Yunanistan krizi derinleşiyor, Bakan Varoufakis istifa etti

Yunanistan krizi derinleşiyor, Bakan Varoufakis istifa etti
AB troykasının Yunanistan'ın borçlarının nasıl ödeneceğine dair teklifini oylamak için referanduma giden Yunan halkı, yüzde 61.31'le öneriye hayır dedi. Referandumla birlikte hükümet partisi Syriza'nın eli güçlense de, krizin daha da derinleşmesi bekleniyor. Öte taraftan Yunanistan Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis'in istifa ettiği açıklandı.


Yunan halkı, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Referandumda yüzde 61.31 oranında hayır oyu çıkarken, referandumun ardından Avrupalı liderlere seslenen Başbakan Aleksis Çipras ve Yanis Varoufakis, müzakerelere devam edilmesi çağrısı yaptı.

İKİ İSTİFA BİRDEN

Referandumun ardından evet blokunda yer alan Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti. istifa eden bir diğer isim ise Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis oldu. Varoufakis'in Avrupalı liderler tarafından istenmediği uzun süredir konuşuluyordu. Referandum sonrası bir açıklama yapan Yanis Varoufakis, "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" demişti.

ÇİPRAS: YUNANİSTAN UYGULANABİLİR BİR PLANI KABUL EDECEK

Referandurumun ardından bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras şunları söyledi:

"Yunan halkı cesur bir tercih yaptı. Bu yetki Avrupa'yla çatışmak için değil, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak için verildi. Bu yetkiyi hiç vakit kaybetmeden kullanacağım. Yunanistan, yarın bankacılık sistemini yeniden düzene sokmak için masaya oturacak. Yunan halkı, Avrupa'da olmak veya Avrupa'dan çıkmayı oylamadı. Bu soru tamamen tartışmanın dışında tutulmalı.

Bana verilen talimat AB ile iplerin kopması anlamına gelmiyor. Çözüm kolay olmayacak ama her iki tarafın da istediği makul çözümler var. Referandumun kazananı ya da kaybedeni yok. Yunanistan uygunlanabilir bir planı kabul edecek."

AVRUPA TARİHİNİN EN BÜYÜK SİYASİ KRİZİ

Referandumu değerlendiren batı basını ise, Yunanistan ile yaşananların Avrupa tarihinin en büyük siyasi krizi olduğunu ifade ediyor. Verilen haberlerde, Çipras'ın istifa ettirilerek yerine Avrupa ile uyumlu ve daha yumuşak başlı bir hükümetin arzu edildiği ancak bunun riskler barındırdığına da dikkat çekiliyor.



Bu Haber 06.07.2015 - 09:29:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.