Zafer Cengiz

2023 Turizm Stratejisi İçin Yeni Sayfa Açılmalı

2023 Turizm Eylem Planı Kadük Oldu

Gelişen Ülke Turizmine yeni bir bütünsel yaklaşımla ufuklar açmak ve birlikte büyüyen dertlerine  (nihayet) derman getirmek üzere 42 ay önce devreye alınan 2023 Stratejisi, Devletçe atılmış olan en ciddi adımdır. Türkiye ekonomisinin aranan ve beklenen kurtarıcı çaresi olabilecek turizmde 'düze çıkabilmek' ve 'önünü görebilmek' gerçekten öteden beri ihtiyaç duyulan "hayati" konulardır.

Makro bakış açımızla ve 'araştırmacı yazar' misyonumuzla konuya önem ve ağırlık vererek medyada yoğun bir şekilde işlemeye başlamamızdan bu yana da 9 ay geçmiştir. Ancak, bu süre boyunca iki temel gerçekle karşılaşmış durumdayız; (1) KTB ısrarla kendi yazdığı reçetesini cebinde gezdirmeye devam etmektedir. (2) Turizmin paydaşları ısrarla suskunluklarını ve duyarsızlıklarını sürdürmektedir.

Bu durumda bize düşen; Şahsi sorumluluğumuz kapsamında, konuyu rasyonel bir şekilde işlemeye ve doğru bildiğimiz yönde fikir ve uyarılarımızı iletmeye devam ederek misyonumuzu sürdürmektir.

2023 Turizm Eylem Planı Kadük Oldu:


2023 Turizm Stratejisi aslında 16 yıllık bir süreci düzenlemek üzere hazırlanan bir belgedir. Buna bağlı Eylem Planı ise, bu çalışmaların 2007-2012 arasındaki ilk 6 yıllık dönemdeki detayları belirleyen uygulama safhası olarak devreye alınmıştır. Fakat 172 adetlik somut eylem kaleminin takvime uyarlı bir şekilde bağlandığı bu paketin, hacim olarak %80'i geride kalmış ve kararlaştırılan işlerin ancak %10 gibi (tahmini) bir bölümü ele alınabilmiştir. Bunun Neden?'i konusunda ise hiçbir gerekçe yoktur.

İşte bu acı gerçek karşısında, genel bir durum değerlendirmesi yapılarak 'zararın neresinden dönülse kardır' prensibi ile hareket edilmesi, artık zorunlu hale gelmiştir. Bir turizm hasat mevsiminin daha geride kalmaya yüz tuttuğu şu günlerde, Aktif ve Pasif tüm Turizm Paydaşlarını (ciddi olarak) bu hassas konuda duyarlılığa ve aklı-selim ortamına (tekrar) davet etmek zorunda hissediyoruz.

Bu kapsamda geçen süreç içinde yaşanan tecrübelerin ışığında, 5 yıl öncesinde 'turizmde genel toparlanma' niyeti ile girişilen 2023 TTS çalışmalarının çok yerinde bir atılım olduğunu, fakat bugün gelinen kesitte bu Eylem Planının 'kadük' (geçersiz) duruma düştüğünü teşhis etmek gerekiyor. Söz konusu tespitin paralelinde gelecek eylem ise, hızlı bir revizyon çalışmasının gerçekleştirilmesidir. 

Henüz hedeflenen plan sürecinin bitimine kalan 27 aylık zaman içinde, nelerin nasıl kotarılabileceği konusunda yapılabilecek ciddi bir çalışma için her şey hazırdır. Durum değerlendirmesi paralelinde KTB'ca önümüzdeki aylarda kararlılıkla uygulanabilecek böylesi bir kurtarma operasyonu ile, önümüzdeki 2 yıl boyunca yaşanacak çok ciddi kayıpların telafisi mümkündür.
Fakat; Böylesi bir revizyon ve toparlanma atılımı için (şahsi kanımızca) sektörel bilinç ve katılımcı düzeyin de yeterli hale gelmesi gerekmektedir. Turizm endüstrisini yaşatan paydaşlar bu konuda pasif kalmaya devam ederlerse, gelecekte karşılaşacakları olumsuzluklar ortamını besleyeceklerdir.

Özel Durum Değerlendirmesi:

Söz konusu durumda, aslında sürekli olarak tam bir 'yumurta tavuk' ikilemi yaşanmaktadır. Devlet bu işleri otomatikman kendisi mi yapmalıdır? Yoksa 'sivil toplum' modeliyle katılımcı bir 'yönetişim' ortamı mı oluşturulmalıdır? Bizim teşhisimiz, bu iki yaklaşımın arasında ve tereddütler içinde kalınarak 'uygulama yöntemi'ne karar verilemeyişi ve sonuçta da gelişmelerin sürüncemede bırakılmasıdır.

İçinde bulunduğumuz koşullarda, taraflardan birisinin inisiyatifi ele alarak söz konusu darboğazı ve çıkmazları aşmak üzere eyleme geçmesi gerekmektedir. Henüz STK modelinin gerçek anlamda devreye giremeyişi ve son yıllarda çokça söz edilen 'yönetişim' unsurunun hayata geçemeyişi de, ülkesel gerçeklerimizdir. Bu bakımdan, akılcı bir uzlaşma formülü ile konu çözüme kavuşturulmalıdır.

Bugün için gözüken basit gerçek, turizmin aktif paydaşlarının sürekli yakınmaları ve pasif paydaşların da tamamen devre dışı kalmış olmalarıdır. Yıllardır Devlet'çe deklare edilen 'yönetişim' ortamı nerededir? Turizmde gerekli yasal ve örgütsel altyapıların henüz yerine oturtulmaması sonucunda oluşan bu belirsizlik ve düzensizlik ortamının, acilen tamiri ve işlerliğe kavuşturulması kaçınılmazdır.

Devletin piyasayı düzenleyici rolü kapsamında, turizmde yerinden oynamış olan temel taşlarının oturmasıyla birlikte, ekonomik etkinlik ve verimlilik unsurlarının şahlanarak atılıma geçmesi söz konusudur. Bu konuda gerekli düzenlemelerin birçoğu da, üçbuçuk yıldır 'hasıraltı' edilen 2023 TTS Eylem Planı içerisinde (çok sabırlı bir şekilde) beklemeye devam etmektedir.
Turizm ise böylesi bir çileyi hiçbir şekilde hak etmemekte ve geleceğinin ipotek altına alınması Eylem'i Kördüğümünden kurtulmayı umut etmektedir.

Nasıl?'ın cevabını ise; Artık 'El Birliği ile' aramalıyız…!



Bu Makale 27.09.2010 - 09:09:25 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.