Türk ve Özbek turizmcilerden iş birliği buluşması

Türk ve Özbek turizmcilerden iş birliği buluşması
Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Türkiye Özbekistan Turizm Çalışma Grubu Toplantısı yapıldı. Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkan Birinci Yardımcısı Ravşan Usmanov ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy'un başkanlığında düzenlenen toplantıda, iki ülke arasında turizm alanında iş birliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'nin deneyimlerinden Özbekistan'ın faydalanması konuları ele alındı.



Usmanov, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'den geniş bir heyeti Özbekistan'da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun, iki ülke arasında turizm iş birliğinin daha da gelişmesine hizmet edeceğini söyledi. Ravşan Usmanov, benzer toplantıların düzenli olarak yapılmasına ümit ettiğini sözlerine ekledi.

'TURİST SAYISINDA KARŞILIKLI OLARAK ÖNEMLİ ARTIŞ'

Arısoy da uzun bir aradan sonra Türkiye ile Özbekistan arasında her alanda gelişme gösteren ilişkiler çerçevesinde yapılan bu toplantının, turizm alanında iş birliğinin artmasına, turist sayısında karşılıklı olarak önemli artış yaşanmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Arısoy, "Bu amaçla Türkiye'nin turizm alanındaki deneyim ve önerilerini sizlerle paylaşmak, Özbekistan tarafının görüş ve deneyimlerini öğrenmek üzere burada bulunuyoruz." diye konuştu.

Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi yetkilisi Mirtalib Mirzahidov toplantıda, Özbekistan'ın turizm potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Mirzahidov, bugün Özbekistan'da 7 bin civarında tarihi ve mimari yapıt, bina ve kültür varlığının bulunduğuna işaret ederek, ülkesinin bu açıdan dünyada ilk 10 ülke arasında, Orta Asya'da ilk sırada yer aldığını söyledi.

Tarihi yapıların genellikle Semerkant, Buhara, Hive, Şehrisebz ve Termez şehirlerinde bulunduğunu, Ortaçağ'da yaşayan El Harezmi, Biruni, İbni Sina ve Mirza Uluğbey gibi çok sayıda alimin de bu topraklarda yetiştiğini hatırlatan Mirzahidov, Uluğbey'in öğrencisi Ali Kuşçu'nun Osmanlı sultanlarının daveti üzerine gittiği İstanbul'da matematik, fizik ve astronomi dersi verdiğini anlattı.

Türk heyetinden Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Kudret Arslan da Türkiye'nin turizm alanındaki deneyimleri hakkında bilgi vererek, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde çıkartılan Turizm Teşvik Kanunu'nun ardından ülkede turizm alanında önemli adımlar atıldığını kaydetti. Arslan, "O dönemde Türkiye toplam 30 bin yatak sayısına sahip bir ülkeyken, günümüzde bu rakam 1 milyon 200 bine ulaştı." diye konuştu.



KİMLER KATILDI?

Toplantıda ayrıca, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Dış ilişkiler Daire Başkanı Ramazan Çokçevik, Turizm Eğitim Dairesi Başkanı Kerem Dursun Tezcan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi İsmail Hakkı Yüksek ve diğer Türk yetkililer hazır bulundu.



Bu Haber 24.05.2017 - 16:02:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.