Musa Alioğlu

Havacılığın sivil toplum kuruluşu olarak TÖSHİD

Bundan tam 21 önce, Türkiye’de sivil havacılık sektörünün emeklediği dönemlerde bir kaç iyi adam bir araya gelerek bir dernek kurdu.
Durup dururken dernek kurup dernekçilik oynama gibi bir niyetleri yoktu. İstiyorlardı ki bu sektörün de sorunları ele alınsın ve sektör şaha kalksın. O günlerde birileri bu adamlara bıyık altından gülüyor, sizin başka işiniz yok mu diyorlardı.

Başta, o zamanlar İstanbul Havayolları'nın Genel Müdürü olan Safi Ergin olmak üzere Erdoğan Keskin, Aydın Ertüzün, Nizamettin Akal, Aydın Uzunçarşılı, İsmet Erüstün, Muharrem Er, Haydar Gürsan ve Tanju Tezgel kısa adı TÖSHİD olan Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği’ni kurmaya karar verdiklerinde, neyi , nasıl yapacaklarını biliyorlardı.

O zaman ki imkansızlıklara karşı koymaya karar verip, derneği hayata geçirdiler. Hayata geçirdiler derken derneğin adı vardı, bir avuç idealist kurucusu vardı, ama derneğin bir binası yoktu. Adres olarak Firuzköy’de bulunan İstanbul Havayolları’nın binasını göstermişlerdi. Başkanlığa da Safi Ergin'i seçmişlerdi. Dernek kısa zamanda kendini gösterdi ve sektörde o zaman iki elin parmaklarını geçmeyen kuruluşları üye olarak kaydetti. Çok güzel bir tüzük hazırladılar ve hala daha değişme ihtiyacı duyulmayan bu tüzüğü hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalıştılar. O zaman ki bürokrasi ile çalışmanın zorluklarına rağmen iyi bir diyalogla bakanlarla, genel müdürlerle seviyeli ve yararlı ilişkiler kurdular. Dernek en  azından havacılık camiasında adını duyurdu , üye olmak isteyenler biraz daha artı. TÖSHİD’i kuranların hazırladığı tüzükte derneğin amaçları aynen şöyle izah ediliyordu.

“Derneğin amacı, işletmelerin en yüksek seviyede havacılık emniyetine sahip olarak büyümesine ve rekabetin korunmasına destek olmak,  işletmeler arasında teknik ve ticari işbirliğini arttırmak, güç birliği oluşturmak,  ticari sivil havacılık sektörünü ülke ekonomisi yararına geliştirmek, mesleki ahlak ve tesanüdü korumaktır. Derneğin hiç bir siyasi amacı yoktur. Hiç bir siyasi faaliyeti olmayacaktır.”

Yani , bir sektör derneğinin veya bir sivil toplum örgütünün amacı en kısa ve özlü bir ifadeyle ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Yazanın eline sağlık. Derneğin, neler yapacağı ,yani faaliyetlerinin ne olacağını ise uzun uzun anlatmışlar. Bunları burada bir kaz daha ele almamın elbet bir sebebi olsa gerek.. Bakınız derneğin neler yapması lazımmış..

a)    Üye işletmelerin, menfaatlerini korumak ve sorunlarını halletmek için girişimlerde bulunmak,

b)    Uçuş ve yer emniyetini sağlamak üzere gelişmeleri takip etmek ve araştırmalar yapamak,  ektiğinde bülten ve dergi çıkarmak,  konferans, forum, seminer ve sempozyumlara düzenlemek ve katılmak,

c)    Bakanlıklara ve sektör ile ilgili görüş vermek ve sektör menfaatine uygun yardım isteklerini yerine getirmek,

d)      Üyeler arasında dayanışmayı sağlamak, istekte bulunmaları halinde arabuluculuk yapmak,

e)    Sektörün menfaati ve gelişmesi için diğer dernekler ile işbirliği yapmak, federasyonlara  iştirak etmek,

f)      Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak.

g)      Üyeleri arasında münasebetlerin geliştirilmesi ve devamı  için konser, balo, tiyatro, sergi,spor ve geziler düzenlemek.

h) Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki kuruluşlara üye olmak ve nda  ortak  çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,

p)    Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak,

q)    Derneğin amacı ile ilgisi bulunan, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak,

r)     Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,

s)     Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek,

 

Bu yazdıklarım dernek amaçlarından bazıları. Elbette bazı şeyleri yazmak kolay, hayata geçirmek zordur. Bu derneğin kuruluşundan sonra sonra başkanlığını yapanların hepsi üstün gayretler sarf ettiler. Ama bu yazılanların hangisini ne kadar hayata geçirdiler doğrusu tartışılabilir. Bu derneği kuran ama hayatta olmayanlara Tanrı’dan rahmet , yaşayanlara ise uzun ömürler diliyorum. Derneğe başkanlık yapan Safi Ergin’e, Cankut Bagana’ya, Tuncay Doğaner’e, Abdulkadir Kolot’a, Yavuz Çizmeci’ye, Şahabettin Bolukçu’ya ve son dönem başkanlık yapan İzzet Tükenmez’e ve tüm yönetim kurullarında görev yapanlara tüm havacılık sektörünün bir teşekkürü olsa gerek. Onlar ellerinden geleni yaptılar ve bayrağı kendilerinden sonra gelenlere devrettiler.

Şimdi ise geride tam 21 yılı bırakan dernek yeni bir başkan seçti. Yönetim Kurulu aynen göreve devam kararı aldı ve bunu genel kurulun takdirine sundu. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru'nun da katılarak  özlü ve anlamlı bir konuşma yaptığı Genel Kurul'da eski yöneticiler tekrar seçildi. Yeni yönetim kurulu da Murat Ersoy’u başkanlığa seçerek yola devam kararı aldı.Ersoy ve tecrübeli arkadaşlarının oluşturduğu yeni yönetim amaçlarda gösterilen bu maddeleri hayata geçirmek için büyük bir gayret gösterecektir. Başkana ve ekibine başarılar diliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve diğer resmi ve özel kurumlarla iyi ilişkiler kurması gerçeğini hayata geçireceklerinden hiç kuşkumuz yok. TÖSHİD’e uzun ömürler, yeni yönetime ve tüm üyelerine başarılar diliyoruz. malioglu@sagaairlines.com

Bu Makale 13.01.2011 - 09:07:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.