'Türkiye rezervasyonları kademeli olarak düşüyor'

'Türkiye rezervasyonları kademeli olarak düşüyor'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, 17 Aralık 2013'te İstanbul merkezli operasyonlar ve sonrasında yaşanan sürecin, Türkiye'nin hitap ettiği pazarlardan gelen rezervasyonlarda kademeli olarak düşüşlere neden olduğunu söyledi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, 17 Aralık 2013'te İstanbul merkezli operasyonlar ve sonrasında yaşanan sürecin, Türkiye'nin hitap ettiği pazarlardan gelen rezervasyonlarda kademeli olarak düşüşlere neden olduğunu söyledi.
  
Torunoğulları, yaptığı açıklamada, geçen yıl kasım ayının ortalarında Londra’da düzenlenen "World Travel Market" uluslararası turizm fuarında 2014 turizm sezonu ile ilgili ilk verilerini aldıklarını hatırlattı.
 
Tur operatörleri ve ellerine doğrudan ulaşan rezervasyonlarla bu yıl ki sezonun geçen sezondan çok daha iyi geçeceğiyle ilgili veriler elde ettiklerini ifade eden Torunoğulları, 2013'ün sonlarında, 2014 yılı için aldıkları verilerin çok umut verici olduğunu belirtti.
 
Torunoğulları, bu yılın başında Hollanda'da gerçekleştirilen "Utrecht Turizm Fuarı"na katıldıklarını, bu fuarda da Hollanda pazarının kendisini koruyacağını hatta Türkiye spesiyalisti tur operatörlerinden de çok iyi sonuçlar aldıklarını dile getirdi.
 
17 Aralık 2013'te İstanbul merkezli operasyonlar ve sonrasında yaşanan sürecin 15 Ocak itibariyle ülkenin hitap ettiği pazarlardan gelen rezervasyonlarda kademeli olarak düşüşlere neden olduğuna değinen Torunoğulları, "Özellikle İngiltere ve Rusya pazarlarında beklenen yeni rezervasyonlarda düşüşler oldu. Biz bunu o zaman geçici bir süre olarak algılamıştık ama nisanın ilk haftasındayız hala bir toparlanma olmadı. Mart ayında Berlin ve Moskova'da düzenlenen fuarlara katıldık. O fuarlardaki görüşmelerde bu sürecin etkisinin olduğunu gördük. Ayrıca, Rusya'nın iç politikaları ve Kırım ile ilgili siyasetinin de etkisiyle 'Ruble'nin 'Avro' ve 'Dolar' karşısında çok değer kaybetmesi, bu meselenin üzerine gelmiş oldu. 2014 yaz sezonu için istediğimiz gibi bir tablo olmadığını çok açık ifade edebilirim" dedi.
 
REZERVASYONLARDA KADEMELİ DÜŞÜŞ VAR
 
Torunoğulları, rezervasyon rakamlarıyla ilgili net rakam vermenin doğru olmadığını ancak, 15 Ocak'tan sonra ilk etapta yüzde 5, sonrasında ise yüzde 10, 20, 30 ve 35'lere kadar yeni rezervasyonlarda düşüş olduğunu belirtti.
 
Bu konuların hitap edilen pazarlarda imaj kaybını da gündeme getirdiğine değinen Torunoğulları, bu konunun hem sektör hemde Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde ele alınması ve üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Yavuz Torunoğulları, Türkiye'nin yerel seçimleri ufak tefek pürüzlerle birlikte sağlıklı şekilde geçirdiğini anlatarak, "Umut ediyorum hem iç hemde dış medyada daha pozitif yansımalar olacaktır. Bununda tüketici üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Sezonun başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Bu süre içinde rezervasyonların biraz daha toparlanacağını umut ediyorum. Bu toparlanmanın mayıs ve haziran ayına olumlu etkisi olacaktır. Ama toparlama süreci sezonun tamamına olumlu etki etmeli. Çünkü sezon açıldıktan sonra da ilerleyen dönemler için rezervasyon alabiliyoruz. Bu nedenle pozitif olgunun iç pazara ve Avrupa'da yansıması bizim pazarımıza da etki edecektir" diye konuştu.
 
