Türkiye franchise otel çöplüğüne mi dönüyor?

Türkiye franchise otel çöplüğüne mi dönüyor?
HMT Otel Yatırım ve İşletme Danışmanlığı Başkanı Hamit Topaloğlu, 'Türkiye franchise otel çöplüğüne mi dönüyor?' başlıklı yazısıyla, otel yatırımlarında sıkça tercih edilen 'franchise' yöntemini masaya yatırdı.


HMT Otel Yatırım ve İşletme Danışmanlığı Başkanı Hamit Topaloğlu, otel yatırımlarında tercih edilen farklı yöntemleri masaya yatırdı. Bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendiren Topaloğlu, "Türkiye franchise otel çöplüğüne mi dönüyor?" sorusuna yanıt aradı...



Topaloğlu'nun kaleme aldığı yazı şu şekilde:

"Otel yatırımcıları otellerini birkaç türlü işletmektedirler:

Kendileri, bağımsız bir marka olarak

Franchise, isim hakkı alarak

Management, işletmeyi uluslararası bir  zincire vererek

Kiralayarak ve benzeri şekillerde...
 
Türk yatırımcılar, son yıllarda yapılan otel yatırımlarında franchise yöntemini benimsemiş durumdadırlar. Şu an Türkiye’de bulunan şehirlerin yüzde 70'inde bir uluslararası otel zinciri bulunmaktadır. 16 uluslararası otel zinciri, 200'ün üzerinde otel işletmektedir. Bunların yüzde 85’i franchise olarak yatırımcılar tarafından, yüzde 15’i ise markalar tarafından, 'lease' veya 'management' sözleşmesi ile işletilmektedir. 
 
Türkiye’nin uluslararası zincir otellerle tanışması, Hilton'un 1955 yılında İstanbul’a gelmesi ile başlamıştır. Hilton’u, Club Med (1966), Accor (1970), InterContinental (1971) ve Starwood (1975) takip etmiştir. 
 
Uluslararası otel zincirileri ilerleyen yıllarda, stratejik olarak franchise ile büyüme stratejisini benimsemişlerdir. Bu strateji Türk yatırımcılar tarafından da çok beğenildi. Türk otel yatırımcıları, tesislerini kendileri yönetmek istiyor. Müdahale edebilmek istiyor. Fakat 'management' sözleşmelerde franchise'daki gibi müdahale şansı bulunmamaktadır.
 
Peki otelcilik yatırımları son yıllarda neden arttı? Neden her sektörden yatırımcı bir şekilde otel yatırımı yapma ve işletme işine girdi?
 
Bugün itibariyle dünyada en hızlı büyüyen ve gelişen, en büyük sektör turizmdir. Buna bağlı olarak otelcilik, dünya devi otel zincirlerinin stratejileriyle parlayan bir yıldız oldu.  
 
Ekonomik krizlere rağmen, terör ve benzeri olumsuzluklara rağmen, turizm 1-2 yıl sorun yaşasa da 10 yıllar gibi uzun dönemde hep yükselen trendini korudu. Bu nedenle her dönemde otel yatırımları, bazen hız kesse de devam etmiştir. 
 
Neden franchise? Neden bağımsız işletilecek olan kendi markanız değil?
 
Her yatırımcı kendi markasını oluşturup pazarlayabilir ve işletebilir. Fakat yatırımcının yeterince otel işletme tecrübesi yoksa bu çok kolay olmayacaktır. Bu kadar çok otelin açıldığı, her gün yeni rakiplerin geldiği bir pazarda güçlü olmanın ve başarılı olmanın, dünya pazarlarına girebilmenin yolu 'franchise' bir marka ile anlaşmaktır.

Sektöre hızlı bir giriş, pazarlama gücü ve marka bilinirliği,

Rekabet gücünün artması,

Global şirketlerle, avantajlı satış ve satın alma avantajları ve bağımsız otellere göre daha düşük maliyetler,

Know-how ve eğitim desteği,

Operasyonel standartlar ve işletme prosedürleri,

Muhasebe alt yapısı,

Müşteri bağlılığı olarak bilinen, sadakat programlarının gücü...
 
Bunlar göz önünde bulundurulduğunda 'franchise' otel işletim sistemi, Türk otel yatırımcıları için en doğru karar olarak görünüyor. Franchise otellerin bulunduğu şehirler artık dünya çapında pazarlanmaktadırlar ve her alandan pazarlaması yapılmaktadır. 
 
Türkiye, franchise oteller çöplüğüne dönmemekte, her şehre bir franchise otel ile Türkiye'nin tüm şehirlerinin tanıtım ve pazarlaması yapılmaktadır. Özellikle alternatif turizm olarak gördüğümüz Anadolu şehirlerinin pazarlaması, uluslararası zincir otellerle birlikte daha kolay yapılmaktadır. Otelcilik hakkında bir fikri olmayan yatırımcılar, franchise sayesinde her türlü bilgi ile donatılarak otellerini yönetmektedirler."
 
  
 


Bu Haber 03.08.2018 - 18:12:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.