Eda Özsoy

Almanya’da otel açtı, staj günlerine döndü

Sevgili turizmciler, işlerin malesef tatsız olduğu bir dönemde sizlere, ‘hayallerinin peşinden koş‘ söylemini gerçekleştiren bir turizmciden bahsedeceğim. Bülent Kayapehlivan’ı aslında hepiniz tanırsınız. Uzun yıllar sektöre hizmet vermiş, son yıllarda Dedeman Otelleri Satış Pazarlama Direktörlüğü görevini yapmış bir turizmcidir kendisi..
 
Bülent Kayapehlivan,  bu yıl sessiz sedasız Almanya’ya gitti ve kendine bir otel açtı. Aynı zamanda Alman vatandaşı olan Bülent Kayapehlivan'ın oteli, Almanya’nın Bad Salzuflen tarafında. Bad Salzuflen küçük bir şehir, 78 bin nüfusu var ve şehirde 100’e yakın otel bulunuyor.
 
Sağlık turizminden gelir elde eden Almanya’daki bu küçük şehrin ismi Salz, yani  tuz demek… Doğal tuzlu kaynak suyu ve bol oksijen hem astıma iyi geliyor hem de guatr hastalarına şifa veriyor. Şehirde pek çok klinik var.

 
Hem oteli hem de evi
 
Türkiye’de otel sahibi olmak isteyen ancak fahiş fiyatlar nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen Kayapehlivan, bir Alman bankasından kredi alarak bu hayalini gerçekleştirmiş.
 
Bülent Kayapehlivan’ın kentte açtığı tesisin adı ise Hotel Hages. Üç yıldızlı ve 32 odalı otel, Bülent Bey’in aynı zamanda evi… Deneyimli turizmci, tesisin üst katında yaşamını sürdürüyor.
 
Bulaşık bile yıkıyor
 
Tesiste beş personel çalıştıran Kayapehlivan, satın almadan bulaşığa kadar her işi yapıyor. Kendi deyimiyle küçük otel sahibi olarak staj günlerine dönmüş Bülent Bey…  
 
Çalışanlıktan patronluğa terfi etti ama...


Bülent Bey’e uzun yıllar sektörde bir çalışan olduktan sonra patron olmanın nasıl bir duygu olduğunu soruyorum. Şu cevabı veriyor:
 
“Otel sahibi olmak değişik bir duygu. Kimse size ne yapacağınızı söylemiyor, karar alırken kimseye danışmıyor veya onay almıyorsunuz. Ay sonu maaşımı beklemiyorum, toplantı veya raporlama yok, 8-10 saat çalışıp eve gitmek yok, çünkü 24 saat çalışıyorsunuz. Her şeye kendiniz çözüm buluyorsunuz. Misafirden ilk ödemeyi alınca çok mutlu oldum, ilk defa kendime ait bir işten para kazandım. Süperdi”

 
Türkiye ve Almanya’daki otelcilik sektörü
 
Türkiye’deki hizmet sektörüyle Almanya’daki arasında dağlar kadar fark olduğunu anlatan Kayapehlivan şu örnekleri veriyor:
 
“Misafire hizmet, temizlik, yeme-içme servisleri Almanya’dan çok daha ileri... Türkiye’de ilgi ve isteklere karşı daha esnek bir bakış açısı var. Ancak yaşanan  krizler nedeniyle  şu an misafiri Türkiye’de tutabilmek veya Türkiye’ye çekebilmek için herkes çok gayret sarf ediyor. Sektörde çalışanların hepsi son derece gayret gösteriyorlar.  Yani bizim ülkemizde en iyi hizmete en makul fiyata sahip olabiliyorsunuz.  Almanya’da ise standartlar ve kurallar var. Çok esneklik yok, herkes kurallara uyuyor. Esnek olunca biraz şaşırıyorlar. Kriz pek olmuyor. Böyle olunca buradaki otelcilik biraz daha rahat.”

 
‘’Hedefim Berlin’de otel açmak...’’
 
Kısa vadede bir otel daha almak istediğini belirten Kayapehlivan, yeni bir proje üzerinde çalıştığını anlatıyor: 
 
“Uzun vadede hedefim, Berlin’de 4-5 yıldızlı bir otel almak. Türkiye’de turizm 2-3 yıl biraz zor geçecek gibi. Komşu ülkelerdeki durum sakinlemedikçe Türkiye’deki iniş ve çıkışlar devam edecek. Bence en iyi turizm ve hizmet şekli hala Türkiye’de. Türkiye’de öğrendiklerimi zaten burada uyguluyorum.”
 


Bu Makale 24.10.2016 - 18:53:05 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Guniz Atıs Azrak 19.10.2016 - 11:54

    Tebrik ediyorum Sevgili Bülent, helal olsun sana :-)

  • AYŞE ULUSES 19.10.2016 - 10:12

    Sevgili Bülent, Tüm hayallerini gerçekleştirmeni dilerim.Senin gibi girişimcilerin çoğalması hep en büyük dileğim olmuştur.Allah yolunu açık etsin işallah

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.