Türkiye’nin 32 milyon metrekaresi yabancının elinde

Türkiye’nin 32 milyon metrekaresi yabancının elinde
Mü­te­ka­bi­li­yet en­ge­li­nin kalk­ma­sıy­la bir­lik­te, ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­lar Tür­ki­ye­’de gay­ri­men­kul alım­la­rı­nı ar­tır­dı. Ta­pu ve Ka­das­tro'nun Ha­zi­ran 2015 ve­ri­le­ri­ne gö­re, yı­lın ilk 5 ayın­da ya­ban­cı­lar top­lam 834 bin 436 met­re­ka­re­lik ye­ni ta­şın­maz al­dı. Böy­le­ce ya­ban­cı­la­rın elin­de­ki ta­şın­maz ala­nı 32 mil­yon 538 bin 520 met­re­ka­re­ye yük­sel­di.


Türkiye'de yabancıların konut alımı son yıllarda artış gösterirken, ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­nın son dö­nem­de böl­ge çe­şit­li­li­ği­ne git­ti­ği göz­len­di. Bu­gü­ne ka­dar da­ha çok Muğ­la, An­tal­ya ve Ay­dı­n’­da ta­şın­maz edi­nen ya­ban­cı gay­ri­men­kul alı­cı­sı, se­ne ba­şın­dan bu ya­na ro­ta­sı­nı Zon­gul­dak, Kı­rık­ka­le, Bo­lu, Mar­din, Muş ve Bi­le­cik gi­bi il­le­re çe­vir­di.

DAHA UCUZ KONUTA YÖNELDİLER

Yi­ne yı­lın ilk ya­rı­sın­da ya­ban­cı­ya 10 bin 353 ko­nut sa­tıl­dı. Tüm gay­ri­men­kul­ler­den 1,3 do­lar ge­lir el­de edil­di. Ge­çen yı­lın ilk ya­rı­sın­da  8 bin 507 ko­nut sa­tıl­ma­sı­na rağ­men, ge­lir 1,7 mil­yar do­lar­dı. Uz­man­la­ra gö­re bu du­rum, sa­tış art­ma­sı­na rağ­men ya­ban­cı­la­rın gay­ri­men­kul­de da­ha ucuz ko­nu­ta yö­nel­di­ği­ni or­ta­ya ko­yu­yor.

ZONGULDAK YÜKSELİŞTE

İl ba­zın­da en bü­yük atak Zon­gul­da­k’­ta gö­rül­dü. İl­de 2014 so­nun­da ya­ban­cı­la­rın elin­de 14 ba­ğı­mız par­sel var­ken, ra­kam Ha­zi­ran 2015’te 122’ye, bü­yük­lü­ğü de 1465 met­re­ka­re­den 10 bin 709’a ulaş­tı. Ya­ban­cı­lar Es­ki­şe­hi­r’­den de önem­li mik­tar­da gay­ri­men­kul al­dı ve ar­tış yüz­de 53 ol­du.

Yi­ne Bo­lu, Ya­lo­va ve Bur­sa­’da da ya­ban­cı­la­rın ta­şın­maz­la­rın­da göz­le gö­rü­lür ar­tış­lar ya­şan­dı. Bo­lu­’da 2014’te 39 bin 902 met­re­ka­re ala­na sa­hip olan ya­ban­cı­lar ra­ka­mı bu yı­lın ilk 5 ayın­da 59 bin 611 met­re­ka­re­ye çı­kar­dı. Se­ne so­nun­da Ya­lo­va­’da bin 335 par­sel ya­ban­cı­la­rın elin­dey­ken ra­kam 5 ay­da bin 734’e çık­tı. Ay­nı sü­re içe­ri­sin­de Bur­sa­’da gay­ri­men­kul alı­mı yüz­de 12,41 art­tı.

3 İLDE HİÇ YATIRIM YOK

Öte yan­dan Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ya­ban­cı­lar üç 3 il­de hiç ya­tı­rım yap­ma­dı. Bun­lar Şır­nak, Bit­lis ve Hak­ka­ri.

EN FAZLA TALEP KÖRFEZ'DEN

Sa­tış­la­rın art­tı­ğı il­ler­de Arap ya­tı­rım­cı et­ki­si yo­ğun ol­du. Arap­lar İs­tan­bul, Ya­lo­va, Sa­kar­ya, Bur­sa, Ko­ca­eli ve Trab­zo­n’­da gay­ri­men­kul alım­la­rı­nı ar­tır­dı. Bur­sa Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı İb­ra­him Bur­kay, Bur­sa­’da Arap ya­tı­rım­cı sa­yı­sı­nın art­tı­ğı­nı bu­nun fi­yat­la­rı da yu­ka­rı çek­ti­ği­ni söy­le­di. Em­lak uz­man­la­rı da Su­udi­le­r’in Sa­pan­ca­’yı ter­cih et­ti­ği­ni, Ku­veyt­li­le­r’in ise Bur­sa ve Ya­lo­va­’dan ta­şın­maz sa­tın al­dı­ğı­nı ak­tar­dı.

SUUDİLER YİNE İLK SIRADA

Geç­ti­ği­miz yıl 402 bin met­re­ka­re­lik alım­la ikin­ci sı­ra­da bu­lu­nan Suu­di Ara­bis­tanlı gay­ri­men­kul alı­cı­sı bu yıl alım­da ilk sı­ra­ya yer­leş­ti. Su­udi­ler'in Tür­ki­ye­’den alı­nan ta­şın­maz top­la­mı 910 bin met­re­ka­re­ye ulaş­tı. Ku­veyt­li ya­tı­rım­cı­la­rın ise Tür­ki­ye­’de­ki ta­şın­maz­la­rı 94 bin met­re­ka­re­den 522 bin met­re­ka­re­ye çık­tı. Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri de 73 bin met­re­ka­re­lik ta­şın­ma­zı 219 bin met­re­ka­re­ye yük­selt­ti. (Bugün-Emine Açar)


Bu Haber 04.08.2015 - 09:37:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.