Eda Özsoy

Çin'de Türkiye'yi temsil ettik

Geçen yıl Türkiye'ye doğrudan uçuşlar başlatan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin Devlet Radyosu ile birlikte doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtmak amacıyla bir etkinlik düzenledi.

Bu organizasyon kapsamında dünyanın 11 farklı ülkesinden gelen gazeteciler, 11 gün boyunca maceralarla dolu bir serüven yaşadılar.

Bu serüvenin detaylarını daha sonraki yazılarımda sizlerle paylaşacağım. Öncelikle gezinin genel hatları hakkında sizlere bilgi vermek isterim.

Beijing’de başlayan yolculuğumuz kapsamında Urumçi, Turfan, Kanas, Yining ve Nalati kentlerini karış karış gezdik.  11 günde tam 6 uçak yolculuğu, geri kalan zamanlarda ise otobüs yolculuğu yaptık. Beijing ve Urumçi dışında bazen dağlarda, bazen göllerde, bazen de çöllerdeydik. Xinjiang’da yaşayan etnik grupları tek tek tanıma imkanı bulduk. Fabrikalara, müzelere gittik, evlere çadırlara konuk olduk, ata bindik, gösteriler izledik. İzlenimlerimizi Çin hükümetinin bize özel olarak açtığı internet sitelerinde ve Çin’in twitter’ı weibo’da her gün yayınladık.



ÇİN’DE TÜRKİYE’Yİ ANLATTIM


Urumçi’de yapılan ödül töreninde tüm katılımcılar adına konuşmayı TurizmGüncel'i temsilen ben yaptım. Sonrasında buradaki gazetelere ve televizyonlara demeçler verip, ülkemizi tanıtma imkanı buldum. Hem Çin hükümeti yetkililerine hem de diğer gazetecilere Türkiye’yi ve turizm potansiyelini anlattım. Özellikle Xinjiang’da yaşayan halk Türk olduğumu öğrenince bana özel bir ilgi gösterdiler ve ülkemize karşı sevgilerini dile getirdiler.


 
XİNJİANG’DAKİ TURİZM POTANSİYELİ


Xinjiang’da  inanılmaz bir turizm potansiyeli var. Ancak bu potansiyel malesef tam olarak kullanılamıyor. Özellikle Kanas ve Nalati, doğal güzellikler yönünden Karadeniz yöresine benziyor.  Buradaki oteller sadece temmuz ve ağustos aylarında açık kalıyor. Kalas ve Nalati’de gecelik otel fiyatları  ortalama 4 bin yuan yani aşağı yukarı 400 euro civarında… Aslında buralardaki tesislere otel demek yanlış olur,  tesisler doğanın içinde tek katlı müstakil evlerden oluşuyor.

Beijing sanırım otel kalitesi açısından en iyi şehirlerden biri.. Ancak Urumçi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. 5 yıldızlı oteller bile Türkiye ile mukayese edildiğinde servis ve hizmet açısından kalitesiz kalıyor.  Personelin çoğu İngilizce bile bilmiyor.

Havayolları ile seyahate gelince;  Çin’de havalimanları pırıl pırıl ve son modern teknolojiyle donatılmış.  Havalimanlarında istediğiniz her şey ulaşmak mümkün…Özellikle Urumçi’de inanılmaz bir  güvenlik sistemi kurulmuş. Uçağa binene kadar çeşitli noktalardan 5 kez güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz.



CEP TELEFONUYLA KONUŞAN HOSTESLER


Yolculuğum boyunca China Airlines ve China Southern Airlines ile seyahat ettim.  Türkiye'deki havayollarıyla karşılaştırıldığında çok da iyi olduklarını söylemek zor gerçekten… Uçak kalkmadan önce yolcuları kontrol ederken cep telefonuyla konuşan hosteslerden tutun da, su istediğinizde bile surat asan görevlilere kadar pek çok olayla karşılaştım.

KISACA ÇİN İZLENİMLERİ

Yeri gelmişken Çin ile ilgili aldığım ufak notlarımı da kısaca sizlerle paylaşmak isterim.

