Türkiye'nin ziyaretçi sayısı ile turizm geliri arasındaki makas açılıyor

Türkiye'nin ziyaretçi sayısı ile turizm geliri arasındaki makas açılıyor
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) 2013 yılı verilerine göre, aldığı ziyaretçi sayısında dünya altıncısı olan Türkiye, turizm gelirleri açısından 12'inci sırada yer aldı.


UNWTO'nun verilerine göre, 2013 yılında en çok turist çeken ülke 84,7 milyon ile Fransa olurken, onu 69,8 milyonla ABD ve 60,9 milyonla İspanya takip ediyor. ABD 140, Fransa 56 ve İspanya 60 milyar dolar turizm geliri elde ederken, 37,8 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye'nin turizm geliri ise 25 milyar dolar oldu. Dünya genelinde turist başına ortalama harcama 1066 dolar olurken, Türkiye'de turist başına ortalama harcama 824 dolar oldu.

Konuyla ilgili olarak Bugün gazetesinden Sümeyra Kırca'ya konuşan Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muharrem Tuna, Türkiye'nin en temel sorununun fiyatlama plitikası olduğunu ifade etti. Tuna, “Son 15 yılda turist başına gelirimiz 700-850 dolar bandında geziniyor. Oysa bu rakamlar bazı kaynaklarda; Avustralya’da 5 bin, ABD’de 1881, Almanya’da 1267, İngiltere’de 1241, İtalya’da 872, Çin’de 862 dolar olarak görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

HER ŞEY DAHİL ZARAR VERİYOR

Gün­gör Ka­bak, her şey da­hil sis­te­min tu­rizm ge­lir­le­ri­ni dü­şür­dü­ğü­nü an­lat­tı. Ka­bak, şun­la­rı söy­le­di: “Dü­şük fi­ya­tın al­tın­da ya­tan ne­den­ler­den bi­ri de ül­ke­miz­de ar­tık bir alış­kan­lık ha­li­ne gel­miş olan her şey da­hil sis­te­mi. Bu sis­tem tu­rist­le­rin ko­nak­la­dık­la­rı te­sis­ler­den çık­ma­dan ta­til­le­ri­nin ta­ma­mı­nı te­sis içe­ri­sin­de ge­çir­me­le­ri­ne ne­den olu­yor."

2014 HEDEFİ 35 MİLYAR DOLAR

Tür­ki­ye,  2014 yı­lı için Tür­ki­ye­’nin 43 mil­yon tu­rist ve 35 mil­yar do­lar ge­lir he­def­li­yor. An­cak Tür­ki­ye bu he­de­fi­ni tut­tur­sa bi­le ge­lir açı­sın­dan ül­ke­ler ara­sın­da ilk 10’a gi­re­mi­yor. 10'un­cu sı­ra­da bu­lu­nan Tay­land bi­le 26,5 mil­yon tu­rist­ten, 42 mil­yar do­lar ge­lir sağ­lı­yor.

TÜRKİYE'NİN TURİZM KONSEPTİ DEĞİŞMELİ

Nü­ans­tur Ge­nel Mü­dü­rü Gün­gör Ka­bak, Tür­ki­ye­’de tu­riz­min ge­liş­me­si adı­na sa­de­ce de­niz-kum-gü­neş kon­sept­li an­la­yı­şın de­ğiş­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Tur Ope­ra­tör­le­ri Plat­for­mu Söz­cü­sü Cem Po­la­toğ­lu ise kon­sept otel­le­ri adı ve­ri­len te­ma­lı otel­le­re dik­kat çek­ti. Po­la­toğ­lu, şöy­le de­vam et­ti: “Os­man­lı Ota­ğı kül­tü­rü olan Os­man­lı sa­ray­la­rı ya­pıl­ma­lı, an­cak içi­ne gi­rin­ce o ru­hu bi­ze his­set­tir­me­li. Ana­do­lu otel­le­ri ol­sun, köy ha­ya­tı ya­şa­sın is­te­yen tu­rist­ler. Bu şe­kil­de­ki te­ma­lı otel­le­rin fi­yat­la­rı dün­ya­da ma­lum. An­cak kon­sep­ti de­ğiş­ti­re­bi­lir­sek yük­sek fi­ya­tı ya­ka­la­ya­bi­li­riz.”





Bu Haber 15.08.2014 - 10:47:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 20.08.2014 - 06:24

    Rakiplerin gelirde 40 ları devirip 60 lara erişmesi karşısında, Türkiyenin 30 lara ulaşamaması bile durumu apaçık anlatmıyor mu? Turizmde ulusal düzeyde örgütlenme ve düzenleme gelmedikçe, aynı koşullarda aynı verimsizlik içinde kıvranılmaya devam edilecektir. Transit yolcuları ve Muhacirleri turistten sayarak yıllardır rekor kırdık diye kenini avutan turizm mekanizması, turizmin gerçek boyutlarını henüz yeni anlamaya başlıyor. Ulusal Stratejideki 50 Milyarlık hedefin 2013 yılı için konduğu ve 2023 hedefinin 86 milyar olduğu ise, henüz idrak bile edilememiştir. Sağlam Politika ve Strateji de yoksa, bunun adı doğaçlama turizm ve sonucu da ne çıkarsa bahtına değil midir?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.