TÜRSAB, turizmdeki kan kaybını önlemek için Davutoğlu'na rapor sunacak

TÜRSAB, turizmdeki kan kaybını önlemek için Davutoğlu'na rapor sunacak
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizmin sorunlarını Başbakan Davutoğlu’na rapor edeceklerini açıkladı. Ulusoy, raporda ayakbastı parasının kaldırılmasını talep edeceklerini söyledi.

 
 
Milliyet gazetesinden Fehim Genç'in haberine göre; Ulusoy, 2015’te 43 milyon turist ve 36 milyar dolar turizm geliri hedefinin tutturulması ve 2023’te 50 milyon turist hedefine ulaşılabilmesi için gereken önlemleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na rapor halinde sunacaklarını söyledi.

Ulusoy, Türkiye’nin döviz gelirlerinin yüzde 21’inin turizmden sağlandığını, bütçe açığının yüzde 40’ının turizm gelirleriyle kapatıldığını vurgulayarak, “Bu olumlu tabloda devamlılık için bazı önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmdeki kan kaybını durdurmak için turistlerden alınan ayakbastı parasının kaldırılması ve uçaklara yakıt desteğinin potansiyel ülkeler için de verilmesi gerektiğini söyledi.

Ulusoy, hazırlıkları devam eden raporun ana başlıklarını Milliyet’e şöyle özetledi:
  
‘UÇAKTAN KORKUYORUM AMA...’
 
“Turizmin sorunlarını anlatmak için Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan randevu talep ettim. Odalar Birliği’nin Ankara’daki toplantısında görüştük. Kendisi bana, ‘Seçim kampanyası sırasında iki şehir arasında uçağa gelir anlatırsın’ dedi. Ben de, ‘Uçaktan korkuyorum ama sizin hatırınız için geleceğim’ dedim. Raporumuzu her yönüyle geniş bir şekilde hazırlıyoruz. Başbakanımız randevu verdiği tarihte kendisine sunacağız.”
 
‘YENİKAPI MİTİNG ALANINA KRUVAZİYER LİMAN YAPALIM’
 
“Yenikapı miting meydanı acilen kruvaziyer limanı olsun. İstanbul’un havalimanları yetmiyor. Yeni havalimanı 6-7 yılda biter. Galataport’u Danıştay durdurdu. Yenikapı’da limanı, yap-işlet-devretle 6 ayda bitiririz. Senede sadece 3 gün miting yapılıyor. Ahşap yüzer iskele ve bir terminal yaparız. Aynı anda 10 gemi yanaşır. Senede 500 gemi gelir 2.5 milyon turist getirir.”
 
‘TÜRKİYE DÜNYA ÇAPINDA KONGRE MERKEZİ OLACAK’
 
“Türkiye’yi dünya çapında bir kongre merkezi yapmak için çalışıyoruz. Türkiye kongre turizminde 20’nci sıradan 6-7’ye geldi. Bunu daha da ilerletmemiz lazım. İstanbul ve Efes birer kongre merkezi haline geldi. Kongre turizmini Antalya, Alanya ve Mersin’e kaydırmaya uğraşıyoruz. Türkiye’yi uluslararası arenada nasıl tanıtırız, bunun arayışındayız.”
 
‘AYAKBASTI KALKARSA DAHA 1MİLYON TURİST GELİR’
 
“Kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında güneydeki otellere turist gelmiyor. Bu nedenle Alanya, Dalaman ve Gazipaşa’ya gelen turistlerden 15 euro tutarındaki ayakbastı parası alınmasın. Zaten turist gelmiyor, hiç olmazsa esnaf kazansın. Bu şekilde en aşağı 1 milyon kişi daha gelir.”
 
‘UKRAYNA'YA YAKIT DESTEĞİ VERİLSİN’
 
“Türkiye’ye Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ve İran’dan turist getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriliyor. Yakıt desteğinin başka ülkelere de verilmesi lazım. Rusya’ya veriyorsan, Ukrayna’ya da vermen lazım. Bazı pazarlarda kan kaybetmeyelim diye vermek lazım. Rakibimiz Mısır, koltuk başına 7 euro veriyor. Az para değil.”
 
