Birgül Akgül

İşletmelerin sosyal medya ile imtihanı

Sıkça karşılaştığımız bazı soruları, soru cevap şeklinde bir makalede derledim. İçeriğimiz, işletmelerin önem verdiği ancak genel anlamda bir türlü ivme kazandıramadığı sosyal medya hesaplarının işleyişi hakkında sizleri bilgilendirmek üzere hazırlandı.

Düşüncelerinize tercüman olması dileklerimle, keyifli okumalar.

Sosyal medyada olmalı mıyız?

Evet, hala bu soruyu soran işletmeler var. Bu işletmeler genelde sosyal medya yönetimini sağlayacak insan gücüne sahip olmayan işletmeler. Aslında sosyal medyada olmaları gerektiğinin farkına vardıkları için bu soruyu yöneltiyorlar.
Bireysel olarak sosyal medya hesaplarınızın olmamasını tercih edebilirsiniz, hatta bu kendinizi daha özgür hissetmenizi de sağlayabilir, ancak; özellikle turizm gibi 7/24 yaşayan ve temeli eğlenmek, rahatlamak, sosyalleşmek, mutluluk gibi kavramlara dayalı olan bir sektörde, sosyal medyada işletme hesaplarınızın olmaması, bir nevi işletmenizin de olmaması anlamına geliyor. Abartılı bir ifade olduğunu düşünebilirsiniz ancak soruyu açıklamanın en net yolu bu. Hangi mecralarda olacağınıza tabii ki siz karar vereceksiniz, her yerde olmak zorunda değilsiniz ancak en azından Facebook ve Instagram’da olmanız gerekmektedir. Hatta bu iki mecra aynı firmaya ait olduğu için birçok hizmet birbirleri ile bütünleşmiş durumda, yani sizi ikisinde de olmaya mecbur bırakan bir birliktelik kuruldu.

Twitter’da olmamız gerekiyor mu?

Twitter, sürekli akan, çok aktif ve her gün yeni gündemlerin konuşulduğu bir mecra. Evet, soysal medyada olmalısınız ancak bu her mecrada olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Twitter, genelde bir söyleyeceği olanların mecrası olarak değerlendiriliyor. Aksiyonu, aktivitesi, eğlencesi bol bir tesis ya da işletmeyseniz ve bu mecranın hızlı akan yapısına ayak uydurabilecek iş gücünüz/ekibiniz varsa; tabii ki Twitter’da olmak da doğru ve etkili paylaşımlarla tesisinizin tanıtımına katkı sağlayacaktır.

Zaman içinde oluşan tamamı organik takipçilerimiz/sayfa beğenilerimiz var ancak paylaşımlarımız yeterince beğeni almıyor, sebebi nedir?

Bireysel hesap kullanıcıları birer reklam gören, işletme hesapları ise reklam veren konumunda değerlendiriliyor. Bireysel hesaplar ücretsiz, çünkü orada yaratılan nüfus, bir nevi Facebook’un kendi reklam etkileşimlerinde kullandığı kitle olarak mecraya fayda sağlıyor. Reklam verenler ise; ne kadar harika tasarımlar hazırlasalar ya da etkin içerikler oluştursalar da binlerce takipçileri olmasına rağmen beğenileri 100 kişi altında kalabiliyor. Bunun nedeni reklamsız paylaşımlarınızın bağlantılarınızın/takipçilerinizin ana sayfalarına düşmüyor /düşürülmüyor olmasıdır. Maalesef bu sistem işletmeleri reklam vermek zorunda bırakıyor. Hedef kitlenize ulaştıramadığınız paylaşımlarınız, işletmenize bir fayda sağlamıyor.

Facebook/Instagram reklamları ne kadar faydalı?

Facebok, Instagram’ı satın aldıktan sonra, Instagram reklam uygulamaları da Facebook üzerinden yürütülmeye başlandı. İki mecra işletme sayfaları için özellikle reklam konusunda birbirine entegre edildi. Reklam vermek bir bütçe gerektirse de reklama karşı çıkmanın ya da onunla savaşmanın da bir anlamı bulunmuyor. Reklam bütçesi işletmenizin inisiyatifinde olan bir konudur. Ne kadar yüksek bütçe, o kadar fazla erişim anlamına geliyor. Tabi ki her paylaşımı, satışın kapısını açan altın birer anahtar gibi görmemeliyiz. Sosyal medya, işletmenizin dışarıya açılan yüzü, sesi ve yansımasıdır. Bu yüzden sosyal medya için harcanan bütçenin geri dönüşlerinin çok kısa sürede olmayacağını, burada yapılan paylaşımların imajınızı güçlendirici paylaşımlar olduğunu düşünmeliyiz. Pazarlama kanallarından yalnızca biri olan sosyal medya tüketici tarafından en kolay ulaşılan mecradır. Düzenli paylaşımlarda bulunan canlı ve aktif sayfalar zamanla organik takipçilerin ve hedef kitlenin oluşmasını sağlayacaktır. Reklamlı paylaşımlar, en ince ayrıntısına kadar seçebileceğiniz hedeflemeler ile doğru hedef kitleniz tarafından görünmenizi sağlamakta ve satışa giden yolu açabilmektedir.

Sayfamızı kurarken sanal bir kişi yaratmıştık, o sanal kişi risk oluşturur mu?

Sosyal medya hesaplarını profesyonel hizmet alarak yöneten işletmeler olduğu gibi, bu çalışmaları kendi bünyesinde yürüten işletmelerin sayısı daha fazladır. Aşağıdaki açıklama, hesaplarını kendi bünyesinde yöneten işletmeler içindir.
Birçok işletme sayfalarını yarattıkları sanal kişilik üzerinden oluşturup, yarattığı bu sanal kişiye bazı sayfalar tanımladılar. 3-5 yıl öncesine kadar bu şekilde ilerlemekte sistemsel bir sorun yaşanmıyorken, bugün Facebook sanal olduğunu saptadığı hesapları sorgusuz sualsiz kapatıyor. Eğer siz de işletme sayfalarınızı bu şekilde açtıysanız, hızla hemen bir Business Manager hesabı açıp sanal kişi üzerindeki tüm sayfalara en az bir yönetici atayarak, sanal hesabın kapatılması durumunda, sayfanın erişiminin farklı kişilerce de yapılabilmesi için gerekli önlemleri alın. Aksi halde, sanal hesabınız kapatılabilir ve sanal hesaba bağlı sayfalara bir daha ulaşamayabilirsiniz. Facebook bu gibi konularda sorularınızı çok da hızlı olmayacak şekilde yanıtlayacaktır. Böyle bir sorun yaşanması durumunda çözülmesi çok yıldırıcı ve karmaşık olabiliyor. Tedbirinizi hemen almanızı tavsiye ederim. Yarattığınız sanal kişi hesabı kapatılması durumunda bir daha o hesaba erişemeyeceksiniz. Bireysel hesapları kullanmak ne kadar kolay v eğlenceliyse, işletme sayfalarını kontrol etmek ve teknik konulara hâkim olmak da o denli karmaşıktır ve pek de kolay değildir. Bu gibi durumlarda mutlaka profesyonel destek almanızı, yapacağınız her işlemi anlayarak gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz. Bu önemli konuya hızla eğilmenizi tavsiye ederim.

https://business.facebook.com/

Bu Makale 02.05.2018 - 09:57:58 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.