2013 SEZONUNUN ALTINDA KALMAYACAĞIZ
 
İngiltere pazarının Muğla'nın yüzde 55'ne, Fethiye'nin ise yüzde 65'ne hitap ettiğine işaret eden Torunoğulları, İngiltere'den sonra bölgeye en çok Rusya, Belçika, Hollanda ve Almanya'nın tercih ettiğini kaydetti.
 
Bu pazarlarda geçen yıl iyi artışlar sağladıklarının altını çizen Torunoğulları, şöyle konuştu:
 
"Son gelişmelerden sonra rakamlar nereyi bulur bakmak lazım. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 2014 sezonunun 2013 sezonunda yakalamış olduğumu toplam sayının altında kalmayacağını bekliyorum. Her şeye rağmen toparlayacağımızı düşünüyorum. Avrupa'da ekonominin toparlanıyor olması ve Rusya'daki iç politikanın biraz daha düzelmesiyle, insanların yaz döneminde tekrar tatil arayışı gündeme gelecek. Türkiye'de en iyi alternatiflerden birisi olduğu için mutlaka bir toparlanma yaşayacağımızı ve 2013 rakamlarının altında olmayacağımızı düşünüyorum. Bölge olarak bahsettiğimiz pazarlar dışında yeni ve ideal pazarlar yaratamadık. Biz önce güçlü olduğumuz başta İngiltere olmak üzere bu pazarları daha iyi kullanabilmeli ve bunları vazgeçilmez hale getirmek için çalışmalıyız. Biz Rusya'da, Ukrayna'da, Belçika'da, Almanya'da ve İngiltere'de daha güçlü ve kalıcı olmalıyız, ondan sonra diğer pazarlara odaklanmalıyız. Güçlü olduğumuz pazarlarda hala Türkiye'ye gelmemiş olan insanlar var. Bu pazarları daha kalıcı hale getirecek yatırımları hem sektör hemde bakanlık olarak yapmalıyız"
 
Torunoğulları, dış pazar kadar iç pazarında önemsenmesi gerektiğini çünkü, iç pazarın dışa olan bağlılığı dengelediğini ifade etti.
 
İç pazarı güçlendirip devamlılığını sağlayabilecek hamleler yapılması gerektiğini vurgulayan Torunoğulları, "iç pazar bizi dinamizme eden pazar olmalıdır. Ülkemizin bir çok ilinde yoğun çalışan, iyi geliri olan ve tatil kültürü gelişen bir anlayış var. Bunları bölgemize çekebilirsek, buda bizim sezon içindeki direncimizi güçlendirecektir. Sektöründe daha uzun vadeli planlar yapmasına olanak tanıyacaktır" dedi.
 
NİTELİKLİ YATAK KAPASİTESİNE İHTİYAÇ VAR
 
Bölgenin sahip olduğu yaklaşık 45 bin yatak kapasitesinin yarısının nitelikli yatak olduğuna işaret eden Torunoğulları, bölgenin nitelikli yatak kapasitesibe ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Torunoğulları, şöyle devam etti:
 
"Bölgemizde son 2 yılda yapılan yatırımlar var. Bunlarında iyi sonuçlar aldığını görüyoruz. Tur operatörleriyle yaptığım görüşmelerde Fethiye bölgesinde yeni yapılacak veya mevcut yapıların renovasyonuyla 4 ve 5 yıldızlı işletmelere ihtiyaç duyulduğu. Bunların kurulması sonucunda mutlaka talep olacağı yönünde net bir yaklaşım var. Bizde Fethiye'deki nitelikli yatak kapasitesini yeterli bulmuyoruz. İlçemiz çok rahat 60 bin yatağa hizmet edebilecek yapıya sahip. Bu yatağın tamamını nitelikli hale getirebilirsek, o zaman Fethiye olarak çok daha iyi bir yere geliriz. Turizm sektörüne ülke politikası ve uluslararası politikaların etkisi oluyor. Ama tüm bunlara rağmen konaklama sektörünün yatırım yapılabilir bir sektör olduğunu söyleyebilirim."


Bu Haber 08.04.2014 - 14:17:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • dalaman 09.04.2014 - 11:45

    Her sene Yatak kapasitesini artıralım demek ilginç???

  • turizmdebuaksam 09.04.2014 - 08:46

    Geç kalmadınız mı? Hala tehlikenin farkında olmayanlar var. Sezon ortalaması 60ları yakalasak şükredelim:

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.