Yeni bakan Nabi Avcı nasıl bir turizm sektörü ile karşı karşıya?

Yeni bakan Nabi Avcı nasıl bir turizm sektörü ile karşı karşıya?
Krizle boğuşan Türkiye turizm endüstrisi, 3 yılı biraz aşkın bir sürede 4'üncü bakanını değiştirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı listede, Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer aldı. Peki Nabi Avcı'yı nasıl bir sektör bekliyor, turizmde güncel durum ne?


TurizmGüncel - Haber/yorum

Son açıklanan mart ayı istatistiklerine göre Türkiye'nin ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,30 ekside. Başta Rusya ve Almanya olmak üzere ana pazarlarda büyük kayıplar söz konusu. En stabil pazarlar olarak değerlendirilen Avrupa-OECD ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı yüzde 14,44 oranında gerilemiş durumda.

ALMANYA PAZARINDA ÇİFT HANELİ DÜŞÜŞ

Mart ayı itibariyle Türkiye, en büyük pazarı durumundaki Almanya'da yüzde 11.3 ziyaretçi kaybı yaşadı. Almanya'da mayıs ayı itibariyle satışlarda bir miktar canlanma olsa da, özellikle erken rezervasyon dönemindeki kayıpların telafi edilmesi oldukça zor görünüyor.

GELİRDEKİ KAYIP SAYIDAKİ KAYIPTAN ÇOK DAHA BÜYÜK

Türkiye Almanya pazarında bu yıl son dakikaya endeksli bir sezon geçirecek. Sayılar belirli oranlarda toparlansa da, gelir kaybı oldukça yüksek. Nedeni ise fiyatlarda yaşanan dramatik düşüşler.

RUSYA'DA BEKLENTİ SIFIRA YAKIN

Türkiye'nin ikinci büyük pazarı durumundaki Rusya'da ise durum çok daha vahim. İlk 4 aylık verilere göre bu ülkeden Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 56 oranında düşmüş durumda. Antalya bazlı bakıldığında ise kayıp yüzde 90'a yakın. Rusya'dan Türkiye'ye dönük tatil satışı ve charter uçuşu yasak olduğu için, turizm amaçlı gelişler bireysel ya da Rusya'nın komşu ülkeleri üzerinden paket turla yapılabiliyor. Dolayısıyla, charter uçaklarıyla Rusya'da 10'un üzerinde kentten direkt uçuşlarla sağlanan rakamlara bu yıl ulaşılması veya rakamların yanından geçilmesi olası görünmüyor.

TÜM STABİL PAZARLARDA DÜŞÜŞ VAR

İlk 4 ay itibariyle İngiltere'de yüzde 5.43, Hollanda'da yüzde 2.68, Fransa'da yüzde 10.78, Avusturya'da yüzde 11.73 ve Belçika'da yüzde 14.15 oranında ziyaretçi kayıpları var. İngiliz basınında yer alan son rakamlara göre ise, Türkiye rezervasyonlarında yüzde 32 oranında düşüş var. Acenteler, talep yok diye Türkiye'yi satmıyor.

TURİZM ŞİRKETLERİ ZORDA

Almanya başta olmak üzere Avrupa'da, Türkiye'ye ve İslam ülkelerine dönük ciddi bir olumsuz algı oluşmuş durumda. Türkiye'deki ve bölgedeki diğer turizm destinasyonlarında yaşanan terör saldırıları, neredeyse turizmi bitirme noktasına getirdi. Otelciler, incoming acenteleri, tedarikçiler, araba kiralama şirketleri... Turizmle bağı olan tüm sektörler zorda. Tesislerin büyük bir kısmı ya kış kadrosuyla devam ediyor ya da minimal düzeyde personel alımı yapıyor. Şehir otellerinde çalışan personelin ise yüzde 20-50'si (tesise göre değişkenlik gösteriyor) şimdiden işini kaybetmiş durumda.

TURİZM GELİRLERİNDE YÜZDE 20 DÜŞÜŞ VAR

2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'nin turizm gelirleri yüzde 20 civarında azaldı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 4 milyar doların üzerinde olan turizm gelirleri, bu yıl 683 milyon dolar azalarak 3 milyar 373 milyon dolara geriledi. Bu gelir kaybının gerçek etkisinin çok daha yüksek olduğu biliniyor.

SEKTÖRÜN KULLANDIĞI KREDİLER VE BATIK DURUMU

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Aralık 2015 itibariyle turizm sektörü 52,7 milyar lira kredi kullandı. Son 12 ayda turizm sektöründe batık krediler yüzde 34.9'luk artışla 1,64 milyar liraya çıktı. Son 12 ayda 1273 şirketin kapandığı sektörde, Rusya krizinin etkilerinin netleşmesiyle bu rakamların daha da büyümesi öngörülüyor.

BDDK'nın verilerine göre, en büyük gelirini turizm sektöründen sağlayan Antalya'daki batık kredilerin oranı yüzde 23 artışla 446 milyon liraya ulaşmış durumda. Kötü giden sezonda, özellikle kiralık işletme sahibi tesislerin iflasla burun buruna gelebileceği de sır değil.

SEKTÖRÜ BEKLEYEN TEHLİKE

Türkiye turizmi yıllar içerisinde kendine has bir fiyat-kalite dengesi tutturmuştu. Kaliteli hizmeti uygun fiyata satarak İspanya ile rekabet edebilen Türkiye, dolulukların düştüğü, fiyatların dip yaptığı sezonda bu rekabet gücünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Daha ucuz fiyat, aynı zamanda maliyetlerin yeniden düzenlemesi anlamına geliyor; daha az personel, birtakım servislerin verilmemesi, renovasyonların yapılmaması... Bu durumun müşteri memnuniyetine yansıması ise kaçınılmaz. ''Bu zor dönemde ülkemize gelen turisti cezalandırmayalım, tersine ödüllendirelim'' şeklinde çağrı yapan az sayıdaki turizmcinin sesine kulak vermek gerekiyor.

 


Bu Haber 24.05.2016 - 14:28:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Önemli degi 25.05.2016 - 11:36

    3 sende 4 kisi cözemiyen, Nabi Avcı nasil cözecek. Nabi Avcı Turizimci mi? Turizimin nasil calisdigini biliyor mu?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.