Türkiye-Rusya ilişkileri yeniden geriliyor

Türkiye-Rusya ilişkileri yeniden geriliyor
Son dönemde Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde yeniden gerilim yaşanmaya başladı.



TurizmGüncel

Başta Almanya olmak üzere Avrupa genelinde ciddi bir talep düşüşü ile karşı karşıya kalan Türkiye turizmi, bu yıl Rusya ve BDT pazarlarına büyük umut bağladı. 2017'de sadece Rusya'dan 3.5 milyon turist geleceği tahmin edilirken, yaşanan son gelişmeler ise kaygı yaratıyor.

24 Kasım 2015'te Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ile kopan ve 2016 yılının haziran ayıyla birlikte onarılmaya başlanan Rusya-Türkiye ilişkilerinde yeniden gerilimli bir döneme girildi.

EKONOMİK ÇEKİŞMELER

İki ülke arasında yaşanan gerilimin birden fazla nedeni bulunuyor. Bunların başında Suriye konusu gelse de, ekonomik alanda da çekişmeler sürüyor. Rusya'nın Türkiye'ye getirdiği domates, salatalık, elma, üzüm, kanatlı eti ithalatı yasağında ısrar etmesinin ardından Türkiye de başta buğday olmak üzere bu ülkeden gelen 6 kalem tarım ürünününün vergisiz ülkeye girişini yasakladı.

''SURİYE UÇAKLARI MİLİTANLARIN KİMYASAL SİLAH DEPOSUNU VURDU''

Türkiye-Rusya arasındaki gerilimin ikinci ayağı ise Suriye'nin İdlib kentinde yapıldığı belirtilen kimyasal saldırı sonrası ortaya çıktı. Türkiye ve batılı ülkeler, 58 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıdan Suriye devletini sorumlu tutarken, Rusya terörle mücadelede Suriye'nin yanında olmaya devam edeceğini açıklamış ve kimyasal saldırı ile ilgili olarak ''Suriye savaş uçakları İdlib'te cihatçılara ait bir kimyasal silah deposunu vurdu'' demişti. Rusya ayrıca, kimyasal saldırı ile ilgili tam kapsamlı bir soruşturmanın yapılması gerektiğini de açıkladı.

TÜRKİYE: ATEŞKES DÜZENLEMESİNİN AĞIR İHLALİ...

İdlib'te yaşanan kimyasal saldırının ardından konuya ilişkin bir açıklama da Türkiye'den geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suriye’nin İdlip vilayetine bağlı Han Şeyhun bölgesine rejim unsurları tarafından bugün (dün) düzenlenen ve çoğu çocuk onlarca masumun hayatını kaybetmesine yolaçan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Han Şeyhun’dan intikal eden görüntü ve bilgiler, rejimin BM Güvenlik Konseyi’nin 2118 ve 2209 sayılı kararlarının açık ihlalini teşkil eden kimyasal silah kullanımını sürdürdüğüne işaret etmektedir. Uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, benzerleri yakın geçmişte de cereyan eden bu tür saldırıları derhal soruşturmasını bekliyoruz. Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan tarafları, ateşkes düzenlemesinin ağır ihlallerini oluşturan ve tamamen sivilleri hedef alan sözkonusu acımasız saldırıların derhal durdurulmasını teminen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”

''TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ ONARDIK ANCAK DOST VEYA MÜTTEFİK DEĞİLİZ''

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gerilimli olduğunu teyit eden bir açıklama da Rusya Dış ve Savunma Politikaları Konseyi Başkanı, siyaset uzmanı Fyodor Lukyanov'dan geldi. Rusya ve Türkiye'nin, ilişkileri onarmasına rağmen 'dost veya müttefik' olmadığını kaydeden uzman, Ankara ve Moskova arasında ciddi bir güvensizliğin mevcut olduğunu belirterek şunu söyledi:

"Geçen yaz yaşanan normalleşmenin çok özel bir temel olan negatif güvene dayandığını unutmamak gerekir. Her iki taraf, kriz döneminde birbirine ne kadar büyük zarar verebileceğini anladı. Çeşitli yönlerdeki çatışmanın ne Moskova, ne de Ankara'ya iyi hiçbir şey kazandırmayacağı algısı var. Taraflar, sorunları çözmenin daha iyi olacağını anladı.''



İSTANBUL'DA RUSYA PROTESTOSU

Geçtiğimiz yılın aralık ayında (Rus başkonsolos öldürülmeden önce) yaşanan Rusya karşıtı protestoların bir benzeri de 5 Nisan gecesi yaşandı. Sabah Namazı Devrimi ve Örgür Der Üniversite Gençliği isimli grupların başını çektiği kitle, Taksim-Tünel Meydanı'nda toplanarak Rusya Konsolosluğu'na yürüdü. Yürüyüşte, ''Emperyalist Rusya Suriye'den defol'' yazılı pankartlar taşındı.



BM'DE GERİLİM YAŞANDI

Öte taraftan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye yaptırımlar öngören karar tasarısı Rusya tarafından veto edilirken, ABD'nin yaptığı, ''BM harekete geçmezse tek taraflı harekete geçeriz'' şeklindeki açıklaması da uluslararası gündemi ısıttı. Rusya, kimyasal saldırıya dair henüz soruşturma dahi yapılmadan yaptırım kararı alınmasının doğru olmadığını savundu.





Bu Haber 06.04.2017 - 10:10:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.