Emir Hepoğlu

İstihdam değil istismar!

"İstihdam değil İstismar" başlığını geçtiğimiz salı günü Antalya Açık Hava Tiyatrosu'nda izlediğim, Tiyatro İstanbul tarafından Yılmaz ÖZDİL in çok satan kitabı ‘’İsim, Şehir, Hayvan’’dan uyarlanan oyundan arakladım.

İlk sahne, Antalya’ya tatile gelen çiftin kalacakları otelin devasa lobisinde kaybolması ile başlıyordu. Resepsiyonu bulmak için soru sordukları her bir personelin, farklı milletlerden olması trajikomik bir durum yarattığı gibi güzel bir kara mizah örneklemesi yapılarak hassas bir noktamıza da dokunuluyordu bu vesileyle. 

En nihayetinde bin bir zorlukla buldukları resepsiyonda ki görevliye…

-'peki Türkler nerede çalışıyor kardeşim?'  diye sorduklarına…

-'sahilde şezlonglarda, havuz başında havlu dağıtımında, katta oda temizliğinde, mutfakta bulaşıkhanede istihdam ediliyorlar' şeklinde cevap almışlar ve akabinde…

-'ona İstihdam değil, İstismar derler' diye espriyi patlatmışlardı.

Doğruluk payı olduğunu düşündüğüm bu esprinin ardından çok da haksızlık etmemek lazım. 'Türk Turizmini bugüne bu yabancı istihdam mı getirdi kardeşim' dedim kendi kendime. Ok bu aralar misafir ilişkileri masasına Rusça konuşabiliyor diye Rus’un cahil cühelasını oturtmak çok moda ama, mutfaklarımız hala Bolu, Hatay, Gaziantep hakimiyetinde. Birkaç Çin ve Kore vatandaşını saymazsak nerede ise Asya mutfağı otellerimizde kendi gençlerimiz tarafından icra edilmekte. 

Tamam anladık masajın kralını Filipinli ve Endonezyalı kardeşlerimiz yapıyor ama hamam da kesenin ağa babası yine bizim yağız delikanlılarda. Animasyon ekiplerinin beklide yüzde 80'i yabancı; Arnavut'un dan tutunda, Kübalısına, Ukraynalısından, Beyaz Rus'una, Rus'undan, Moldovyalısına, Hırvatından, Sırp'ından, Tunuslusuna yetmiş iki milletten ırk bizim turizmimize hizmet için gurbet ellerde ter akıtıyor. Ama hala animasyon departmanı yöneticilerinde alttan yetişme donanımlı Türkler ağırlıkta.

Hatta su sporları işletmelerinin yüzde 99'u arazisini şu an kiracısı olduğu tesise satmış toprak zenginlerinden oluşmakta. Bazı oteller Gürcü ve Ermeni kat görevlisi çalıştırıyor olsa da ağırlık halen bizim güçlü kuvvetli Türk kızlarında. Eskiden serada, toprakta çalışarak kas yapmış bu hanımcıklar şimdilerde Türk turizmi için emek harcamaktalar. Bu saydığımız dünya vatandaşlarının haricinde Kazak, Gürcü, Türkmen, Arap, Kırgız ve Almanlarda turizmin çeşitli alanlarında yoğun olarak mesleklerini icra etmekteler. 

Birde birkaç yıl önce tanıştığım Katmandu’lu yani Nepal’li Türkiye aşığı Kumar vardı. Onu da saymadan geçemeyeceğim. Kaçak olarak ülkemize girip sonradan bir Türk hanımla evlenerek eniştemiz olan Kumar nevi şahsına münhasır bir karakter ve beklide güneyde turizmin hizmetinde çalışan tek Katmandu’lu kardeşimiz. Bu haliyle bile korunmayı ve kollanmayı hak ediyor. Ama bundan daha ilginç ve komik bir anekdot daha var bu kardeşimizle ilgili. Kendisi nerede ise dünyanın orta yeri denize kıyısı olmayan NEPAL civarlarından ancak iştigal buyurdukları meslek sahilde CANKURTARANLIK.

Dünyanın her yerinde yabancı pasaport sahibi insanlar turizm alanında çalışmaktalar. Hatta seyahat gemilerinde nerede ise tüm dünya vatandaşlarından görmek mümkün. Mesela Dubai’de ağırlıklı olarak Hintli ve Filipinli çalışan popülasyonu gözlemlenmekte. Bu dünya hepimizin, ona iyi bakarsak, kirletmez ve saygı gösterirsek da çok içecek suyumuz yiyecek ekmeğimiz var. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki benim vatandaşım işsiz ve aç dolaşırken elin yabancısını istihdam etmenin bizimkileri de istismar etmenin bir manası yok. 

