Yunanistan Türklere neden vize vermiyor?

Yunanistan Türklere neden vize vermiyor?
Ekonomik kriz içerisinde olan Yunanistan'ın, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelindeki vize faaliyetlerini askıya aldığı belirtiliyor. Başvuru yapanlara 10 Ağustos’tan önce randevu verilmediğini belirten acente temsilcileri, alternatif yollar deniyor.


Habertürk’ten Ünsal Ereke’nin haberine göre, 20 Haziran’dan itibaren vize vermeyeceğini açıklayan Yunanistan Konsolosluğu, gelen tepkiler üzerine yeni randevu almayarak oluşan başvuruları yavaş yavaş uygulamaya koymaya başladı. İş yavaşlatma nedeniyle birçok kişi mağdur olurken, Yunanistan’a yönelik olarak dün İstanbul’dan yapılan vize başvuruları için konsolosluğun 10 Ağustos’a müracaat tarihi verdiği öğrenildi. Acentelere göre Ramazan Bayramı başta olmak üzere bu yaz tatiline yönelik şimdiye kadar vize almayanların Yunanistan turlarının tamamı tehlikeye girdi.


ACENTELER ARKA KAPIDAN DOLAŞIYOR

Yunanistan tarafının vizede iş yavaşlatması ve 13 Ağustos’a tarih vermesi nedeniyle Türk seyahat acenteleri de ilginç bir formül buldu. Yunanistan’ın ucuzlaması nedeniyle bu ülke turlarının çok ilgi çektiğini ifade eden Jolly Tur Yurt Dışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Özellikle bayrama yönelik birçok turumuz olumsuz etkilendi. Ancak biz de yeni bir uygulamaya gittik. Buna göre Yunanistan turlarına İtalya ve Bulgaristan’ı ekleyip bu ülkelerden vize alma yoluna gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mika Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Cihan Saray da vize sorunu nedeniyle turların iptal olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda hepsine ücretsiz iptal veriyoruz. İçeriden vize alamıyoruz. Vize için yaptığımız başvurulara 10 Ağustos öncesine tarih vermiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Anı Tur’un Başkanı Veli Çilsal ise önce sistem arızası denilip vize işlemlerinin aksatıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ancak şu anda vize başvurusu kabul etmiyorlar. Tur zamanı gelenleri biz de iptal etmeye başladık. Tatilcilerin turlarını paralarını iade ederek iptal ediyoruz. Uçak, gemi ve otobüs olmak üzere birçok riskimiz var. Tüm bunlar bizleri sıkıntıya sokmaya başladı.”

TÜRK TURİSTTEN KOMŞUYA 700 MİLYON EURO

Yunanistan geçen yıl yüzde 23’lük rekor büyümeyle 22 milyon turist çekti, karşılığında da 17.7 milyar dolarlık turizm geliri elde etti. Yunanistan’ın turizm gelirlerinde Türklerin de önemli payı oldu. Türkiye’den Yunanistan’a giden turistin sayısı geçen yıl 976 bin 758 kişiye ulaştı. Yunanistan’ın İstatistik Otoritesi verilerine göre ülkeye gelen bir turist 807 dolarlık ortalama turizm harcaması gerçekleştirdiği ortaya çıkıyor. Bu da geçen yıl Türk turistin Komşu’ya 788 milyon 243 bin 706 dolar yani yaklaşık 700 milyon euro bıraktığını ortaya koyuyor. Yani komşunun IMF’ye ödemesi gereken ancak ‘ödeyemeyeceğini’ açıkladığı 1.6 milyar euronun neredeyse yüzde 40-45’ini Türk turistler geçen yıl Yunanistan’a bırakmış durumda.

‘ATM’LER ANCAK BİZE KADAR PARALI GELİN’

Sermaye kontrolleri nedeniyle bir hafta bankaların kapalı olacağı Yunanistan’da ATM’lerden günlük para çekme limiti de sadece 60 euro. Turistlere sınırsız para çekme imkânı verilmesi Yunanistan’da tartışmalara neden oldu. Yunanlar, turistlere “ATM’lerimizi kullanmayıp, paranızla gelin” diyor.

ULUSOY: İÇ TURİZM HAREKETLENEBİLİR

Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan'ın haberine göre ise,Türkler’e sistem arızası nedeniyle vize verilemiyor.

Ülkede yaşanan ekonomik kriz sebebiyle konsolosluklardaki memurların çalışmadığına değinen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, “Sistemlerde bir hata var ancak memurlar da aldıkları maaşları beğenmiyor. İş yavaşlatıyorlar” dedi. Türkiye’den Yunanistan’a bu yıl 1 milyon turistin gitmesinin beklendiğine değinen Ulusoy, “Yaklaşık 20 milyon turist ağırlayan bir ülke. Ancak turizm gelirleri de gelen turist sayısı da Türkiye’den düşük. Krizden dolayı Yunanistan’a gitmekten vazgeçen diğer ülke vatandaşları Türkiye’ye gelebilir. Ayrıca vize probleminden dolayı Yunanistan’a gidemeyen vatandaşlarımız iç piyasaya yönlendirilebilir. Böylelikle iç turizm daha da hareketlenir” dedi.





Bu Haber 01.07.2015 - 09:14:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.