‘3 KATTAN FAZLA İNŞAATA İZİN VERENİN ELİ KIRILSIN’
 
“Dünya çapında ün kazanmış turizm merkezlerimiz maalesef hızla betonlaşıyor. Betonlaşma ile turizm bir arada olmaz. Buna bir çare bulunması lazım. Hükümet karar alsın; Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Fethiye’de üç kattan fazla inşaat yaptırmasın. Kim üç kattan fazla yapıyorsa başına yıkılsın, üç kattan fazlasına müsaade verenin de elleri kırılsın.”
 
‘5 BİN YENİ REHBER LAZIM’
 
“Üniversitede 4 yıl rehberlik bölümünü okuyup mezun olanlar hiçbir sınava girmeden rehber olsun. Türkiye’nin acilen 5 bin rehbere ihtiyacı var. Çanakkale’yi Türklere Türkçe anlatacak rehber lazım. Yabancılara İngilizce anlatan değil. Bu şekilde önemli bir istihdam kaynağı daha ekonomiye kazandırılmış olacaktır.”
 
‘BALIK ÇİFTLİKLERİ AÇIKLARA TAŞINSIN’
“Ben çevreciyim. Turist temiz çevre, temiz deniz arar. Bakın Mavi Bayrak’ta Türkiye çok iyi bir noktaya geldi. Bu durumun sürekli kılınması lazım. Balık çiftliklerine karşıyım. Kıyıdaki balık çiftlikleri denizde kirlilik yaratıyor. Balık çiftlikleri daha açığa gitsin, denizi tahrip etmesin.”
 
‘İSTANBUL'A DAHA FAZLA OTEL YAPMAK LAZIM’
 
“İstanbul’da 1956’da 5 yıldızlı bir otel vardı. Şu an 135 bin yatağa ulaştık. Ayrıca 25 bin yatak da ev turizmi adı altında hizmet veriyor. Bunların legal hale gelmesi lazım. Herkes evini kiraya veriyor. Buraların emniyeti yok. İçinde terörist mi var, kötü alışkanlık mı, fuhuş mu var belli değil. Vergi kaybı oluyor. Ev turizmi kanunu çıkacak, onlar da fatura kesecek.”
 
 


Bu Haber 01.05.2015 - 11:34:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 03.05.2015 - 04:22

    Sırtını Anadolunun müstesna turizm potansiyeline dayamış olarak 40 yıl önce gelişme hamlesine başlayan turizm, henüz sadece Üç Buçuk destinasyonda gelişme kaydetmesine rağmen, hemen kenisini dev aynasında gören bir ŞAMPİYON Psikolojisine girmiştir. Oysa 15 yıl önce oluşan hızlı büyüme süreci sorunları için girişilen 2.Hamle ve 2023 Stratejileri Ulusal Reçete olarak 2007 de resmen kabul edilmiş durumdadır. Fakat BÜYÜK RESMİ göremeyen ve küçük hesaplar içinde bocalayan KAMU ve ÖZEL Kesim paydaşları, son 8 Yıldır kurgulanan Stratejik Atılımı unutmuş olarak, turizm ile birlikte obezce büyüyen sorunlar içinde çırpınmaktadır. Çarpık ve hastalıklı turizmin ilacını sorumlulara hatırlatmak ve piyasayı uyarmak için 5 ay önce açmış olduğumuz İMZA KAMPANYASI eylemine gösterilen ilgi ve katılım durumu ise, Türk turizminin mevcut resmini tüm çıplaklığıyla göstermektedir ÖNEMLE Bilgilerinize: http:chn.ge1oRfHZK?share_idWbMPyYhIUx

