Türkiye ekonomisi 7 yıl sonra ilk kez küçüldü

Türkiye ekonomisi 7 yıl sonra ilk kez küçüldü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme verisini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Böylelikle, ekonomi 7 yıl sonra ilk kez küçülmüş oldu. Bu yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme oranları ise yüzde 4.5 olarak açıklanmıştı. Büyüme verisine ilişkin ilk değerlendirme ise Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi: "2017 büyümesi hızlanacak."


TÜİK'in metodoloji değişikliği ile açıkladığı üçüncü çeyrek büyüme verisi, piyasa beklentilerinin altında geldi. Hürriyet'in haberine göre, gayrisafi yurt içi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8 azaldı. Ekonomi, böylece 7 yıl sonra ilk kez küçülmüş oldu. Türkiye ekonomisi en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurt içi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 azaldı, inşaat sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri, yüzde 8,4 azaldı.



NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 3,2 AZALDI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu, yüzde 0,6 azaldı.

İTHALAT YÜZDE 4,3 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 7 azaldı, ithalatı ise yüzde 4,3 arttı.



BAKAN AĞBAL'DAN BÜYÜME VERİLERİ DEĞERLENDİRMESİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Ağbal, 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, turizmdeki daralma ve zayıf dış talep ekonomik aktivitelerin yavaşlamaya neden olduğunu söyledi.

"GEREKLİ TEDBİRLERİ UYGULAMAYA KOYMAKTAYIZ"

Üçüncü çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 3,2, yatırımlar ise yüzde 0,6 daraldığını bildiren Bakan Ağbal, "Kamu harcamaları ise yüzde 23,8 artışla ekonomiye pozitif katkı vermeye devam etmiştir. Hükümet olarak ekonomik aktivitede canlanmayı destekleyen, finansal istikrarı koruyan ve güçlendiren gerekli tedbirleri uygulamaya koymaktayız. Nitekim geçtiğimiz hafta Başbakanımızın açıkladığı EKK kararları da önümüzdeki dönemde reel sektörde iyileşmeye katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede; krediye erişimi ve ihracatın finansmanını artıran, yatırımlara daha çok teşvik sunan, işgücü piyasasını destekleyen, KOBİ'lere finansman sağlayan ve kredilerinin yapılandırılmasına imkan veren kritik öneme haiz bir destek paketi açıkladık" dedi.

''2017 BÜYÜMESİ HIZLANACAK''

2016 yılı son çeyreğinde öncü göstergelerin ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller verdiğinin altını çizen Maliye Bakanı, Hükümet tarafından uygulamaya konulan tedbirler, hayata geçirilecek yapısal reformlar ile dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmelerin 2017 yılında büyümenin hızlanmasını destekleyeceğini vurguladı.


Bu Haber 12.12.2016 - 13:25:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.