Türkiye'nin en büyük pazarında tur operatörlerini kaygılandıran gelişme

Türkiye'nin en büyük pazarında tur operatörlerini kaygılandıran gelişme
Almanya Federal Yüksek Mahkemesi, ülkedeki seyahat pazarını derinden etkileyecek bir karara imza attı. Mahkemenin kararına göre tur operatörlerinin erken rezervasyonla sattıkları paket turlardan aldıkları depozite miktarı toplam fiyatın yüzde 20'sini geçemeyecek.


TurizmGüncel
 
Almanya'da tüketici koruma derneklerinin TUI, Thomas Cook ve Unister aleyhine açtığı dava sonuçlandı. Yüksek mahkeme, tur operatörlerinin tatilciden alacağı depozite miktarının toplam tutarın yüzde 20'sinden fazla olamayacağına hükmetti. Söz konusu kararın, özellikle dinamik paketlerde peşin ödenmek zorunda olunan uçak ödemeleri konusunda tur operatörlerini zor durumda bırakacağı belirtiliyor.

Mahkemenin aynı kararında, paket turun geriye kalan yüzde 80'lik kısmının ise 30 gün önce alınabileceği belirtildi. Aynı kararda, tatilin başlamasına bir ay veya daha az süre kala yapılan rezervasyon iptallerinde uygulanan yüzde 40 kesinitinin (toplam fiyat üzerinden) ise hoş görülemeyeceği ifade edildi.

Bu iki kararın tüm planlamalarını önceden yapan tur operatörlerini zor durumda bırakacağı ve nakit akışına ciddi darbe vuracağı yorumları yapılıyor. Kararla birlikte şirketleri finansal risklere karşı açık hale getireceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamad yapan TUI Travel, mahkemenin verdiği karardaki sorunlar çözülünceye kadar müşterilerden yüzde 25 depozite almaya devam edeceğini açıkladı. Şrketin Almanya hukuk sorumlusu Dietrich Kressel, mahkemenin ne şimdi ne de daha önce verdiği kararlarda depozite miktarının ne olacağına dair spesifik bir oranın telaffuz edilmediğini belirterek, “Paket turlar, tur operatörlerinin ön finanasman oluşturduğu, ödeme avantajına yaslanan bir sistemdir.” değerlendirmesini yaptı.


Bu Haber 13.12.2014 - 12:04:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.