'Turizmde kara bulutlar'

'Turizmde kara bulutlar'
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar, 'Turizmde kara bulutlar' isimli yazısında, sektörün içinde bulunduğu durumu yazdı. Acar, Fethiye, Marmaris ve Antalya ticaret odası başkanlarının görüşlerini de aktardı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, ''Savaş içinde olan ve gelişen savaş teknolojileri ile birlikte her açıdan saldırı alma olasılığı bulunan bir ülkeye hiçbir turist gelmeyecektir!” ifadelerini kullandı.


Özgen Acar'ın yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

10 Temmuz’dan bu yana Türk turizmindeki bunalıma dikkati çekiyoruz. Gözlemimizi doğrulayan haberler de basınımızda yoğunlaşmaya başladı. Son bir haftadaki haberlerden örnekler verelim...

24 Temmuz, Vatan: “Otel çok, turist yok. Türk turizmi ‘kırmızı alarm’ veriyor. Seçim, Ramazan ve belirsizlikler nedeniyle haziranda doluluk oranı 5.2 puan düşüşle yüzde 63.4’e indi. Avrupa’nın en keskin düşüşü yaşandı.”

27 Temmuz, Sözcü: “Turizmde istihdam düştü, yurtdışına işçi ihracı arttı.”

27 Temmuz, Zaman: “Otel yatırımları yüzde 42 azaldı.”

30 Temmuz, Cumhuriyet: “Turizme bomba iptaller gelebilir. Turizmde Rusya endişesine, Suruç saldırısı ile tırmanan şiddet olayları eklendi. Sektörde belirsiz süreç başlarken rezervasyon iptalleri gündemde...”

30 Temmuz, Zaman: “Turist sayısı azaldı, turizmci tedirgin. Türkiye’de yaşanan terör olayları turizmciyi vurdu. 2015’in ilk yarısında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı 14 milyon 894 bine düştü. Büyük kaygı içinde olduklarını söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, bazı Avrupa ülkelerinin, vatandaşlarını Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyardığına dikkati çekti.”

Turizm Bakanı Ömer Çelik ne yapıyor? Üç dönem milletvekilliği yaptığı için 7 Haziran’da aday olamadı. Hükümet kurulamadığı için hâlâ Turizm Bakanı olarak aylığını almayı sürdürüyor. Ama o sultanın adamı olarak CHP ile koalisyon görüşmelerini yürütüyor!

ODA BAŞKANLARI TEDİRGİN

Meslektaşım Bülent Ecevit, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin’in Meclis konuşmasını gönderdi. Konuşma özetle şöyle:

“Geçen yılki rakamlara göre aylık yüzde 1 düşüşle 22 bin 179 kayıp görülürken, yıllık yüzde 7 düşüşle toplamda 432 bin 575 kayıp kaydedildi.

Turist sayısı dışında, fiyat indirimleri ve geceleme düşüşleri, toplam gelire ve Antalya ekonomisine olumsuz yansıdı. Doluluk oranı ve fiyatlarda da yüzde 10-15 civarında düşüş var.

Antalya’nın mayıs ayı net KDV tahsilatı geçen yıla göre sıfır oldu. Otomobil ve konut satışına rağmen KDV’deki yavaşlama piyasanın gerçek durumunu gösteriyor.

Piyasadaki durum bu, ancak şu anda bunları konuşmak da faydasız, çünkü sadece ekonomide değil, siyasette de belirsizlik var. Bu belirsizlikte yatırım zaten olmaz. Sonbaharda dış piyasadan döviz ve faiz baskısı buna eklenecek.

Koalisyon görüşmelerine kimse inanmıyor. Kasımda seçim de olsa istikrar getireceği garanti değil. Şu anda bizi dinleyecek kimse yok ama yine de uyarılarımızı yapalım!”

SEKTÖR PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

Cumhuriyet’in Milas Muhabiri Olcay Akdeniz, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal’ın görüşlerini şöyle aktardı:

“Marmaris yabancı turist açısından geçen yılın altındadır. Ruslarda kayıp yüzde 30, İngilizlerde yüzde 15, yerli turistte ise beklentimizin çok altında kalındı.

Turizm sektörü pamuk ipliğine bağlıdır. En küçük olaydan nem kapar ve iptaller ardı ardına yaşanır. Bu yıl ve gelecek yıl da turizm konusunda sıkıntı yaşayacağız. İç piyasada işlerin durgunluğuna ilave olarak tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan sıkıntılar mevcut. Sıkıntıları aşmanın ekonomik olarak tek yolu büyüme temposunun ve istikrarın tekrar yakalanıp ivmenin yukarı çekilmesidir!”

'SAVAŞTA OLAN ÜLKEYE TURİST GELMEZ'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan ise şu uyarılarda bulunuyor:

“Fethiye uzun zamandır İngiliz turistlerin tercih ettiği bir yerdi. Ancak son yıllarda düşüş var. İngiltere’den her ne kadar turist gelmeye devam etse de eskisi kadar çok sayıda ve elit turist gelmiyor. Gelenler daha çok ‘her şey dahil’ turizmi çerçevesinde geliyor. Bu da bölgeye ekonomik katkı sağlamıyor.

Suriye’de yaşanan olayların sınırımıza yakın cereyan etmesi, IŞİD’in coğrafi yakınlığı seyahat planlaması yapanlar açısından ülkemizin tercih edilebilirliğini azaltıyor.

Savaş içinde olan ve gelişen savaş teknolojileri ile birlikte her açıdan saldırı alma olasılığı bulunan bir ülkeye hiçbir turist gelmeyecektir!”

Mzgen Acar'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.



Bu Haber 01.08.2015 - 09:26:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.