Berkun Meral

Güzel yedik ama, iyi yedik

Neden bahsediyor olabilirim? Tabii ki sezondan. Ne güzel yedik ama sezonu seçim ayağına.

Geçen sene de seçim ayağına yememiş miydik? Hep seçimden sonra dememiş miydik? Hele şu seçim bir geçsin de demedik mi?

Dedik değil mi? Aynı şeyi geçen sene yerel seçimler öncesi demedik mi? Mart ayına denk geldiği için çok hissedilmedi galiba. Peki 2011 seçimleri? Haziran değil mi yine. Tam sezonun ortası denilebilecek bir dönemde.

Bakıyorum, 2007 seçimleri de temmuz ayına denk gelmiş. Yani son 3 seçim tam da turizm sezonuna denk gelmiş. Yaklaşık 8 senedir, hele şu seçim bir geçsin de demiş durmuşuz. Şimdi ise bir erken seçim havası var gibi, yani yine bir seçim görebiliriz, yine hele şu seçim geçsin de diyebiliriz.

Yatırım yok, reklam yok, para yok, tahsilat yok.. E doğal olarak turist de yok. Temmuzu bitirdik; ağustos, eh işte. Eylül, ekim derken sezon elde var sıfır ile kapanacak. Zaten turizmci bir an önce bu sezon bitsin istiyor. Lanetli sezon gibi görünüyor.

Kapattık arkadaşım, kapattık da önünde yine seçim olmayacağı ne malum. 2016 Haziran’ın göbeğine bir seçim oturturlarsa şimdi, sen yine hele şu seçim geçsin demek zorunda kalacaksın.

Bakalım şimdi; önümüzde bir zirve var, G20 zirvesi. Bu zirveyi çok iyi pazarlamak, dünyaya çok iyi duyurmak lazım. Antalya’nın farkındalığını arttırmak, markalaştırmak lazım. İyi fırsatlar çıkıyor önümüze, G20, Expo 2016, Antalyaspor transferleri... Antalyaspor’un Eto’o transferi sayesinde Antalya’nın ne kadar konuşulduğunun farkında mısın turizmci? Kullan bunları. Futbolla, sporla işim olmaz, ben otelciyim deme. Türkiye’deki turizmi baltalamak için çaba gösteren yabancı kaynakların, sanki ülkede bir iç savaş varmış gibi yaptığı haberler karşısında sen de bu değerleri kullan, karşılık ver.

Vaatleri aldın, bekliyorsun ki hükümet kurulsun, hemen bu vaatler gerçekleşsin. Hey gidi hey, dur daha sen turizm en son sırada. 2,3 sene bir faaliyet bekleme. Meclis de turizmi destekleyecek milletvekili sayısı çok az. Turizm hep konuşuldu ama öncelik hep başka işler. Yıllardır Avrupa Birliği için gösterilen çabanın yarısı Türkiye turizmine gösterilseydi, belki şimdi Paris’e mi Antalya’ya mı diye kararsız kalan misafirlerimiz olacaktı. Şimdi nasıl misafirlerimiz var? Ben söyleyeyim; Rus misafirlerimiz var. Rusya’da kriz olduğu zaman, Türkiye’ye gelmekten vazgeçen misafirlerimiz var. Yani senin turizmini Rusya kontrol ediyor. 2 gün sonra herhangi bir sebepten Rusya vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısı yapsa, iflas ettin.

Hele şu seçim geçsin, musluk zaten akıyor, para cepte kalsın. Fiyatlarımı da düşürmem ha! Ruble falan beni ilgilendirmez! Devlet düşünsün. Teknoloji falan da umurumda değil, para harcamaya gerek yok. Beni acenteler zaten dolduruyor, ne diye web sayfamı yenileyeceğim? Neden sosyal medyaya ağırlık vereceğim? Reklam parası mı istiyorsun, hele şu seçim geçsin de ben reklam parasıyla kaydırak yaptıracağım otelime, daha iyi kaysınlar diye. 

Güzel yedik ama sezonu, iyi yedik, hadi kalkalım artık masadan. 



Bu Makale 12.10.2015 - 17:14:55 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Nizam 25.08.2015 - 06:41

    yaziniza katilmamak elde degil. bu ulkenin kalkinmasi icin reklama, reklam icinde paraya ihtiyaci var. devlet bu konuda destek vermiyor, bir expo var kimsenin haberi yokC anca haber kanallarinda 8 saniyelik reklamlarla tanitiyorlar oda ucuz oldugu icin, gidip bir prime time da reklam cikmiyorlar, yurt disinda da durum boyledir.

  • Turizmci 19.08.2015 - 11:07

    onemli bir nokta da aslinda uc kurus kazanmak icin milleti uyandiriyorsun lafi. Buradaki yazarlarin gönüllü oldugunu ve para kazanmadiklarini bilmek gerek. Bilgi paylastikca cogalir ve ulkemizin bu tür bilgi paylasan insanlara ihtiyaci var. Bu insanlari benimseyin kötülemek yerine sahip cikin. Sizin uc kurus kazanmak icin dogru zannettiginiz o yanlis bilgiler yuzunden sektor zaten kan agliyor. Dogru bilenleri de insanlari uyandiriyor diye sikayet etmek yerine tebrik etmek lazim. Yazdiklariniza sonuna kadar katiliyorum berkun bey, malesef mevcut durum gosteriyor ki onumuzde yine secim var ve yine turizm gundemde yok...

