Eda Özsoy

Güney Kore'de Türk turizmcisi için yeni fırsatlar

Geçen hafta, TÜRSAB, THY ve Kore Turizm Ofisi'nin birlikte düzenlediği organizasyon için Güney Kore'deydik.

Bir haftalık seyahatimizde yaklaşık 20 acente ve tur operatörü temsilcisiyle birlikte  Seul, Gyeongju, Busan ve JeJu Adası'nda yürütülen temasları izledik. Kore'deki turizm hareketlerini yakından inceleme fırsatı bulduk.



Öncelikle şunu söyleyeyim;

Kore, son derece gelişmiş ancak bir o kadar da muhafazakar ve milliyetçi bir ülke... 1950 yılındaki Kore Savaşı'nın ardından kendini tamamiyle yenilemiş, neredeyse Japonya ekonomisine yakın bir ekonomisi olan, ciddi bir milli gelire sahip bir ülkey Kore Cumhuriyeti...

Kore şehitlerimiz nedeniyle Türk halkını 'kardeş ülke' olarak gören Kore, turizmde şu an için bize biraz uzak gibi görünüyor. Bunda mesafenin  yanı sıra, farklı kültürleri barındırmamızın da büyük payı bulunuyor.  Ancak diğer taraftan inanılmaz düzenli, Türk turistin geldiği zaman ciddi şekilde memnun kalabileceği bir destinasyon...



12 MİLYON KİŞİ SEYAHAT EDİYOR


Ülke nüfusu 50 milyonun üzerinde olan Güney Kore'de tam 12 milyon kişi gezi amaçlı yurtdışına çıkıyor. Güney Korelilerin tercih ettikleri ülke destinasyonun başında Çin geliyor. Çin’i sırasıyla Japonya, Tayland, Amerika, Hong Kong, Filipinler ve Macao takip ediyor...
Gördüğünüz gibi coğrafi olarak yakın ülkeler ağırlıkta.

TÜRKİYE ZİYARETLERİNİN ÇOĞU İŞ AMAÇLI


Türkiye'ye ortalama 150 bin Koreli geliyor. Türkiye'den bu ülkeye gidenlerin sayısı sadece 15-20 bin civarında... THY yetkililerinden edindiğim bilgilere göre bu ziyaretlerin büyük çoğunluğu da zaten iş amaçlı.

Şu anda Kore'den Türkiye'ye 14 sefer var. Bu sayının 21'e çıkacağı belirtiliyor. Eğer daha fazla incoming isteniyorsa THY'nin direkt uçuşlarda daha ekonomik seçenekler vermesi gerekiyor.



BUSAN'DAKİ ŞEHİTLİK, TÜRKLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Busan'da Kore Savaşı sırasında şehit olan askerler için oluşturulan devasa bir şehitlik var. Burada savaş sırasında şehit düşen bine yakın askerimizin neredeyse yarısı yatıyor. Busan'a yapılacak seyahatlerin Türk turistler açısından anlamlı olduğunu düşünüyorum.

JEJU ADASI AYNI ANTALYA GİBİ


Bunun dışında daha önce ismini çok da fazla duymadığımız bir Jeju Adası var. Bu ada, Güney Kore'nin en güneyinde Japonya'nin hemen yanında...Denizi, doğası ve tarihi yerleriyle hakikaten görülmeye değer bir ada... Jeju aslında bambaşka bir yer...

Bana daha çok Antalya Kemer bölgesini hatırlatan bu adada çok sayıda uluslararası resort oteller, turistlere hizmet veriyor. İnanamayacaksınız ama bu adayı yılda 8.5 milyon turist ziyaret ediyor (Koreliler de turist sayısına dahil ediliyor) Jeju, Türk turizmcisi için yeni bir destinasyon olabilir.



JAPONYA, ÇİN VE KORE PAKETLERİ BİRLEŞTİRİLEBİLİR


Kore'de turizm Avrupa'dan çok daha önce başlamış.  Oteller çok yeni değil ama oturmuş bir turizm olduğunu söyleyebiliriz.
Misafirperverlik Kore'de de var ama en büyük eksik, otel personelinin İngilizce bilmemesi...  Koreliler, ikinci dil olarak Japonca ya da Çince biliyorlar.

Türkiye'den Kore'ye turizm potansiyelinin artabileceğini düşünüyorum ama bu rakamlar çok büyük rakamlar olmayacaktır. Çünkü herşeyden önce Kore ucuz bir destinasyon değil. Japonya ve Çin ile birleştirilen paket turlarının eklenmesi aslında daha doğru bir adım olacaktır.



BAKANLIĞIN TANITMA ATAŞESİ YOK


Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu bölgelerde daha fazla tanıtım yapması gerekiyor. Kore, İstanbul'da geçen yıl bir tanıtım ofisi açtı. Ancak bakanlığın burada henüz bir tanıtma ataşesi yok. Tokyo üzerinden Kore tanıtılıyor.

Asya üzerinden doğru bir tanıtım stratejisiyle 'kardeş ülke' Kore'deki payımızı çok daha iyi rakamlarla artırabiliriz.



























Bu Makale 04.07.2013 - 16:09:58 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ali 31.07.2013 - 01:15

    moraran

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.