Her şeyin başı eğitim, eğitim konusuna daha fazla önem verip büyümesini hızla sürdüren turizm sektörüne taze kan kazandıralım ama bu kanın çoğu bu topraklara ait olsun. İhtiyacımız olduğunda twit atarız, emin olun bağışta bulunan çok olur.
 

Bu Makale 23.08.2012 - 13:45:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Savaş Er 25.08.2012 - 04:44

    Herzaman olduğu gibi iyi bir noktayı yakalamışsın oradan buradan yönetici,çalışan transfer eder sonra keni evlatlarımızın dışarı gitmesini seyrederiz sonra da onların uluslararası şirketlerde tepeye ulaşmalarına hayıflanırız daha dün o insana yapılanları kimse anmaz kimse onun neden kaçtığını telaffuz etmez.Bu bir yara bakalım çaresini kim bulacak.

  • MGencer 20.08.2012 - 08:33

    ilişkiler değil prensiplerin hakim olduğu bir tesiste başarılı iseniz korkmayınız.

  • butomba 19.08.2012 - 06:26

    kardeşim,bir sürü açılan tesis var.ELİ AYAĞI DÜZGÜN OLSUN mantığıyla bir sürü personel alındı zamanında.devlet tarafından desteklenmediği sürece bu personel ugandalıda olur,hintli de olur,nepalli de olur.keni milletmize değer verilmiyor ki (ücret)yabancı oldumu para ganimet.biraz da bu konuya değinsen süper olurdu.hayırlı bayramlar kardeşim..

  • DERYA 19.08.2012 - 04:41

    Türk Turizminin yarasına parmak basmışsınızsözde söylenir kalifiye eleman,kalifiye eleman Buyrun,okuyun.Gerçek... BEBEK MAĞAZASINDA ÇALIŞMIŞAKABİNDE TURİZM OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE KENDİSİNE YER BULMUŞ...??? İnsan Kaynakları Departmanı çalışanlarının CV okumayı bilmesi gerekiyor.Maalesef Türkiye de 78 ay bebek mağazasında çalışmış biri (değil servis yapmak,oda temizlememiş birileri kat şefi,ofis sorumlusu, Excutive Housekeeper,kovulmuş olanlar İnsan Kaynakları Eğtim Müdürü olabiliyor...Bırakın Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesini bitirmeyi,Turizm ve Otel İşletmeciliğini bile okumamışdüz lise mezunu FB de işe alınıyor.Yün Gri Taytla iş görüşmesine gelen var...Telefonda Ankara( Söğütözü) 5lı bir oteli arayıp İnsan Kaynakları Müdürünüzün adı ne diye soru sorupVEHHBİİİİİ cevabını almak... Gerisini siz düşünün.İşinde Profesyonel olan İnsan Kaynakları departmanı çalışanlarıİş görüşmesinde STAJDA çok farklı departmanlarda çalışmışsınız,niye aynı alanda kanalize olmadınız...? gibi abuk sorular sormazsınız.ADI ÜZERİNDE STAJ.Adayın sertifikalarına bakıp niye aldınız?hobiniz herhalde... diye dalga geçerler kenilerince.İstanbulda 5 X Otelde Eğitim veriliyor Housekeeping departmanında Özel üniversite mezunu ön büroda resepsiyonist olan kızımız diyor ki ben eldivensiz yapamam.....Yapamayacaksan niye turizm sektöründesin?diye bir soru sormak akıllarına gelmez. Kitap,Gazete(ucuz gazeteden bahsetmiyorum) okuma olayına girmiyorumkeni sektörünü bilmeyen, araştırmayan kişilerle çalışmak,muhatap olmak çok zor. Runnerı bilmeyen Yiyecek İçecek MüdürleriBukleti bilmeyen insan kaynakları müdürü,Ofis programlarını Housekeepıng Müdüründen öğrenenleri...Neler var nelerKolay Gelsin:)

  • hanifi kesimci 19.08.2012 - 12:22

    haklısınız yazdıklarınız doğru ve uyarıcı yanlız turizm bölümü okuyan liseli ve üniversiteli stajyerlerin sorununuda bir kaleme alırsanız.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.