Mehmet Mülayim

Turizmde farklılık fark yaratır

Farklı olmak, kopyacı değil yaratıcı olmak yapılan her işte sizi rakiplerinizin önüne taşıyor, başarınız için sürükleyici oluyor. Yaratıcı, günün trendlerini öteye taşıyan yenilikler ve tüketici odaklı yapılmamışı ilk yapmak ve bunu başarılı bir şekilde pazarlayabilmek ağırlama sektöründe işletmeleri öne çıkarıyor.

90’ların başlarıydı, Hilton Oteli genel müdürü Klaus Martiensen otelin o yıl gösterdiği başarının ödülü olarak tüm yönetim kadrosunu Avusturya’ya kısa bir hafta sonu gezisine götürdü. Bu seyahatimizde o zamanlar gencecik olan bir havayolu ile uçtuk. ‘Virgin Air’ uçak iç dizaynı, ekiplerin üniformaları, verdiği hizmet ve ikramları ile o günler için hiç alışık olmadığımız farklılıkları ortaya koymuştu. Hayran kaldık ve üzerinden geçen neredeyse 25 seneye rağmen, zaman zaman bir araya geldiğim katılımcıların tümünün o geziden akıllarında kalan en önemli şey Virgin Air’de aldığımız hizmet ve farklılıklar olduğunu dinliyorum. Virgin Air o rüzgârı çok da iyi kullanamadı ve günümüzde yönetim anlayışının en önemli faktörü olan sürdürülebilirliği sağlayamadı. Yarattığınız farklar sizi evet öne çıkarıyor, ancak bunu doğru yöneterek sürdürülebilir başarıyı yakalamak gerekiyor.

Genelleme yapmasak da ülkemiz turizm sektöründe genel teamülün ne olduğunu irdeleyelim. Yeni yatırımların büyük çoğunluğu, otel, acente, tur operatörü ve hatta hava yolu olsun pazardan nasıl pay alırız mantığı ile yapılır. Payını kapmaya niyetli olduğumuz ürünü nasıl kopyalarız? Oysa ilk soru, ‘kendimiz nasıl pazar yaratırız?’ olmalı. Pazardan pay alma yolu olarak görülen genelde ‘Kopyacılık’. Düşünce olarak eğer ben komşu otele benzer konseptlerde hatta aynı mimar, iç mimarların ve peyzaj mimarlarının elinden çıkmış, aynı konseptleri kopyalarsam tüketici için oraya veya buraya gitmek neyi değiştirir?

Yeni konseptler ve buna bağlı yeni pazarlar yaratabilmek vizyon ve yaratıcılık ister. Fark yaratmanızı ister, farklı olmanızı ister. Aksi halde gelen turist sayını hep beraber paylaşır dururuz. Yeni açılanlar ise aynı çanaktan pay alır ve işletmeler güçleneceğine hep beraber zayıflar, daha düşük fiyatlara razı ve boynu bükük kalır.

Sektörümüzde ilerleme, gerek destinasyonlarda gerekse tüketiciye hizmet vermekte olduğumuz tesislerde yapılmamışları yaparak fark ortaya koyarak, acente ve operatörler açısından da hizmet ve teknolojide aynı çabayı ortaya koyarak sağlanabilir.

‘Herkes gibi olan herkes gibi olur’ fark yaratmayı becerebilirseniz işte o zaman rekabet ortamından sıyrılır ve tüketicinin sadakat göstereceği işletmeler olursunuz.

Şu an okuyucularımın bir kısmından ‘Peki farklılığı nasıl yaratacağım?’ sorusunu duyar gibi oluyorum. Cevabı bende değil sizde… İşletmelerinizde çalışan herkesin görüşlerine saygı duyarak yapacağınız hizmet ve gelişim odaklı beyin fırtınaları, o fırtınalardan çıkan sonuçları sahiplenmeniz, yeniye el uzatma cesaretiniz ve enerjiniz, denemek, sahiplenmek, vazgeçmemek ve sonra tekrar baştan aynı çabaları durmaksızın ortaya koymak.

‘Herkes gibi olursan, herkes gibi olursun’ sloganını sahiplenerek Türk turizmi ve başarısı için her birimizin farklı renkleri, farklı sesleri ve farklı çiçekleri olmalı.



Bu Makale 21.08.2017 - 14:18:12 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.