Yeni istihdam paketi açıklandı, öncelik hangi sektörlere verildi?

Yeni istihdam paketi açıklandı, öncelik hangi sektörlere verildi?
Cumhurbaşkanlığı sarayında üzenlenen İstihdam Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni istihdam teşvikleri hazırladıklarını açıkladı.


Erdoğan'ın açıkladığı yeni istihdam teşviklerinde önceliğin kadınlara, gençlere ve engellilere verileceği belirtiliyor. İstihdam teşviklerinde imalat ve bilişim alanları ön plana çıkarılırken, turizm sektöründeki istihdama dair özel bir vurgu yapılmaması dikkat çekti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan istihdam paketinde öne çıkan noktalar şöyle:

*İmalat ve bilişim sektöründe mevcut istihdama eklenecek her bir çalışanın tüm sigorta primleri ve vergileri devlet tarafından karşılanacak. Bu sektörlerde asgari ücret üzerinden sağlanan sigorta prim desteği, prime esas kazanç üzerinden verilecek.

*Ek istihdamda 4.750 TL maaşa kadar çalışanların tüm sigorta primleri karşılanacak. 2017'de çalışan başına 773 lira ile 1.884 lira arasında değişen prim desteği 2018 yılında da sürdürülecek.

*İmalat ve bilişim sektörlerinin dışında kalan sektörlerde, ilave her bir istihdamın sigorta primleri ve vergisi devlet tarafından karşılanacak. Teşvikten yararlanma sürsi ise her bir çalışan için en fazla bir yıl olacak.

*18-25 yaş arasındaki gençler, kadınlar ve engelliler teşviklerden 18 ay boyunca yararlanabilecek.

*3 veya daha fazla çalışanı olan imalat sektöründe ek istihdam edilen 18-25 yaş arasındaki gençlerin maaş, prim ve vergilerini bir ay iş veren bir ay devlet ödeyerecek. Söz konusu destek asgari ücret üzerinden yapılacak.

*İŞKUR tarafından uygulanan mesleki eğitim programları (iş başı eğitimi) imalat ve bilişim alanlarında 3 aydan 6 aya çıkarılacak. İş başı eğitimi alanlara günlük 54 liraya kadar verilen ''cep harçlığı'' verme uygulaması 2018'de de devam edecek.

*Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim, kodlama gibi çağın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerin, 9 aya kadar değişen sürelerde eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı alması sağlanacak.

*Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için, İŞKUR tarafından program süresince aylık 400 liralık bakım desteği verilecek.

*Kısmi süreli çalışanların aynı gün SGK'ya bildirilmesine imkan verilecek. 18-25 yaş arasındaki gençler kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında yetim aylıkları kesilmeyecek. Hususi damgalı pasaport sahibi gençler, jayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları iptal edilmeyecek.

*Bir iş kolunda sertifikaya sahip olan en az yüzde 40 engelli vatandaşların kendi işlerini kurmak için İŞKUR tarafından sağlanan hibe desteği 36 bin liradan 50 bin liraya yükseltilecek.




Bu Haber 15.12.2017 - 09:26:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.