Ö. Cahit Sarıbey

Bölge tanıtımı boş bırakmaya gelmez

Bölgemiz ekonomisinin ana lokomotifinin turizm olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla bölgede yapılacak yatırımlar, tüm planlar, geleceğe yönelik tüm düşünceler turizm odaklıdır.

İşvereni, çalışanı, üreteni, pazarlayanı bölge yaşayanları kısacası herkes bir anlamda turizm için çalışmakta olduğunu unutmamalı,  kendisinin de turizmin bir parçası olduğunu iyi bilmelidir. Bazı bilgilere göre 35 bazılarına göre 50 değişik iş kolunun yani alt sektörün turizmle ilintili olduğu anlatılır, yazılır, çizilir.

Konum açısından bizler çok şanslıyız.  Bölgemizde şehir ile turizm tesisleri iç içe olunca turistin gözünde daha da farklı bir değer kazandığımız bir gerçek. Zira gelen turist hem tatil yapabiliyor hem de yöre insanıyla iç içe yaşayabiliyor.

Evet; dışarıdan bakılınca her şey çok güzel görünüyor olabilir. Turizmle iç içe olanlar da kendilerini sezon için hazır hissetmeleri de normal.  Gel gelelim iş bölgenin tanıtılmasına, turistlerin yöreye getirilmesi için çalışma yapılmasına, getirilen turistin bölgeden memnun ayrılması gelince herkes arkasını dönüp ıslık çalmaya başlıyor desem abartmış olmam sanırım.  Üstelik gelen turist parasız, çulsuz, kalitesiz gibi lafları da üretenlerin başında bu ıslık çalanlar var.

Sanki gelen turist sadece yatmaya kalkmaya geliyor. Veya turistin getirilmesi veya bölgeden mutlu ayrılması konusu sadece otelciyi veya acenteciyi mi ilgilendiriyor acaba. 

Oysa herkes çok iyi biliyor ki, turistin buraya gelmemesi, ayağını çekmesi demek yüzlerce işyerinin, dükkânın, mağazanın kapanması binlerce kişinin de işsiz kalması demek değil midir?

GETOB ve MARTAB 2013 yılı içerisinde 15'ten fazla ülkede bölge tanıtımı için çaba gösterdi. Zamanın yanı sıra binlerce Euro para harcadı. Bu iki birliğin yöneticileri kısıtlı kaynaklarla bölge turizminin gelişmesi için kafa yoruyorlar.

Birkaç istisna hariç, "ya arkadaşlar ben de üç-beş katkı koyayım, çalışmalara destek olayım veya şu promosyon malzemesi de benden, bölgemizin tanıtımı için kullanın" diyen kaç oda, kaç firma, kaç banka, kaç esnaf, kaç tekneci, kaç kuyumcu, kaç taksici, kaç dolmuşçu, kaç market veya diğer iş kollarından kaç kişi, çıktı Allah aşkına?

Bakınız önümüzdeki hafta yani; 14-17 Mayıs 2013 tarihlerinde İngiltere`nin önde gelen sektör dergisi Travel Weekly ile ortak yürütülen Muğla Road Show etkinliği yapılacak.
 
GETOB bu bölge tanıtım çalışmasına yine hem maddi, hem de işgücü olarak destek koyuyor. Muğla Valiliği koordinasyonunda organize edilen Muğla bölge tanıtım çalışması Edinburgh (30 davetli), Manchester (40 davetli) ve Londra’(50 davetli) da gerçekleştirilecektir.

Üstelik bu davetliler bölgemize bire bir turist gönderen veya gönderme potansiyeline sahip tur operatörleri ve acente yetkilileridir.
 
Sözün özü;  bölge tanıtımı boş bırakmaya gelmez. GETOB turizm sektörü ve bölgemizin kalkınması için elinden gelenin fazlasını yapmakta. Belki diğer odalar, kuruluşlar, firmalar ve STK’lar, başlarını biraz yukarıya kaldırsalar çok daha ileriyi görecekler ve bu ve buna benzer çalışmalara destek olmaları gerektiğinin farkına varacaklarıdır.

Hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. Yeter ki niyet güzel ve olumlu olsun.
 

Bu Makale 19.05.2013 - 15:21:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • rango 16.02.2015 - 08:20

    çok güzel ve çok faklı

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.