Zekeriya Şen

Havalı turizm kelimeleri artık miadını doldurdu

Turizm tanıtımlarında kullanılan ifadeler hiç sizlerin canını sıktı mı? Benim uzun zamandan beri bazı kelimelere takıntılığım ortaya çıktı. İllaki ayrıcalıklı olmak kullanılan ve sürekli tekrarlanan bazı kelimeleri aşağıda sıraladım. Artık daha yaratıcı olma zamanı!
 
En gizli yer


Cidden mi? Kime göre, neye göre? Sen pek dolaşmıyorsan ve önüne çıkan ilk garip yeri “en gizli yer” olarak lanse ediyorsan bu senin dar dünyanın bir yansıması.


Vesaire


Gidilen yer o kadar güzel özelliklere sahiptir ki, yazar hepsini sıralamaktansa vesaire ile durumu kendince sıralar. O kadar çok yazılacak şey var ki ancak ben tembel olduğum için vesaire ile sıyırmaya durumu kotarıyorum.
 

Güneşin hiç batmadığı yer


Tamam, anladık! Güneş çok etkin. Her zaman Güneş var, her yer sıcak, güzel ve aydınlık. Peki, bundan hoşlanmayanlar ne olacak; anında yazında kaybettin onları. Ayrıca Güneş’in hiç batmadığı yerlerde yazdığın kadar sıcak, deniz-kum olan yerler değil. Öte yandan malum sağlık bakımından Güneş bu kadar da güzel değil. Ben söylemiyorum doktorlar söylüyor.
 

Sakın Kaçırmayın


Peki, kaçırırsam ne olur? Gelip kulağımı mı çekersin! Neyin kaçırılıp neyin kaçırılmayacağına izin verinde gezgin olarak bizler karar verelim.

 
Egzotik


İşte bu kelime bende nefret sularını dalgalandıracak kadar etkin. Ne egzotiği Allah aşkına! Farklı mı demek istiyorsun, sen yabaniysen sana her şey egzotik zaten. Söz konusu coğrafyanın özelliklerini ve farklılıklarını açıklamaya çalış, hemen egzotik diyerek sıyrılamazsın.

 
Cevher / İnci

Bir sahip inci olamaz. Bir coğrafya cevher olamaz. Bir defa kelime yanlışlığı var. Metaforun ne olduğunu gayet iyi biliyoruz ama bu ucuz kelimeler olmaz dostum.

 
Cennet / Vaha


Eğer söz konusu gezide cidden bir vahaya gidiyorsan o zaman sorunum yok. Elbette vahanın tam ne anlama (TDK’ya göre: Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi) geldiğini biliyorsan.  Ancak gerçek bir vaha tanımlamıyorsan tamamıyla yalancı konumuna düşüyorsun. Cennet kelimesine girmiyorum bile. Tek söyleyeceğim Cennet’i gördün de mi kıyaslama yapıyorsun? Yine yanlış mecaz kullanımı.

 
Hazine

Cidden gidilen yerde hazine mi var? Fiilen bir kazıya katılıp hazine mi bulacaksın?

 
Nefes kesen

Soruyorum, tarih ettiğin şeyi görünce cidden nefesin mi kesildi. Yani fiilen nefessiz mi kaldın. Ne gerek var bu kadar abartıya?

 
Övgü dolu


Övgü dolu yerler, lokantalar, mekânlar. Bu övgüleri kimler vermiş, tanıyor musun? Yoksa sen sürekli övgü üreten bir makinasın ve her fırsatta övgü dolu kelimelerini kullanıyorsun.



Bu Makale 13.11.2013 - 15:48:00 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turizmci 06.11.2013 - 09:22

    Teşbih, sözün anlamını kuvvetlenirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir.Teşbih sanati diye de birsey var. Yukaridaki yazinin amacini anlamadim, anlayan beri gelsin.

  • KENAN KAYAPINAR 04.11.2013 - 06:00

    herhangi bir ürünü,pazarlama noktasında abartmak her toplumda var olan bir durum Burda önemli olan ürünü pazarlama aşamasında nasıl ifade ettiğiniz veya tanımladığımızdır ne yazık ki bu bizim ülkemizde dilin süngernereye çekseniz gider (veya değerinden ve anlamından sapar) olmasından kaynaklı tanımlama hatalarından dolayı olumsuz bir tavır meydana getirir güzel tespitleriniz var fakat sizin anlam yüklediğiniz tanıma ben farklı bir anlam yüklerim (örnek:siz hazine kelimesinden bir yeri kazmayıben iyi bir şey bulmayı) algılarım tespitler güzel fakat gereksiz irdeleme var..saygılarımla

  • kessier 30.10.2013 - 11:58

    Kısmen haklısın ama kısmen de saçmalamışsınız.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.