Türkiye-Rusya arasında 12.5 milyar dolarlık imza

Türkiye-Rusya arasında 12.5 milyar dolarlık imza
Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi imzalandı. Maliyeti 12.5 milyar dolar olması beklenen proje ile Rusya, Avrupa'ya gaz sevkiyatında Ukrayna'yı by-pass ederken, Türkiye ise doğalgaz konusunda bir ticaret merkzi olma olanağı kazanacak.


23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşık 1 saat 40 dakika süren bir özel görüşme yaptı. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, iki ülkenin Enerji Bakanları Rus gazını doğrudan Türkiye’ye bağlayacak, buradan güneydoğu Avrupa’ya ulaştıracak Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde hükümetler arası anlaşmayı imzaladı. Yapılan değerlendirmelerde, Türk Akımı’nın birinci hattı 2019’a kadar tamamlanabileceği belirtiliyor. İkinci hatın açılması ile Avrupa'daki gelşmelere bağlı olacak.

Rusya açısından son derece önemli olan proje, Avrupa'ya gaz sevkiyatında Ukrayna'yı devre dışı bırakacak. Türkiye ise orta ve uzun vadede bir doğalgaz ticaret merkezi (hub) konumuna gelmeyi hedefliyor. Türk Akımı’ysa uzmanlar tarafından enerji merkezi olma açısından Türkiye’nin elini güçlendirecek bir proje olarak yorumlanıyor. Proje, geçtiğimiz yıl önce doğalgaz indirimi konusunda yaşanan pürüzler ve ardından iki ülke arasındaki uçak krizi nedeniyle askıya alınmıştı. Normalleşme süreciyle Türk Akımı’yla ilgili karşılıklı olumlu açıklamalar gelmeye başlamıştı.

TÜRKİYE’YE GAZ İNDİRİMİ GELİYOR

Rusya Devlet Başkanı Putin “Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya’ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya’daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye’den bu kalemler Rusya’ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir. Türkiye’ye verilen doğalgazın fiyatında indirim konusunda mutabık kaldık.” derken, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Türkiye’ye yapılacak indirim için Gazprom’a belirli rakamlar üzerinde çalışma yapma talimatı verildiğini söyledi.

UZAY, GEMİ VE SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ

Rusya Devlet Başkanı Putin uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının görüşmelerinde ele alındığını belirtti. Putin, Rus Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE’YE 20 MİLYAR DOLAR YATIRDIK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji güvenliğini sağlayacak altyapının oluştuğunu belirterek, “Karşılıklı menfaat ve çıkarlarımız doğrultusunda bunu başarıyoruz, Türkiye’ye yaptığımız yatırım 20 milyar doları bulacak” dedi. Aliyev, Azerbaycan’ın kendi petrol ve doğalgazını dünya piyasalarına ulaştırmak için Türkiye üzerinden birçok proje gerçekleştirdiğine işaret ederek, 45 milyar dolar değerindeki Güney Gaz Koridoru bünyesindeki 4 projeyle Azeri gazının dünya piyasalarına gönderileceğini anlattı. Güney Gaz Koridoru’nun en önemli parçalarından biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) ilk imzasının 2012’de atıldığını hatırlatan Aliyev, “TANAP anlaşması tarihi bir anlaşmadır, diğer önemli projelere benzemiyor.




Bu Haber 11.10.2016 - 09:35:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.