Ünlü iş adamından havalimanı isyanı

Ünlü iş adamından havalimanı isyanı
4 yıl önce 100 milyon euro peşinat ve 350 milyon euroluk yatırım karşılığında KKTC’nin tek havalimanı Ercan’ı ciro paylaşımlı yap-işlet-devret yöntemiyle 25 yıllığına kiralayan Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı, bugünlerde çok dertli. Son olarak 11 milyon euroluk denetleme faturası çıkartılmasına isyan eden Turanlı; “Ben ortaklarımla sadece işimi yapmaya çalışıyorum, ancak haksız ithamlara ve saldırılara maruz kalıyorum. Hukuktan başka gidecek yerimiz yok” diye konuştu.

 
Emrullah Turanlı’nın tepkisine, KKTC Meclisi’nde geçen hafta Ercan Havalimanı ihalesiyle ilgili araştırma komitesi kurulması ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun meclis kürsüsünden, Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunduğu önceki hükümet dönemine atıfta bulunarak, “Emrullah Turanlı’nın ‘KKTC siyaseti benim cebimdedir’ dediği günlerde göreve başladım” demesi neden oldu.
 
DENETLEME KRİZİ

Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin haberine göre, KKTC siyasetiyle ilgili böyle bir söz kullanmadığını belirten Turanlı, “Kim söylüyorsa yalan söylüyor. Hiçbir yerde siyasilerle ilgili böyle bir ifade kullanmadım. Havalimanı işletmesini denetlemek için 2 kişiyi görevlendirdiler ve yılda 11 milyon 250 bin euro denetleme bedelini de sözleşmemde olmamasına rağmen bana ödetmeye çalışıyorlar. Denetlemeyi yapacak kişiler sözde, Ankara’da hükümete yakın isimlermiş. Gittim Ankara’ya, hükümet yetkililerine ‘Doğru mu?’ diye sordum, ‘Bizim adımızı kullanıp nüfuz tacirliği yapıyor, inanmayın’ cevabı aldım, birkaç ay ödedim, gerisini ödemedim, ama istiyorlar” dedi.
 
OMBUDSMAN DA TEPKİLİ

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Turan’nın şikâyetçi olduğu 11 milyon euroluk denetleme kararı, KKTC siyasetini de yılbaşından bu yana karıştıran olaylardan. Turanlı, KKTC’de kamu denetçisi Ombudsman Emine Dizdarlı’nın da kamuoyuna açıklama yaparak, şiddetle eleştirdiği denetleme olayını şöyle anlattı:

“Günümüzün KKTC Dışişleri Bakanı, dönemin Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ankara’ya yakın olduğunu söyleyen bir avukatı danışman olarak alıyor. Danışman ve Türkiye’den bir şirket, KKTC’de ayrı bir şirket kuruyor.
 
Sonra Ulaştırma Bakanlığı, bu şirkete, Ercan Havalimanı ve başlattığımız yeni havalimanı inşaatını denetleme görevi veriyor. Önce denetlemenin ücretini Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nden talep ediyorlar. Lefkoşa Büyükelçiliği, ‘Ayrı bir şirketin ücret karşılığı denetlemesine gerek yok, Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmeleri veya Sivil Havacılık Dairesi gibi bir çok kurumun ücretsiz denetleme yapabileceği’ yanıtı veriyor. Sonra dönüyorlar, yıllık 11 milyon 250 milyon Euro karşılığında aynı kişilerin bizi denetlemesini ve denetleme ücretini de Ercan Havalimanı işletmesi için ortaklarımızla kurduğumuz T&T şirketinden, yani bizden istiyorlar. Tüm bunlar Ombudsman’ın raporlarında da var. İtirazım denetlenmeye değil. Denetlenmeye hazırız. Alnımız açık. Ancak, sözleşmemizde denetleme ücreti ödeme yükümlülüğü yok.” 
 
2017’DE CİRO PAYLAŞIMI

KKTC Meclisi’nde 2017’de başlamaları gereken devletle ciro paylaşımını da yapmayacaklarının iddia edildiğini vurgulayan Turanlı, “47.8’lik ciro paylaşımını da ödeyemeyecek’ diyorlar. Bu da büyük bir yalan. Ben sözleşmemde ne varsa ona uyarım. Uymakla da mükellefim. 2017’de devletle ciro paylaşımına başlayacağız. Her yıl KKTC’ye en az 20 milyon Euro ciro paylaşımı payı ödeyeceğiz” diye konuştu.
 
KARARI AİHM’YE GÖTÜRECEK

Sadece KKTC değil, dünyanın bir çok ülkesinde yatırımlar yaptığını belirten Turanlı, Ercan konusunda sürekli mahkemeye gittiği yönündeki eleştirilere de “Hukuktan başka nereye gideceğim. Türkiye’de 20’ye yakın belediye ile mahkemeliğim. 3 ay önce Bulgaristan’da 270 milyon euroluk yol ihalesi aldım. 400 milyon euroluk işe, düşük teklif verdim. ‘Çok düşük bedele aldın’ diye ihaleyi elimden almak istediler. Mahkemeye gittim, mahkeme çare bulamayınca ihaleyi iptal etti. Şimdi AİHM’ye kadar gideceğim” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 30.05.2016 - 09:21:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.