TÜRSAB: Otelin manavın değil, acentenin hakkını savunuyoruz

TÜRSAB: Otelin manavın değil, acentenin hakkını savunuyoruz
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün eleştirilere sebep olan, Booking.com yasağı ile ilgili TurizmGüncel'e açıklamalarda bulundu. Gürcün açıklamasında, ''Manavın otelin değil, acentenin hakkını savunuyoruz.'' ifadelerini kullandı.


 
TurizmGüncel
 
Yasak kararı bugün alınsa da, TÜRSAB’ın konuyla ilgili girişimlerinin 2015 yılından beri sürdüğünü belirten Çetin Gürcün, ‘’Haksız rekabetin sonlandırılması için defalarca Booking.com yetkilileriyle görüştük. Ancak herhangi bir adım atmadılar. Biz de hukuki yollara başvurduk ve sonunda bu noktaya gelebildik.’’ değerlendirmesini yaptı.

SADECE ÜYELERİMİZİN MANFAATLERİNİ KORUMAK İSTİYORUZ'

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Fatih Sayan’ın, ‘kendilerine erişim engeline ilişkin bir şey ulaşmadığını, ancak mevzuatlarında rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm olmadığı’ yönündeki açıklamasını sorduğumuz Gürcün, şunları söyledi:
 
‘’O açıklama yanlış lanse ediliyor. Sayın Sayan açıklamasında bu zamana kadar böyle bir uygulamalarının olmadığını, önlerine böyle bir karar gelmediğini, ancak mahkemeden böyle bir karar gelmesi durumunda karara uymak zorunda olduklarını ifade ediyor. Zaten buna da gerek kalmadı. Booking.com, kararın gereğini kendisi uygulamaya başladı. Zaten biz de sitenin tamamen erişime engellenmesini istemiyoruz. Sadece üyelerimizin menfaatlerini korumak istiyoruz.’’
 
'SIRADA DİĞER REZERVASYON PORTALLARI VAR'
 
Sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğine dair de bilgi veren Gürcün, yasağın Booking.com ile sınırlı kalmayacağını duyurdu:
 
‘’Booking.com dünyada bu işi yapan tek şirket değil. Artık elimizde emsal karar var. Şimdi bu kararı başta Expedia olmak üzere bu işi yapan belli başlı şirketlere ileteceğiz ve karara uymalarını isteyeceğiz. Tüm bu şirketler, vergi ödemeden Türk vatandaşlarına otel satıp iç turizm yapıyorlar. Bu durumun oluşturduğu haksız rekabet koşullarından ötürü yüzlerce üyemiz zarar görüyor, kapanan çok sayıda acente var. Bizim tek amacımız kendi üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak.
 
Mahkemenin aldığı karara sonrası Türkiye’deki IP adreslerinden Booking.com’a giriş yapanlar Türkiye’deki otelleri göremiyor. Türk vatandaşlarının yurt dışındaki otelleri görüntülemesinde ve yurt dışından Türk otellerinin görüntülenmesinde ise herhangi bir sıkıntı yok. 
 
Şimdi ikinci aşamaya geçeceğiz ve belli bir potansiyeli olan tüm sitelere uyarı yapacağız. Booking.com, mahkemenin kararı BTK’ya iletmesini beklemeden kararı uyguladı. Umut ediyoruz ki diğer rezervasyon portalları da uyarımızı dikkate alacaklardır. Eğer dikkate almaz ve haksız rekabete devam ederlerse onlara da dava açacağız.’’
 
‘BAŞKA ÜLKELERDE YASA YOK DİYE RAHAT HAREKET EDİYOR OLABİLİRLER’
 
Booking.com’un kararı temyize götürmesini de değerlendiren Gürcün, şunları söyledi:
 
‘’Temyize gitmeleri gayet doğal, en ufak bir mahkemeyi bile kaybetseniz ‘adettendir’ diyerek temyize gidersiniz. Türkiye’de 1618 sayılı yasa var. Türk tüketicilere konaklama ve paket tur gibi seyahat ürünlerini satma yetkisi seyahat acentelerine verilmiş durumda. Başka ülkelerde bu tarz yasalar olmadığından daha rahat hareket edebiliyor olabilirler. Ancak Türkiye’de durum farklı.’’
 
‘TURİSTLER DE ACENTELERİ KULLANSIN’
 
Türkiye’ye gelmiş olan turistlerin otellerini değiştirmek ya da başka destinasyonları da ziyaret etmek istemeleri durumunda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını sorduğumuz Gürcün, ‘’Bizim odak noktamız iç pazar. yabancı turistlerin Türkiye'de bu tip şeylerle karşılaşması çok ekstrem bir durum. Zaten sokaklarda yüzlerce acente var. İstanbul’dan sonra Kapadokya’ya gitmek isteyen turistler Taksim’deki onlarda acenteden birine giderek kolaylıkla yeni oteller bulabilir.’’ yanıtını verdi. 
 
'OTELCİLERİN, MANAVLARIN ÇIKARLARINI MI DÜŞÜNECEĞİZ?’
 
