Turizmde istikrar için uzun vadeli planlar yapılmalı

Turizmde istikrar için uzun vadeli planlar yapılmalı
Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, 2014’ün turizm bakımından verimli geçtiğini belirtti. Ortadoğu’dan gelen turistlerin yanı sıra farklı ülkelerden de turist sayısında artış yaşandığını kaydeden Çelikkanat, “2015’te de bu artış sürecek. Ancak ülkemiz turizminde istikrar için uzun vadeli planlamaların yapılması gereklidir” dedi.


Türkiye’de 2014 yılında turizm sektörünü değerlendiren Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat; turist sayısı, bölgelere göre talepler, yatırımlar ve 2015 için beklentiler dahil birçok konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

2014 yılının başta İstanbul olmak üzere Türkiye için verimli bir yıl olduğunu dile getiren Ferzan Çelikkanat, özellikle bölgede yaşanan sıcak gelişmelere rağmen talepte bir daralma yaşanmadığını belirtti. Çelikkanat, “Ortadoğu ve Arap ülkelerinden yoğun turist gelirken uluslararası misafir karmasından oluşan kitle turizmi her zamanki gibi en büyük segmenti oluşturdu. Ayrıca kongre ve sağlık turizminde de ciddi artışlar yaşandı” dedi.

3. Havalimanı yatırımları arttırdı


Rusya ve Avrupa arasındaki krizin Türkiye’ye fayda sağladığını ve 2015 yılında Rus turist sayısında artış olmasını beklediklerini kaydeden Çelikkanat, “Bu da bölgedeki gelişmelerden tedirgin olup kaçan Avrupalı turistin açığını kapattı” dedi.

2014’ün turizm yatırımları açısından da hızlı ve hareketli bir yıl olduğuna dikkat çeken Ferzan Çelikkanat şöyle devam etti: “Özellikle 3. Havalimanı ihalesiyle bölgedeki turizm yatırımları hareketlendi. 3. Havalimanına ilişkin planlara göre, 2023 yılında 50 milyon ziyaretçi ile 50 milyar dolarlık turizm geliri hedefleniyor. Ayrıca Türkiye'nin turizm bakımından dünyadaki ilk 5 ülkesinden biri olması öngörülüyor. Özellikle marina ve yat turizminde ciddi yatırım artışları yaşandı.”

 İsrailli turist sayısı % 40 arttı


Son dönemde Ortadoğu’daki gelişmelerin turizm endüstrisini de etkilediğini vurgulayan Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Çelikkanat, bu yılın yarısında, Körfez ve Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin oranının 2013'e göre yüzde 20'nin üzerinde arttığını kaydetti.

 Çelikkanat’a göre, geçen yılla karşılaştırıldığında 2014’ün ilk yarısında bazı Avrupa ülkelerinden gelenlerin oranında az da olsa düşüş yaşandı. Ayrıca Japonya ve Mısır'dan gelen ziyaretçi sayısında da yüzde 20'lik bir azalma oldu. Buna karşın İran’dan gelen turistte yüzde 52'lik artış gerçekleşti. İsrail yüzde 40, Çin yüzde 38, Güney Kore yüzde 33'lük, Libya ve Irak yüzde 22, Suriye yüzde 58, Cezayir yüzde 29, Suudi Arabistan yüzde 22 büyüme gösterdi.

Avrupa’daki ekonomik krizin sürmesine karşın Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ilk 8 aylık dönemi yüzde 7 artışla tamamladı. Bu dönemde en çok Ruslar gelirken, Antalya da yabancıların en fazla tercih ettiği yer oldu. Bu yıl yüzde 10 dolayında büyüyerek 3 milyon 800 kişiye ulaşan Rusya ilk sırada yerini alırken, bu ülkeyi yüzde 3’lük gelişmeyle 3 milyon 500 bine ulaşan Almanya takip etti. 3. sırayı yüzde 4’e yakın büyüyen İngiltere yer aldı. TÜİK verilerine göre son 8 aylık dönemde elde edilen turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönem verilerine göre yüzde 10 oranında artarak 28 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu rakamlarına göre yaklaşık 36 milyon ziyaretçi ve 34 milyar dolar bekleniyor.

Uzun vadeli stratejik plan gerekiyor


Er Yatırım ve Turizm olarak 2015’te önemli yatırımlar hedeflediklerini kaydeden Ferzan Çelikkanat, “Yabancı ortaklıklarla büyümeyi hedefliyoruz. İstanbul’un önemli merkezleri dışında İzmir’de bir projemiz halen devam ediyor. Şirket olarak amacımız turizmin ve dolayısıyla ülkemizin kalkınmasıdır” şeklinde belirtti.

Sektörün eksikliklerine de dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, uzun vadeli stratejik planların yapılması gerektiğinin altını çizdi. “Ülke olarak hemen hemen her sektör için yaptığımız eksiklik; uzun vadeli stratejik planlamalar yapamamak. Maalesef hem turizm yatırımlarında hem de faaliyetlerinde bu yıl da kendini gösterdi” diyen Çelikkanat şöyle devam etti: “Özellikle bazı bölgelerde şehir ve bölge planlamacılığından uzak, kapasite ve fonksiyon planlamaları yapılmadan orta ve uzun vadede atıl, ucuz ve kalitesiz olabilecek tesis yatırımları yapıldı. Bölgeler yanlış şekillerde imara açıldı, deniz ve kıyı şeritleri plansız kullandırıldı. Kuraklık ile mücadele, sürdürülebilir yatırım ve işletme kurguları maalesef planlanmadı.”


 

 

 

 

 


Bu Haber 17.12.2014 - 12:37:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.