Türkiye'den 10 kültürel miras daha UNESCO geçici listesinde

Türkiye'den 10 kültürel miras daha UNESCO geçici listesinde
Başta Akdamar Kilisesi olmak üzere, Türkiye'den 10 tarihi ve kültürel miras daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.


Yeni eklenenlerle birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren eser sayısının 62'ye yükseldiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Biliyorsunuz bu geçici listedeki eserlerden her sene biri 'doğal sit' biri 'kültürel' alan olmak üzere 2 alanı asıl liste için önerebiliyoruz. Bunun dışında geçici listeden ana miras listesine geçmek için başka dosya veremiyorsunuz bir yılda." dedi.

Çelik konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
 
"Özellikle Akdamar'ın geçici listeye alınması bugünlerde başlatılan Ermeni diasporasının kampanyasının etkisinde kalan yabancı parlamentolara örnek ve mesaj olması gereken bir şey. Yabancı parlamentolar bizim tarihi ve ortak geçmişimiz olan bir kadim halkla aramızda yaşanmış birtakım üzücü olayları siyasi malzeme konusu yapıyorlar."
 
"Geçici listeye 10 eserin girmesi beni çok sevindirdi ama Akdamar'ın girmesi de benim açımdan daha sevindirici oldu. Kültürel varlığımızın zenginliğini ve kültürel coğrafyamızın genişliğini göstermesi bakımından önemli bir aşama kaydettik."

Akdamar Kilisesi’nin yanı sıra, Geçiçi Miras Listesi’ne giren eserler arasında Yıldız Sarayı, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya, Uzun Köprü ve Stratonikeia Antik Kenti de bulunuyor. Siirt'teki İsmail Fakirullah Türbesi, Bolu'daki Mudurnu Tarihi Ahi Kenti, Amasya'daki Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları ile Kahramanmaraş'taki Eshab-ı Kehf Külliyesi listeyi tamamlıyor.
 



Bu Haber 24.04.2015 - 16:44:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.