Mehmet Mülayim

Avrupa Birliği 500 milyon

Tamam, cümlemiz anladık. Rus gelmeyecek. Hem de öyle ‘az gelecek, ucundan gelecek, aktarmalı gelecek’ filan değil, düpedüz gelmeyecek. Üç, beş yolunu kaybetmiş Rus turist Antalya havalimanına ya düşecek ya da o bile düşmeyecek.

Geçtiğimiz yıla kriz var filan demiştik, onu bir geçelim… O kriz bile eğer her işletme, tur operatörü acil kendi önlemlerini almazsa Lale Devri sayılacak….

Saymayı bilmeyen bazı turizmciler ‘Rus açığını öyle kapatırız, böyle kapatırız’ diyor, o zaman 2015 sezonunda kapatsaydık. Beklenti eğer Rus açığını 15-20 euro otel fiyatlarına Avrupa’ya vermekse o da ticaret değil. Zararına sırf operatör uçağı dolsun, yabancı operatörler mutlu olsun diye, turist kellesini ‘iş yaptık’ diye sayarak turizm yapılmaz. Bu dev yatırımlar para ile yapıldı, hiç birisi söğüt gölgesi değil.

İşletmesini düşünen tüm turizm, otel satış görevlilerinin, dil bilen (Rusça dışında) misafir ilişkileri, ön büro ekiplerinin ve yöneticilerinin şu anda dünyayı arşın arşın geziyor, kapı kapı dolaşıyor olması gerekir. Fuarları, tur operatörlerinin workshop’larını beklemeden. Konsantrasyonun rotasını tamamen yeni yönlere, pazarlara hızla çark ettirerek.

Irkçılığı sevmem. İnsanları ayrıştıran, bölen, çarpan kişilikler haz etmediğim bireylerdir. Ancak ırkçılığı yapanın biz olmadığımızı, diğer ülkelerin vatandaşları olduğunu düşünürsek Rusların gelmemesi dev bir Avrupa kampanyasına dönüşebilir. Açın Trip Advisor’ı, inceleyin Rus ağırlıklı çalışan otellere yanlışlıkla düşen Avrupalıların Rus misafirlerimiz hakkında yaptıkları yorumları. Bugüne kadar belki de Avrupa’da daha da büyüyemememizin nedeni Ruslardı. Şimdi onlar kendileri gittiler. O zaman Rusların artık burada olmadığını, olmayacağını, olmama kararını kendilerinin verdiğini bas bas bağıra bağıra Avrupa’ya duyurmamız gerekir. Emin olun Avrupa pazarı sırf Ruslar yok diye ivme kazanacaktır. 

Antalya’nın kimi bölgeleri bundan 10-15 sene önce ağzına kadar Avrupalıyla doluydu. Sonra çanta çanta dolarlar otellere geldi, oteller Rus misafirlerle doldu, Avrupalı hızla kaçtı. İşin kolayına kaçtık, tembelce dolarları saydık. Avrupalı ile Rus’un kültürleri, anlayışları, tabaklarını doldurma anlayışları, yemek yemeleri, içki içme şekilleri, dinledikleri müzikler, eğlence anlayışları ve hatta bikinileri bile birbirine uymadı. Şimdi Ruslar yok, o zaman Avrupalılar tekrar bu güzelim doğamıza dönebilir.

Avrupa Birliği 500 milyon nüfusu olan dev bir pazar. Rusya ise topu, topu 140 milyoncuk. Avrupalının yaşam standartları Rusların oldukça üstünde; Ruslara göre tatil yapma, seyahat etme kültürü çok daha gelişmiş. Son zamanlarda artık Rus’un da gelir seviyesi en tabandaki insanı geliyordu, bırakalım Avrupalınınki gelsin.

Ağlamanın faydası yok, rota Avrupa, ama hakkını alarak, peşkeş çekmeden, yalandan sözlere, aldatmacalara boyun eğmeden…
 


Bu Makale 11.01.2016 - 19:07:29 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • dogrucu davurt 09.12.2015 - 05:24

    biz alisigiz senelerdir ege de veriyoruz , kisi basi avrupaliya 25-30 euroya , antalya alisti kisi basi 50-70 euroya...simdi avrupali bu zayifligi gorurse , acentalar bastircak 15 euro kis basi diye ve butun oteller de atliycak ...

  • kadri aynar 09.12.2015 - 03:43

    bu kafa ile gidildiği taktirde değil rus hiç bir avrupa lı dahil kimse gelmez hala bulutların üstünde olduğunu zanneden maalesef güya turizmci arkadaşlar kimi kandırıyorlar merak ettim.tüm sınırlarımız bir çatışma tehlikesi içinde iken güney doğuda bir sürü mahlleyi emniyet güçlerimiz günlerdir ele alamaz iken kim niye gelsin diye düşünenler acaba ne diyecekler merak ederim.acaba bu bulutların üzerindeki arkadaşlara suriye ye 1 hafta tatil hemde bedava desek giderlermi.bakanımız tedbir alacağız demiş beyler avrupalı tatil programlarını yapmaya başladı uyanalım saygılarımla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.