Berkun Meral

(Dijital) Resort Kongresi

Geçtiğimiz hafta Resort Turizm Kongresi’nde önemli isimleri ağırladık. Bu isimlerden en ilgi çekeni şüphesiz Dr. Peter Fankhauser oldu. Genelde eleştiriler bir Thomas Cook reklamı izledik yönünde. Ancak ben buna katılmıyorum. Sonuçta, odak nokta dijital pazarlama ve bunu oldukça iyi başaran bir firma olan Thomas Cook’un bu başarılarını anlatması kadar doğal bir şey yok. Kaldı ki, eleştirmek yerine bu konuşmadan bir pay çıkarmak en doğrusu olmalı. Yıllardır yöneticilere anlatmaya çalıştığımız konuları üzerine basa basa tekrar anlattı.

Dr. Peter Fankhauser eleştirileri henüz kesilmemişken bu sefer sahneye Marco Ryan çıktı. Yine bir Thomas Cook reklamı izleyeceğiz diye düşünenleri yanıltan bir sunum yaptı. Aslında her iki konuşmacının da ortak noktası dijital dünya idi. Müşteri deneyimine odaklanın ve müşterilerinizi sosyal medyada dinleyin dedi. Her konuda mükemmel olamazsınız ama en iyi yaptığınız işe odaklanarak mükemmelliği sağlayabilirsiniz dedi. Dijital vizyonu güçlü bir partner seçerek başarıyı yakalayabilirsiniz dedi. Fiyata değil değere önem verin dedi.

Bunlar ile birlikte bir çok önemli örnekler verildi, karşılaştırmalar yapıldı. Kaç tane yönetici bunları hatırlar veya bunları uygulamak isteyen personeline destek çıkar bilinmez. Ama artık Türkiye’deki yöneticilerin oturup düşünme vaktidir. Neden dünyanın en iyi seyahat acentalarından birinin Ceo’su gelip size sadece dijital dünya ile ilgili bir sunum yapıyor? Neden bu insanlar sürekli mobiliteden bahsediyorlar, sahneye çıkıp selfie çekiyorlar, tesislerinizde wireless bağlantıları ücretsiz yapın her şey para demek değildir tarzında önerilerde bulunuyorlar?

Dr. Peter Fankhauser’ı izleyenler hatırlar, sunumunun 2. sayfası dinazor, 3. sayfası ise evrim ile ilgiliydi. Maymundan bilgisayar kullanan bir insana doğru evrim geçirmiş bir imaj gördük hepimiz. Mesaj çok açık aslında, teknolojiyi kullanın. Eskiden kataloglar ile müşteriye ulaşırken şimdi Instagram üzerinden paylaştığınız bir resim ile ulaşıyorsunuz, bunu mutlaka kullanın dedi Dr. Peter Fankhauser. Acentelerin ofislerine müşteri gelmiyor mu? Elbetteki geliyor, hemde büyük bir çoğunluğu halen rezervasyonlarını ofisler aracılığı ile yapıyor, ama kararlarını internet üzerinden veriyorlar bu yüzden teknolojiyi mutlaka kullanın dedi Marco Ryan.

Dijital pazarlama denildiğinde yöneticiler hep web sayfaları üzerinden gelen veya gelmeyen rezervasyona takılır durumdalar. Halbuki, tesisler dijital pazarlama dünyasında yaptıkları hareketler ile misafirlerinin karar alma süreçlerinde büyük rol oynuyorlar. Evet, belki o misafir sizin web sayfanızı kullanarak rezervasyon yapmadı. Siz, devasa miktarda paralar döktünüz bu işe ama web sayfanız üzerinden rezervasyon gelmedi. Ancak, misafirinizin bir tanesi sizin sosyal medyada paylaştığınız bir fotoğrafınıza hayran kaldı ve acentesi üzerinden ben bu oteli istiyorum dedi. Bunu ölçebilir misiniz? Çoğu zaman hayır. Ancak sayfanızda artan trafikle, sosyal medyadaki takipçilerinizin tepkisi ile markanıza değer kattığınızı anlayabilirsiniz. Bir düşünün, Coca Cola’nın reklama ihtiyacı var mı? Zaten herkes bu markayı bilmiyor mu? Peki neden bu marka ısrarla çok ciddi bütçeler ayırarak reklam yapıyor? Çok paraları varda harcayarak yer mi arıyorlar? Hayır… Yaptıkları her hareketle markalarına değer katıyorlar, bu yüzden dijital pazarlamanın peşini hiçbir zaman bırakmayın, aksine verim alamadığınızı düşünüyorsanız daha fazla üzerine gidin. Sosyal medyada misafirleriniz ile etkileşim kurun, konuşun, dertlerini dinleyin. Yaptığınız her hareket size marka değeri olarak geri dönecektir.

Sonuç olarak, dijital pazarlama konusunda oldukça faydalı bir kongre geçirdim. Aska Lara Hotel’in misafirperverliği takdir edilecek düzeydeydi. Organizasyon konusunda elbette sıkıntılar vardır ancak ben bir probleme şahit olmadım. Her kongrede olduğu gibi yemek sonrası yine azalmalar yaşadık. Her şeye rağmen, içerisinde ders niteliğinde olduğunu düşündüğüm sunumlar barındıran başarılı bir organizasyona şahit oldum. Turizm sektörünün bu tarz birlikteliklere çok ihtiyacı var. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu Makale 22.12.2014 - 10:58:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.