Eda Özsoy

Bu şehrin hikayesi var!

Hürriyet Gazetesi’nin TÜRSAB ile birlikte başlattığı ‘keşfet’ projesi kapsamında geçtiğimiz hafta İzmir’i daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

Açık konuşmak gerekirse İzmir’i ben de dahil çoğu turizmcinin fuarlar sırasında başlangıç noktası olarak kullanıp, Çeşme Alaçatı gibi turistik merkezlerine geçiş yaptıkları bir destinasyon olarak görüyordum.

Ancak iki gün boyunca hem gastronomi anlamında hem de kültür ve tarih anlamında bambaşka bir İzmir’le karşılaştım.

Bir kere İzmir’in bir hikayesi var, tarihi var, kültürel mirasları var. Tarihi asansörden tutun da havagazı fabrikasına kadar pek çok kişinin görmediği yapıtları var. Eğlence hayatı çok renkli, sanatsal aktivite anlamında da oldukça doyurucu…

Gastronomi anlamında da oldukça zengin bir şehir İzmir… Seferad mutfağından tutun da organik yemeklere kadar turizmde kullanılabilecek pek çok alternatifi olan bir şehir…

Yani turizm anlamında bol malzeme mevcut… Bir de turist gelse her şey dört dörtlük olacak.

AZİZ BAŞKAN DİYOR Kİ; SIRA SİZDE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile gezimiz sırasında bolca sohbet imkanı bulduk. Aziz Başkan’ın söylediği tek bir şey var: Bir turizmcinin İzmir’i pazarlayabilmesi için elimizde her türlü metaryalimiz mevcut. Yatırımlarımıza devam ediyoruz ve kentin turizm anlamında gelişmesini çok arzu ediyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz, sıra sizde... Siz de turizm sektörü olarak İzmir’e el verin.

Başkan’ın söylediklerine katılmamak mümkün değil. Ancak genel tabloya bakıldığında Türk turizminin durumu malum. Örneğin İzmir’de turistlerin gezmesi için alınan üstü açık otobüsler bu sezon müşteri bulunamadığı için hizmet verememiş. Bu gezi nedeniyle otobüsler ilk siftahını yapmış. Ne kötü değil mi?

PARALI TURİSTİ NASIL KAYBETTİK?

Beni İzmir’de üzen bir başka haber de Balçova Termal Tesisleri’nden geldi. Senelerdir turistlere şifa dağıtan bu tesisin Norveç Sağlık Bakanlığı ile 1994 yılından bu yana yürüttüğü anlaşma, bu yıl feshedilmek zorunda kalmış. Nedeni malum: Güvenlik.

Mart başından kasım ayına kadar 23 yıl boyunca günde 80 kişi, 15 günlüğüne ülkemize tedavi amaçlı geliyordu. Ancak anlaşmanın bozulmasıyla birlikte günlük ortalama 60 bin liralık bir gelirden yoksun kalmış oldu Balçova Termal Tesisleri… Dolayısıyla İzmir’in yüksek gelirli turist profili bir anda yok olmuş oldu.

Norveç Sağlık Bakanlığı Türkiye ile anlaşmasını feshedince Macaristan, Hırvatistan ve İspanya’ya yönelmiş.

Edindiğimiz bilgilere göre Macaristan kazanmış bu ihaleyi.. Düşünsenize, ülkemize fizik tedavi için gelen yüksek profilli bu turist grubunu kaybettik malesef…

Kim bilir Türkiye’nin dört bir yanında daha ne anlaşmalar feshedildi ve ne olaylar oldu? Turizmin geldiği bu noktadan bir an önce kurtulmasını ve Türk turizminin mutlu mesut günlerine dönmesini ivedilikle bekliyoruz.

Bu Makale 03.05.2017 - 14:27:45 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • irem goulding 17.05.2017 - 12:31

    Esasen hangi ulke guvenli bugun? Bunun belki vurgulanmasi gerekiyor. Ingiltere de yapmis oldugum kucuk arastirma da sordugum soru "Daha once Turkiye ye gittiniz mi? Eger cevabi "gittim" ise ikinci soru "tekrar gitmek ister misiniz? Genellikle cevap "Evet" oldu. Tekrar gitmek istemeyenler ise bayanlarda ve kendilerine tatil yorelerinde yapilan -taciz- nedeniyle yani guvenlik degil.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.