullanılması konusunda dikkatli olmak gerekir.

Euro / TL'de 1,32 – 1,38 bandı olası, bu sınırların altının veya üstünün zorlanması her iki yönde hareketi getirebilir. Avrupa’da borç krizinin çözülememesi ve piyasaların sakinleşmemesi , Avrupa Bankalarının elinde bulunan Yunanistan kağıtlarının zarar yazılma zorunluluğunun olması durumunda EUR/TL de yukarı yönlü ciddi bir hareket bekliyorum.  Bu nedenle fatura bazlı türev opsiyonların kullanılmasını öneriyorum.
 

Bu Makale 13.03.2012 - 16:22:08 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Eren Dağdelen 16.03.2012 - 04:52

    Küresel krizin tüm sektörleri etkileyip, sadece turizm sektörünü etkilemeyeceğine dair yapılan yorumlar gerçeği yansıtmıyor. Yazarın da, isabetli bir şekilde belirttiği gibi, hem stop sale çekilmiyor, hem işler çok iyi gidiyor. Burada ciddi olarak bir çelişki sözkonusu. Kimse kenini kandırmasın, işler iyi falan gitmiyor. Gerçeği görüp gerçekçi önlemler almak zorundayız

  • Meftun Çilingiroğlu 13.03.2012 - 08:38

    Mükemmel bir analiz yazısı olmuş. ITBye katılım konusunda kesinlikle size katılıyorum. Öte taraftan Hollanda pazarında yaşanan sıkıntıya bakanlığın kesinlikle el atması gerektiğini düşünüyorum. İleride çok ciddi sıkıntılar doğurabilecek bir adım.. Teşekkürler

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.