Eda Özsoy

Boşuna mı kürek çekiyoruz?

Niyetim, geçen hafta katıldığım Travel Turkey İzmir fuarına ilişkin izlenimlerimi sizlere aktarmaktı. Ancak ülkemizi yasa boğan İstanbul’daki hain saldırının ardından kendimi bambaşka bir yazının içinde buldum...

Geçtiğimiz hafta İzmir’deydim. Sayın Bakanımız Nabi Avcı’nın da katıldığı fuarda, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy erken rezervasyon kampanyasını başlattı. Sektör temsilcileri hazır Sayın Bakanımızı yakalamışken sektöre yönelik beklentilerini dile getirdi ve kendisiyle sohbet etme imkanı buldu.

Otelciler ve acentecilerle sohbetimiz sırasında tek bir ortak kaygı olduğunu gördüm: Ne olacak bu turizm sektörünün hali? Herkes birbirine moral vermeye çalışıyor ve bazı turizmciler 2017 yılının en azından bu yıl kadar kötü geçmeyeceğini anlatıyordu.

Ancak cumartesi gecesi tüm ülkemizi yasa boğan hain saldırı, hepimizi bir kere daha dağıttı. Fuarın son günü demorilize olan turizmciler, çaresizce stantları teker teker bıraktılar. 

Öncelikle bu hain saldırıda hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terör, tüm dünyanın başa çıkmakta zorlandığı lanet bir bela…Ülkemizde gencecik insanlar hayatını kaybettikçe içimiz acıyor, elimiz kolumuz bağlı ölen şehitlerimiz için yas tutuyoruz. Tekrar tekrar başa dönüyoruz… 

Bu acı olaylar, sadece birer turizmci olarak değil, insan olarak da yüreklerimizi dağlıyor. Daha iyi bir Türkiye ve Türk turizmi için emek harcıyor, projeler ve yatırımlar yapıyoruz... Ancak bir bomba patlıyor ve her şey altüst oluyor... Yaşanan her olayda, tekrar başa döndüğümüzü hissediyoruz. Hacıyatmaz gibi tam belimizi doğrulturken tekrardan kendimizi yerde buluyoruz.

Otelciler kan ağlıyor, işsizlik had safhada

Birkaç sene öncesini düşünün. İstanbul, dünya kongrelerine ev sahipliği yapan bir şehir, iş seyahatlerinde bir markaydı. Şimdi ise patlayan bombalar her şeyi bitirdi. Otelciler kan ağlıyor. Keza Antalya da aynı durumda. Pek çok otelci ay sonunu nasıl getireceğini bilemiyor, işsizlik had safhada…

Kendimizi kandırmayalım

Peki bundan sonraki süreçte ne yapacağız? Aslında bu sorunun yanıtını bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ben dahil hiç kimse bilemiyor... Fuarda konuştuğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Bey, Türkiye'nin tanıtımı için canla başla çalıştıklarını anlatıyordu. Ancak ne yaparsak yapalım, terör olayları Türkiye'nin imajını bir çırpıda yok ediyor maalesef…

Belki biraz ağır olacak ama ‘üç maymunu oynama devri’ kapandı. Sektörün artık gerçekten bir araya gelip, ortak bir tavır sergilemesi gerekiyor. Kendimizi kandırmayalım, şapkamızı önümüze koyup neleri kaybettiğimize bakalım. Bunları bir yere ayrıştırıp, elimizdeki malzemelerle neler yapabileceğimize bakalım.

Terör ile turizmi ayrıştırmak

Türk turizminin bu talihsiz olaydan çıkmasının tek bir yolu var: Terör ile turizmi ayrıştırmak.

Terör olaylarını Türk turizminin dışında tutmaya yönelik algı yönetimi kuralım. Siyasi iradenin dışında turizmi yönetecek bir lobi çalışması yapalım.

Turizm destinasyonlarının, sınır komşularımızda yaşanan olaylardan uzak olduğunu dünyaya anlatalım.

Böyle bir durumda uzun yıllardır eleştirilen her şey dahil sistemi de Antalya için bir can simidi olabilir. Çünkü her şey dahil sistemiyle turistleri güvenle otellerine getirip, tatillerini yaptıktan sonra ülkelerine gönderiyoruz.

Dik duralım, güçlü olmaya çalışalım. Biz elimizden geleni yapalım ve arkamıza dönüp baktığımızda en azından yapamadığımız şeyler için pişman olmayalım. Zaman birlik zamanı, sadece turizm sektörü için değil, tüm Türkiye için, memleketimiz için…


Bu Makale 12.12.2016 - 15:19:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Erdal ÇELİK 19.12.2016 - 12:42

    Yazdıklarınızı ve gözlemlerinizi zevkle okudum. Kutluyorum. Kaleminize sağlık. İçi acıyor insanın. Üzülüyoruz.

  • Ahishavi 13.12.2016 - 10:00

    Yazdıklarınız doğru ancak bu kafadaki hükümetle bu işler çözülmez. Hastalığın adını koyamamışlar. Terör , Radikal İsalm , Orta Doğu ülkesi Türkiye .... Bu imaja sahip bir ülkeye turistin gitmesi için aklını kaybetmesi gerekir. Huzur olmayan bir ülkenin Turist beklemesi HAYALDİR: Kürsüye çıkan mangalda kül bırakmıyor. Kardeşim bizde aynı ülkede yaşıyoruz. Pembe Hayaller kurmayın. Doğruyu Konuşun. REİS mutlu olacak diye yalan konuşan konuşana. WTF Egemen Bağış Konuşuyor. ... Kimdir bu ??? Bu işkolu , meslek milyonları barındıran sektör ba kadar sahipsiz mi ?? 2016 Hsrandı , 2017 Hezimet Olmasın !!!

  • SEHER AYBEK 13.12.2016 - 09:01

    EDA CIM ÇOK GÜZEL YAZMIŞSIN KALEMİNE AKLINA SAĞLIK,..BEN DE ORADAYDIM SENİN SÖYLEDİKLERİNİN ŞAHİDİYİM....İÇİMİZ ACIYOR,ALLAHTAN TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET YARALILARA ŞİFA DİLİYORUM.TERÖRE BİR KEZ DAHA LANET EDİYORUM. SENİ ÇOK SEVİYORUM.

  • Aydın 12.12.2016 - 07:13

    Kaleminize sağlık Eda hanım, durumu çok güzel anlatmışsınız.

  • game over 12.12.2016 - 04:21

    Sevimli , laik bir akdeniz ulkesinden , sevimsiz sinirli radikal islamci ortadogu ulkesine donduk 5 senede ve ne yazikki hukumette turizmden umidi kesti ki , parasini ihracata yatiriyor, 250milyar tl destek ,ihracata gidiyor, su anda turkiyenin yurtdisinda imaji cok kotu....yerli turist de ne kadar tatile cikar belli degil,,,,2018 e hedeflenmek lazim diyorlar ,ama dile kolay bir sene kapali mi kalacaz , yada zarar mi edecegiz, yuzbinlerce insan yeniden iş başı yapmak icin bekliyor , Tanri sonumuzu hayir eylesin...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.