Son olarak, Booking.com’a getirilen yasak sonrası otelcilerden gelen eleştirileri sorduğumuz Gürcün, oldukça net konuştu:
 
‘’Tüm otelciler karara tepki gösterdi diye bir durum yok. Bizi arayıp tebrik eden çok sayıda otelci arkadaşımız oldu. Mesela Booking.com üzerinden sadece yurt dışından rezervasyon alan otelciler memnun. ‘Booking.com’un aldığı komisyonlar yüzde 50’lere varıyordu ve artık boğazımıza basıyordu’ diyorlar. Ama sadece Türkiye içinden rezervasyon alan küçük otellerin durumdan rahatsız olduğunu biliyoruz. Onlar da artık bir şekilde acentelerle anlaşma yapma yoluna gidecekler. 
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği elbette kendi üyelerinin çıkarlarını düşünecek. Meslek örgütü olmanın gereği budur. Otelcilerin, manavların çıkarlarını mı düşüneceğiz?’’
 
 
 
 
 



Bu Haber 31.03.2017 - 11:00:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • SABAN OKSUZ 02.04.2017 - 08:25

    Once ifadeye bakin...`manav`...Konunun ozo aslinda fazla arastirmaya gerek gostermiyor...OTA larla alakasi yok...Zamaninda yedikleri hurmalarin vebalini oduyorlar...Baska soze gerek yok...

  • cemil moralılar 31.03.2017 - 08:48

    bu hakları kollanan acenteler batan otelleri mi satacaklar acaba daha sonra....

  • MURAT BERAT DOĞAN 31.03.2017 - 04:33

    TURSAB GENEL SEKRETERİNE SORMALI ; Günlük kiralık evlerin nerede ise otel statüsüne sokulmasına neden ses çıkarmadınız ? Mesele ne olur ise olsun satmak mıdır ? Otelcilerin hakkını korumak acentaların tavurlarını durumlarını bellli bir çizgiye sokmak kimin görevidir. booking.com üzerinden günde 2-3 oda alan otellerin boş kalan ya da kalabilecek odalarını hangi acenta doldurmayı planlamaktadır MESELEMİZ EY HOLLANDA OLMAMALI MESELE TURİZM SEKTÖR SATANI DA SATILANIDA ÇALIŞANIDA KORUMAK!!

  • murat berat doğan 31.03.2017 - 04:29

    Acentaların çıkarlarını düşünmek için yapmışlarmış arayıp tebrik eden otelciler varmış Booking % 50 komisyon alıyormuş şaka gibisiniz Rekabetten korkmayacak acentalar acentacılar yetiştireceksiniz 1999 Yılından beri acentalarda ne ilerleme olmuş ne ilerleme olmamış ona bakacaksınız eline para alıp otele res ceken acentalar yerli idi unutmayalım dergi parası katalok parası gazete ilan parası bunları booking istemedi bizim yerli acentalarımız istedi % 10 komisyon ile çalışan acenlacılar bekliyoruz hadi bakalım

  • Levent ERDOĞAN 31.03.2017 - 02:25

    Çetin bey söylediklerine gerçekten inanıyorsa durum içler acısı.Günlük ev kiralama işini legal görüp hemenkiralık.com u türsab üyesi yaptınız.Yetmedi içinizde komite kurdunuz.Yetmedi sadece acenteler ev kiralama işi yapabilsin diye kanun tasarısı çalışıp bakanlığa dikte ettiniz.Soruyorum : Bu işi yapanlar T.C. kanunları kapsamında vergi ödedi mi ? Sigortalı işçi çalıştırdı mı ? İş yeri açma ruhsatı alabildi mi ? Amacınız üzüm yemek değil,bağcıyı dövmek.Çağ dışı çözüm önerilerini kendi evlatlarına anlatmayı denesinler.Merak ediyorum ne cevap alacaklar.

  • Bir Turizmci hatta bir acentacıyım 31.03.2017 - 12:57

    Çaldıran savaşı kazanmış İmparator edasında nutuk atılıyor...oysa sen önce gözünün önündeki kaçak acentacılık faaliyetlerine engel ol, yetersizlikleri aleni onca yere verdiğiniz belgelerin sahibi konumundaki acentelerin neredeyse tamamı atıl ve ne yaptıkları kime ne vergi verdikleri belli olmayan bu yapıyı önce temizleyin. Merdiven altı acentelerin dayanılmaz cazibesinden kendinizi bir kurtarın. Hac ve umre usulsüzlüklerini düzeltin. Türsab başkanının oğlunun rent a car şirketine Türsab aracılığıyla kurdurduğunuz şirketlerden aktarılan paraların hesabını önce verin...hak, adalet, dürüstlük , eşitlik, vergi ve hukuk gibi kavramların hakkını verin. Yarın booking.com ve/veya diğerleri bir a tipi belge alınca büytün bu kopardığınız yaygara ne olacak? turizmi adaletli bir yapıya mı ulaştırmış oluyorsunuz belge alıp bu şirketler daha acımasız ve keskin rekabeti körükledikleri zaman?...siz itiraf edin, çağın gerisinde kaldınız, digital teknoloji online satış alt yapılarından bir haber Batman, Diyarbakır, Mersin vs illerde dolaşıp benim acentacım pohpohlaması ile sadece seçimlere çalıştınız. Atı alan üsküdarı hatta los angeles"ı geçti siz şimdi kalkmış ucuz kahramanlıklar la şov yapmaya çalışıyorsunuz...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.