Gelecekte süper güç olarak görülen Çin,  son yıllarda inanılmaz bir atağa kalktı. Çin’in en büyük yarası olarak görülen taklit mallara karşı polis sık sık operasyonlar düzenliyor. Artık 'silk marketler’de ünlü markaların taklitlerini bulmak çok daha zor…

 Çin’de altı ve sekiz uğurlu rakam olarak kabul ediliyor. 4 ise ölümü çağrıştırdığı için uğursuz sayılıyor. Uçakta 4'üncü sıra yer almıyor. Otellerde de 4'üncü kat bulunmuyor.

Havalimanlarında uçağı beklerken şişelerin içinde yolculara sıcak su veriliyor. Çakmak  kesinlikle içeri  alınmıyor. Yazın erkekler tişörtlerini göğüslerine kadar çekip sokaklarda bu şekilde dolaşıyor.

Çin’de restoranlarda sigara içmek yasak. Nerede içiliyor tahmin edin: Tuvaletlerde…

Bir de bazı tuvaletlerde tuvalet kağıdı dışarda bulunuyor. Bu kağıdı alıp, o şekilde tuvalete giriyorsunuz.  Bazı tuvaletlerde ise kapı bulunmuyor.

Çin’de Twitter ve Facebook yasak. Twitter yerine Weibo var.


 
Çin’de kahvaltıdan sonra meyve olarak şekerli domates yeniliyor.  Şekerli yoğurt da tatlı niyetine yeniliyor. Çorba ise yemeğin ortalarına doğru misafirlere ikram ediliyor.
 
Yemek sırasında insanlar masada değil, ayağa kalkarak ve kadehlerini birbirine değdirerek içki içiyorlar. Kadeh tokuştururken Türkiye'de de olduğu gibi kadehini altta tutmak bir saygı ifadesi olarak kabul ediliyor. Yemekler sırasında sık sık ayağa kalkıp kadehinle masada dostlara 'teşekküre' gidiyorsun.

 Kadınlar ne kadar beyazsa o kadar güzel olduklarına inanıyorlar. Kendilerini güneşten korumak için her türlü şeyi yapıyorlar.

Urumçi’de müzelere girişte su ve benzeri içecekler kesinlikle alınmıyor.

 Kanas ve Nalati’de ise açık alanlarda sigara içmek kesinlikle yasak.

Ufak tefek aksiliklere rağmen Xinjiang’ın kültürünü yakından tanımak ve Türkiye'yi temsilen böyle bir organizasyona katılmak benim için ayrı bir mutluluktu. Sizlere gittiğim kentlerle ilgili izlenimlerimi diğer yazılarımda anlatacağım. Görüşmek üzere.


Bu Makale 30.07.2012 - 10:47:00 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • bravo 25.07.2012 - 02:42

    Çin geleceğin süper devi kuşkusuz... Türkiye ile turizm ilişkilerin yeteri kadar gelişmemiş olması, iktidar açısından büyük eksiklik. Üstelik orta asya geçmişi olan bir ulus olarak... O toprakları bizlee tekrar hatırlattığınız için teşekkürler. İki ülke yetkilileri de İpek Yolunu yeniden canlandıracak adımları hızla atsalar, stratejik bir işbirliğini de başlatmış olurlar aslında. Projeleri sadece haberlerde okuyoruz somut adımlar göremedik henüz...

  • SELİM SOYLU 23.07.2012 - 04:20

    EDA HANIM, İZLENİMLERİNİZ VE GÜZEL YAZI DİLİ ANLATIMINIZI HERZAMAN HAYRANLIKLA TAKİP EDİYORUM.ÇALIŞMALARINIZIN VE BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.ÇİN HEPİMİZİN DERS KONUSU.BAŞARILI OLMAK İÇİN DERSİMİZE İYİ ÇALIŞMALIYIZ.BU ANLAMDA KATKILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.SEVGİ VE SAYGILARIMLA.SELİM SOYLUALAİYE HOTELS

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.