  • Kerem 02.05.2015 - 10:34

    Akdeniz bölgesindeki yatak arzı mutlaka durdurulmalı. Şu anda 5 yıldızlı her şey dahil lüx tesisler kişi başı günlük yer yer 12 Eurolara bile müşteri bulamıyorlar. Bu yatak arzı ile otellerin para kazandığı dönem 4 ayı geçmiyor ama giderler 12 ay boyunca devam ediyor. 12 ay sonunda bilançoya baktığınız zaman bırakın yatırım maliyetini çıkarmayı, işletme karı etmekte bile zorlanıyorlar. Fazla yatak arzıdüşük fiyat demektir. Bu yüzden önümüzdeki 5 yıl içinde yüzlerce tesis el değiştirecektir. TÜRSAB ve de özellikle TÜROFED yatak arzının getirileri ve götürüleri konusunda yeni otel yapımının durdurulması hakkında yetkililere ikna edici bilgi vermelidir. Bir başka başlık ise gelen turist sayısı konusu TUIK durmadan kelle sayıyor. Sınırdan her geçen turist değildir. Belki Suriyelileri bile sayıyorlar. istatistiklere sadece gerçek turistler dahil edilmeli ki doğru verilerle doğru dürüst politikalar üretilebilsin...

  • Rev.Tur.Blue 02.05.2015 - 10:16

    Sayın Zafer Cengiz, Bir şey dememe fırsat bırakmadınız. Harika açıklamışsınız. Sn. Ulusoyun talihsiz tek kişilik ordu anlayışını esefle okudum, insan şaşırıyor açıkçası. önemli bir kurum keni alanından çıkmış, keni sorunlarını hâl etmemiş ama maaşallah turizmin her yerine el atılmış. Bu arada rapor veren verene... gelecek nesil bu kişileri bence hiç iyi hatırlayamayacak... saygılarımla

  • Mehmet Işık 02.05.2015 - 10:01

    Lütfen birisi Başaran Beye 2 Nisan 2015 tarihinde Türsab Genel Merkez binasında, kenisinin de bulunduğu toplantıda açıklanan uçak desteği verilen ülkelerin içinde Ukraynanın da bulunduğunu hatırlatsın.Başkanımız her zaman olduğu gibi turizme ne kadar aşina ve hakim olduğunu bu açıklamalarıyla tekrar bizlere göstermiştir.

  • yazıklar olsun.... 02.05.2015 - 09:51

    Yazıklar olsun ki hala Turizm Odalarının başındaki insanlar bu koltukları meşgul ediyor, hepsine açık çağrımdır, İSTAFA edin arkadaşlar, boş boşuna o koltukları meşgul etmeyin. Bu kadar işsiz gencin vebalini alıyorsunuz.

  • Zafer Cengiz 01.05.2015 - 06:30

    TÜRSAB Başkanımızın 15 Yıllık görev süresinde, 8 Yıldır resmen yürürlükte olan Ulusal Turizm Stratejisini bile idrak etmediği, bu demecinde tekrar ispat ediliyor Resmi Stratejimizin 2023 Yılı Ulusal hedefi 63 Milyon turist ve 86 Milyar$ dış turizm geliridir. Ezberlerinin hala bozulamadığı 50 Milyar ise, Stratejinin 2013 yılı hedefi idi ve 32 Milyarda kalan bu rakam, Şampiyonluk edebiyatı arkasında gizlenerek başarıyla geçiştirilmiştir. Mevcut normal gelişmelerle 3 yıl içinde zaten erişilecek olan 50 Hedefleri sonucunda, yine şampiyonluk öyküleri yazılması yerine, son 8 yıldır unutulan Ulusal Stratejiyi uygulayarak, zararların ortasından dönülmesi ve özellikle de TÜRSABın asli görevi olan Ulusal Pazarlamanın başarıyla halledilmesi ve Başbakanımızın daha fazla yanıltılmaması gerekmiyor mu Sn.Başkan..?

  • turizm bitmistir 01.05.2015 - 06:02

    Turkiye de turizm bitmistir. ancak 85 gun turizm olur , o da butun diger avrupa ve kuzey afrika doldukdan sonra, niyemi ? 1) oteller cok buyuk ve isletmesi zor ve beton yigini, 2)turist kasabaya inemiyor, kasaba diye birsey yok , doga guzeldi o da bitti , yetmezmis gibi hala beton dokuyorlar heryere, iscilik pahali ve adam yok.Ulke imaji desen artik bir arap yada kafkaf ulkesi kivaminda..icki cok pahali , hersey cok pahali .cok kalitesiz hersey dahili cok ucuza veriyoruz o kadar.. bu sene once oteller ardindan tedarikciler zincirleme batmalar olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.