Berkun Meral

Farkedilmemiş bir konu: Bilişim

Hafta sonu yine TBD toplantısındaydık. TBD yani Türkiye Bilişim Derneği, adında bilişim geçmesine rağmen bünyesinde çeşitli sektörden başarılı insanlar barındıran fakat belki bütçe belkide Türkiye’de bilişim personeline olan inancın az olması sebebi ile çok ön planda olmayan bir dernek. Antalya şubesinin hemen hemen %80’i turizmin içinden olan kişilerden. Dolayısı ile toplantılarda ön planda hep turizm konusu oluyor. Hepsi kendi branşında kendini geliştirmiş ve işlerini iyi yapan insanlar.
 
Kişisel olarak turizmde eğitime ciddi anlamda inanan biriyim. Turizm eğitimi aldığım yıllarda şu an Akra Barut oteli olan eski Dedeman otelinde 1 sene kadar çalışmıştım. Turizm geçmişi olanlar 90 lı yıllarda Dedeman Antalya genel müdürü Kaya bey’i çok iyi bilir. Kendisinden fırça yemeyen personel yoktur sanırım. Özellikle personel eğitimine çok dikkat eder, yanlışını gördüğü personeli bizzat kendi uyarırdı. Özellikle tembihlediği bir konu vardı ki hala kulaklarımdadır, oteldeki misafire “bu bizde yok” demeyeceksiniz derdi. Bu sebepten otelde olmayan ürünleri defalarca çevredeki marketlerden alıp getirmişliğimiz vardır. Katılmayanlar olabilir ama kendisini hep iyi hatırlarım…
 
Şimdi bakıyorum, personelin eğitimsiz kalmasını isteyen böylelikle masrafının daha az olacağını düşünen tesisler var. 
 
Garsonu turizm mezunu istemiyoruz neden? Para ister… 

Personeli eğitime göndermiyoruz neden? Eğitilirde yanlışlıkla içinden bir deha çıkarsa daha fazla para ister, tutamayız. 
Bari bir dil eğitimine gönderelim? Gerek yok! Türkçe dışında bir dil bilirse maaşına zam ister! 
Yahu bu bilişim sektörü sürekli gelişiyor, sosyal medyadır, mobilidir.. personeli bir eğitime gönderelimde öğrensin? Olmaz!… Açsınlar internetten öğrensinler!
 
Oldu!
 
TBD, her toplantısında bir konuda üyelerini eğitmeye çalışıyor. Ama biliyorumki bu toplantılara yöneticisi eğitimi ciddiye almadığı için katılamayan bir sürü arkadaşımız var. Çünkü izin alırsa maaşından kesilecek veya zaten izin alamıyor. Dediğim gibi, eğitilen personel uçup gider, kendini fark eder diye korkuyorlar sanki. Halbuki bu tip oluşumlara direk tesislerin destek vermesi gerekiyor. Halbuki, eğitimine en çok ihtiyacınız olacağı personel bilişim personelinizdir. Şu anda turizmde işlerin %50 si dönüp dolaşıp bilişim personeline geliyor ise, ilerleyen yıllarda belki genel müdürden sonra gelen ilk isim bilgi işlem müdürü olacaktır. Çokta uzak bir zaman değil bu.
 
Bilişim konusu Türkiye’de hala farkedilmiş bir konu değil. Bunun farkındalığını yaratmak ve anlatmak gerekiyor. Örneğin bir CEBIT fuarı var. Yıllardır İstanbul’da yapılır. Bu sene çok pozitif yorumlar almadım. EXPO 2016’ya hazırlanırken, birde bilişim fuarına hazırlansak Antalya için güzel olmaz mı? Tesislerimiz ortaklaşa çalışsa, devlet büyüklerimiz devreye girse ve dünya devlerini çağırsak, TBD gibi dernekler bir araya gelip bir iş gücü yaratsa? Çok mu uzak… Bence değil. Para harcamadan marka olamazsınız. Antalya’yıda bir marka haline getirmek için bana kalırsa EXPO 2016’dan daha fazlası gerekiyor. 1 senede 2 senede olacak bir konu değil tabiki, ancak temelleri atılmaya başlansa bile ses getireceğini düşünüyorum. Çünkü bilişim sektörü şu an dünyada bir çok konuya yön veren bir sektör. Bu yüzden Antalya’daki bir fuara Bill Gates’i getirmek, tüm tesislere ciddi anlamda fayda kazandıracaktır. Bu derneklerin amacı insanlara, ülkemize katkı sağlamak ve büyük işler yapmak. Malesef ülkemizde büyük işler yapmak için büyük kişilerin desteği gerekiyor. Antalya ve bilişim sektörü bu desteği hakediyor. Özellikle kış aylarında ses getirecek bir bilişim organizasyonu tüm Antalya halkının yüzünü güldürecektir. 
 
Bu sefer direk reklam odaklı bir yazı yazmak istemedim. Hep reklam, sosyal medya darken işin özünü kaçırıyoruz diye düşünüyorum. Tek başına tesislerin kalkınmasını sağlamak bana gore yanlış. Ülke olarak yapamıyorsak bile şehir olarak bir atılımda bulunmak gerekiyor. Tek başına sanatçıları getirmekte artık markaya bir katkı sağlamıyor. Bu yüzden ciddi organizasyonların altına girip uzun soluklu fuarlar veya kongreler düzenlemek gerekiyor. Her nasıl dünya kupasının yapıldığı şehir bir anda tüm dünyada konuşuluyor ise, Antalya’nında bu tarz bir organizasyon yaratıp tüm dünyada konuşulmasını sağlamak gerekiyor. 
 

Bu Makale 29.09.2014 - 09:39:23 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Mahmut Ekrem BOZ 22.09.2014 - 03:44

    Teşekkür ederim Berkun Bey. Geçen ki etkinliğe özel sebeplerden dolayı şahsen katılamadım. Ama böyle bir bahaneyi kenim içinde olsa kabul etmiyorum. Sektörümüzün eksik yönlerini başarılı bir şekilde anlattığınıza inanıyorum. tebrik ederim. Saygılarımla..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.