'Turizmin böyle olacağı belliydi ama...'

'Turizmin böyle olacağı belliydi ama...'
Habertürk Gazetesi’nden Güntay Şimşek, bugünkü köşesinde ''Turizmin böyle olacağı belliydi ama...'' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Şimşek, sezonun düşük olacağının çok önceden belli olduğunu ancak önlem alınmadığını dile getirdi.


Şimşek’in yazısının ilgili kısmını sizlerle paylaşıyoruz:

''Bu sene turizm sezonunun iyi geçmeyeceğine dair en önemli ipuçları, fuarlarda ve rezervasyon neticelerinde ortaya çıkmaya başlamıştı. Ancak Türkiye turizmine yön verenler, 6 ay önceki bu negatif durumu, sürpriz bir şey olacak ve her şey düzelecek havasıyla 'inşallah, maşallah' diyerek ve yeterli tedbir almadan geçirdiler.

Mart 2015’te Rusya’nın en önemli turizm fuarı için Moskova’ya gittiğimde, turizmle yakından ilgili bir Türk yetkiliye, Rusya’daki ekonomik kriz sebebiyle ciddi rezervasyon kayıpları olduğunu, hatta yüzde 50’nin altında kaldığını söylediğimde, 'İnşallah fazla sıkıntı olmadan atlatacağız. Düşük olan rezervasyonlar yaza doğru artar. Sabredelim' cevabını vermişti.

Turizm Bakanlığı, turizm sektörünün sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli ve yeterli ilişki içinde olmadığından onların 9-10 ay önce gördükleri bu sıkıntılı gelecek için zamanında tedbirler alınamadı. Çok sonra alınanların da hangi amaçlara matuf olduğu anlaşılamadığı gibi turizm katkısı da ona göre oldu.

Halbuki tur operatörleri ve uçak şirketleri için teşvik paketlerinin üzerinde iyi durularak önceden açıklanması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Uçak başına verilen yakıt desteğinde bile uyarılar hiçe sayılarak teşvik ve destek programı açıklandı. Çünkü amaç, sektöre katkı sağlamaktan ziyade eleştirileri göğüslemekti.

19 Mart 2015’te Moskova’dan yaptığım uyarılara bir göz atalım:

'Rusya krizinin, en az hasarla nasıl geçirileceğine dair çalışmaların zaman kaybedilmeden, somut kararlarla, sektörde kimseyi küstürmeden, haksızlıklara da fırsat vermeden ortaya konulması icap ediyor. Ayrıca en üst düzeyden, sektörün destekleneceği şeklindeki açıklamalara rağmen, ‘Henüz tatil sezonuna var’ denilerek geçirilen her an, aleyhimize işliyor. Çünkü 2015 sezonu için Rusya’dan alınan erken rezervasyonlar pek iç açıcı değil. Fakat yükselmeyeceği veya yerlerinin başka ülkelerle doldurulmayacağı anlamına da gelmiyor.

Rusya’dan ziyaretçi getiren tur operatörlerinin uçaklarına, uçak başı 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz açıklamasını yaptıktan sonra, bazı havayolu yetkilileriyle konuştum. Bu yaklaşımın doğru ve net olmadığını söyleyeyim. Mesela tarifeli uçan havayollarından ‘blok satın alma’ yapan tur operatörlerinin uçaklarına kim destek verecek?

THY, Onur Air, Atlas ve Pegasus, yazın Antalya-Moskova uçtuğu zaman, bu uçaklar 30, 50, 80 koltuk adedi olarak çeşitli tur operatörleri tarafından satın alınarak dolduruluyor. Tamamı da turist oluyor. Rusya’dan Antalya’ya gelen bu uçaklar nasıl desteklenecek?'

Hasılı kelam, Türkiye’de bacasız sanayi turizm sektörü yıllardır kendi yağıyla kavrulup gidiyor. Turizm bakanları da genelde sektörle ilgisi olmayanlardan seçiliyor, bakanlık bürokratları da sektör dışında şekillenince bir kriz anında yaşanan hasar da büyük oluyor. Sadece Rusya’dan değil Avrupa’dan, Japonya’dan gelenlerde bile azalma var, ancak hepsini topyekûn bir sebebe bağlamayı tercih edip, neden çeşitliliği sağlayıp riski azaltamadığımızı yeterince sorgulamaktan bile aciz durumdayız.''





Bu Haber 30.06.2015 - 10:18:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 06.07.2015 - 02:38

    İşte habercilik böyle yapılır. Yazar 19 Mart yazısında da belirtmiş, daha ne yapsın? Turizme şaşı bakışın güzel bir örneklemesi olmuş. Yani bu düşüş birkaç aylık öngörüsüzlük mü yoksa on küsur yılın yanlışlarının bilançosu mu? Eğer teşhis doğru konulmazsa organları kesip sadece yer değiştirirsiniz görüntü de bugünkü gibi olur. Neden kimse 5102050 yıllık turizm planlamalarına akıl yormaz? Turizm sadece tesisi yapmak değil ki Büyük kapasiteli tesis inşa etmek değil ki Bu gerçeği anladığımız zaman belki toparlanma başlayabilir. O zaman zemin, çevre, doğa, atık, temiz enerji, temiz su, temiz deniz, profesyonel çalışan, güvenli gıda, zengin mutfak, tarih ve arkeoloji gibi bazı kritik değerler aynı potaya konur ve sistem bir bütün olarak ele alınır. Yoksa her yıl kaç turist girdi, kaç çıktı, kim vize uyguladı, hac kotası diye keni etrafımızda döner dururuz. Ha bundan kamu ve STÖ yöneticileri çok memnun olurlar çünkü anlamadıkları işler yerine ezberledikleri,bu yıl rekor olacak lafı her yıl için geçerlidir. Basit, ucuz ve zahmetsiz. Adam sene

  • Mehmet Işık 01.07.2015 - 05:44

    SEZON BAŞINDA RUSYADA CİDDİ BİR SİYASİ ve EKONOMİK KRİZ VARKEN TEDBİR ALMAK YERİNE AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMAYI YAPAN BİHABER BİRLİK BAŞKANI BU SEKTÖRÜN BAŞINDA OLDUĞU MÜDDETÇE BİZ İSTEDİĞİMİZ SİZLER İSTEDİĞİNİZ KADAR YAZIN DURUN.HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEZ. Rusya krize girdi, Rus turist Türkiyeye gelmeyecek demek, Türkiyeye ihanettir.Rus turistin 2015te rekor kıracaktır.Bu yıl Türkiyeye giren Rus turist sayısı geçen yıla göre yüzde 5.7 büyüme göstererek 4.5 milyon kişiyi bulacak. 2015te ise 5 milyon kişi ile Almanyadan sonra ikinci sırada bulunan Rusya liderliğe oturacak

  • rezalet 30.06.2015 - 04:08

    bu sezonun boyle olacagi belli idi , akp ve Tayyipin Turkiye imajini yerlerde surundurmesi ve turkiye tarihinin en ilgisiz alakasiz turizm bakanin gorev basinda olmasi sonucu bugunlere gelindi..Tayyip gider ve yerine sevimli , insancil , kadin haklarina saygili ve asiri islamdan uzak , sempatik bir lider gelir , isid le baglar kesilir ve yeni bir kampanya ile turkiye yeniden sevimli bir tatil destinasyonu olabilir...fakat bu sene batan batana gider.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.