  • Head Hunter 17.08.2015 - 01:10

    Vay Arkadaş, uyandırma servisindeki egoya bak. Adam resmen kenine rakip istemiyor ve millete bilgi aktarıyor diye yazara yükleyeniyor. Diğer otelcileri uyandırma diye. Anlaşılan bu otelci kimse, teknolojiyi ve sosyal medyayı iyi kullanıyor ve otelini oldukça iyi şekilde dolduruyor.Gerçi kesin bunuda Berkun Bey gibi insanlardan öğrenmiştir ama sonunda diğerleri uyancak diye işi egoya vurmuş.Adam birde kara liste tutmuş ve Berkun Bey gibi işine gelmeyen ve rakiplerini uyandıran firmalara keni otelinde iş vermemek için. Böylesini de ilk defa gördüm. Açıkça söylüyorum, her ne kadar yöntemi fazla egoist olsa da eğer bu kişi ismini yazsaydı, portföyümdeki otellere bu kişiye transfer teklifinde bulunmalarını ısrarla tavsiye ederdim. Bu adam her daim her sektörde iş yapar ve başarılı da olur. Bu da benim profesyonel görüşüm.Saygılar.

  • Haydar 14.08.2015 - 09:43

    çok dogru tespitler. yine secim geliyor, yine ortalik duman olacak, turizme cok ciddi darbeler bunlar ama duyan yok goren yok, tanitim deseniz zaten yok.

  • Kamil 10.08.2015 - 01:47

    ne kadar aptalca yorum yapmis uyandirmama servisimidir nedir. Sosyal medya ile ugrasan biri makalelerinde konuyu baska neye dokunduracak? dolardan eurodan, altindan mi bahsetsin? okuyoruz arkadas, sene okuyorsun belli ki musterini kaybetmek istemiyorsun, uyanacaklarindan korkuyorsun. ne demek sanane herkesden? burada bahsedilen turkiye turizmi. Turkiye turizmi cokerse bakkal bile etkilenir. adam tanitim yapin diyor, kalkindirin ulkeyi diyor, ne yapalim kazanan kazansin diyip birakalimda, meydan senin gibi akil yoksunlarina mi kalsin. birde kara listesi varmis arkadasin, sevsinler.

  • Gökhan Ersoy 10.08.2015 - 11:44

    yorum yapan arkadaşın belli ki sizden dili yanmış Berkun bey :) okuyoruz takip ediyoruz. muhtemelen arkadaşda burda yazar olmak istedi yapmadılar. madem alenen yorum yazmışsın ismini de yaz kim olduğunu bilsin herkes dostum. Turizmcimisin nesin bilmiyorum, ama işte senin gibi düşünen kafalar yüzünden 1 gram ilerleyemiyoruz. Nasıl düşünen kafalar diye soracak olursan, aynaya bakarsan anlarsın. İnsanlar bu işten ekmek yiyor diye, insanları uyandırma çalışmalarını bırakacak mı? Herkesin ekmek yemesini sağlamaya yönelik yorumlarından kaçacak mı? Ne yapalım, susalım, herkes cebine girene mi baksın? Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mı diyelim? Bene Berkun bey ile aynı işi yapan biriyim. Takip ederim, alacağım varsa, katıldığım noktalar varsa içim rahatlar, çünkü benim gibi düşünenler olduğunu bilmek isterim. Siyasetle uğraşan bir yazarın, bilgisayar programları hakkında yazı yazmasını mı beklersin? Herhalde konu sosyal medyaya, webe gelecek. Eleştri yaparken aklınızı kullanın. Farklı organlarınız ile eleştiri yaptığınızda bakın böyle saçmalıyorsunuz. Siz zaten bizler için kara listede olan insanlarsınız. Bu yüzden sizin bizleri kara listeye almanız çok önemli değil.

  • Uyandır Ma Servisi 05.08.2015 - 05:49

    Habire yazıyorsun ve sonunda web,meb, sosyal mosyal medya deyip dokunduruyorsun. Niye habire bunları yazıyorsun. Üç kuruş para kazanacağım diye niye milleti uyandırıyorsun. Tamam anlıyorum bu işten ekmek iyiyosun ama milleti uyandırma çabalarından dolayı benimde kara listeme giriyorsun. Rekabet çağındayız herkesten sana ne. Bırak zarar ederse etsin,batarsa batsın. Var olan müşterine yoğunlaş. Ahmet gider, Mehmet gelir. Çoğu zaten çakma otelci ne anlar tekno mekno işlerinden.Bilen zaten biliyor. Ha bu yorumu niye böyle alanen yazdım. Senin habire uyandırma çabalarından, zaten seni okuyan kişi yok diye yazdım. Okusalar zaten uyanacaklar. Okusalar zaten Türkiye uyanırdı.Öyle bir genetik olay olmadığı için, açıkca yazmamda da sakınca da yok. Gördün mü? Milleti çözen ben miyim yoksa yandan yandan dokundurarak milleti uyandırma hayalindeki sen misin? Pes et artık, uyandırmaya çalışma.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.