Turizmde büyük çöküş: Silkar Turizm iflas erteleme başvurusunda bulundu

Turizmde büyük çöküş: Silkar Turizm iflas erteleme başvurusunda bulundu
Finansal sorunlar yaşadığı geçtiğimiz aylarda basına yansıyan ve Club Med'e kiraladığı Belek'teki tesisi borçları yüzünden bu sezon kapalı kapalı kalan Silkar Turizm'in iflas erteleme başvurusunda bulunduğu açıklandı. 1980'lerde Burhan Silahtaroğlu tarafından kurulan Silkar Turizm, Türkiye'nin en köklü turizm grupları arasında yer alıyordu.


 
Hürriyet Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, şirketi mali darboğoza sokan en önemli etken, 120 milyon Euro’ya Antalya’da yaptığı son otel yatırımı oldu. Silahtaroğlu ailesi konuyla ilgili açıklama yapmadı.
 
Dünyanın sayılı golf otelleri arasında sayılan ‘Lykia World Antalya’ ve Lykia World Fethiye’nin yatırımcısı olan Silkar Turizm için iflas erteleme başvurusu yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan başvuru sonrası mahkeme tedbir kararı verdi. İflas erteleme isteyen iki şirkete kayyum atandı. Yüklü bir borçla mahkemeye giden Silkar’ın yalnızca özel bir bankaya 237 milyon lira borcu bulunuyor. ‘LykiaGroup’ için yapılan başvuru, turizm sektöründe son dönemlerde yapılan en büyük iflas erteleme isteği olarak kayıtlara geçti.

Turizm sektörünün duayen ismi olarak anılan Burhan Silahtaroğlu’nun 1980’lerde giriştiği turizm yatırımları zamanla önemli bir büyüme kaydetti; toplam 4 bin yatak kapasitesine ulaşıldı. Kapadokya ve Fethiye’deki Lykia World oteller zincirinin en büyüğü Antalya’da yapıldı. Toplam yatırım değeri 120 milyon Euro’yu bulan ‘Lykia World Links Golf Antalya’ Silkar Holding’in en büyük yatırımı olarak kayıtlara geçti. Son büyük yatırımı nedeni ile mali dengesi bozulduğu ifade edilen Silkar Holding avukatları, borca batık durumdaki Silkar Turizm ve Yatırım İşletmeleri A.Ş. ve Septaş Planlama Organizasyon ve Pazarlama A.Ş. için geçtiğimiz nisan başında iflas erteleme istedi. İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, 14 Nisan günü tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile birlikte şirketler alacaklılara karşı korunmaya alınmış oldu. Mahkeme tedbir kararı verdiği şirketlere Yurdakul Tuncer ve Ali Ekber Kartal’ı da kayyum olarak atadı.İflas erteleme dosyasından edinilen bilgilere göre her iki şirket yüklü bir borca sahip. Yalnızca özel bir bankaya 237 milyon TL borç bulunuyor. Anılan bankanın, iflas erteleme başvurusu öncesi haciz işlemi başlattığı belirlendi. Aynı banka, iflas erteleme isteyen şirketlerin de iflasını istedi. Açılan dosyaya başka banka ve şirketlerin de müdahil olmaya başladıkları görüldü.
 
8O MİLYON EURO'YA 2 OTELİNİ SATTI

Dava başvuru dilekçesinde, şirketler hakkında iflas erteleme verilmesi durumunda uygulanacak iyileştirme programı sayesinde yeniden toparlanabileceği kaydedildi. Dilekçede mali sıkıntının baş göstermesiyle birlikte grup bünyesindeki iki otelin (Fethiye ve Kapadokya) 80 Milyon Euro’ya satıldığı, elde edilen gelirin önemli bir bölümü ile banka ödemelerinin yapıldığı anlatıldı. Dilekçede Lykia World Antalya’nın işletmesinin ise Club Med’e verildiği anlatıldı.
 
4 BİN YATAK KAPASİTESİ

Silahtaroğlu Ailesi, turizm yatırımları öncesi sanayideki yatırımları ile biliniyor. Turgut Özal’ın teşvik etmesiyle turizm yatırımlarına girişen Burhan Silahtaroğlu 4 bin yatak kapasitesine ulaştı. Silahtaroğlu, Türkiye’nin en zengin 100 ismi arasında da yer almıştı. Toplam 12 şirketin bünyesinde bulunduğu holdingde 2 bin 500 kişi çalışıyordu. Ancak bazı otellerin satılması, Lykia     World Antalya’nın da başka bir firma tarafından işletilmesi nedeniyle çalışan sayısı     önemli ölçüde azaldı.
 
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ

İflas erteleme başvuru dilekçesinde mali zorluğa düşüşün nedenleri de anlatıldı. Buna göre, hızlı büyüme, döviz kurlarındaki düşüş, Euro bölgesinde yaşanan sorunlar, kredi faiz oranlarındaki yükseliş ve oda fiyatlarındaki düşüş, sıkıntıya düşülmesinin temel sebepleri olarak gösterildi.


Bu Haber 12.06.2014 - 09:10:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • bir calışan 19.06.2015 - 05:05

    selam bu şirket olduğu yıldan beri çalışıyorum ama şimdi mağdurum atilla ve Zeynep hanım işçilerin parasını sonuna kadar ödeyeceğiz diyorlar söylermisiniz ne zaman biz bu dünyadan gitikten sonramı biran önce ödyin ben hakımıhelal etmiyorum babep

  • burhan polat 24.06.2014 - 08:11

    tum yazıları okudum.o otelin mekanık tesisatını yapan firmanın tasaronu idim.yanı tum tesisatını ben yaptım.burhan amcayı yasarken öldurdunuz diye yazmışsınız.burhan amca yıllar önce bana söz verip çalıştırıp 2008 den beri karsıma çıkıp da kaç lira borcum var diye sormadı.hep kaçtı.inanmıyan varsa yuzleşmeye hazırım.bu konuda erzurumlular vakfına bile gittim.varmı inanmıyan ben hazırım.ortada çalıp da aglayan o kadar çok ki.aglama burhan amca sen ettin birde oglun.hersey bır yana aglamak degil ancak o guzelim tesisin ülke ekonomısıne tekrar katılması önemli.hayırlısı.

  • Kaan Berkkan 16.06.2014 - 06:00

    Az önce açıklandı. İşletme Vadi K. tarafından işletilecek. Kayyumlar ne yapacak bu durumda ????

  • AHMET 13.06.2014 - 06:43

    Tamamen para ödememe oyunları,herşey planladıkları gibi.Devirdede geldiler personeli kandırıp gittiler.Herkez tazminatım ne zaman ödenecek diye düşünüyor.Herkezin bir hayali var.Ama boşa.Adamların bu paraları ödeme niyetleri olmadığı baştan belli idi. Personel tazminatlarını ödeme niyeti olsa sattıklarında alın bu sizin halkkınız derlerdi.Attila Bey diyor ki hiçbiri bizde kalmadı.iyide sen personelini düşünsen oteli sattığında alan firmaya şu kadar az ver personelin tazminatını sen öde yada sattığında alın bu sizin hakkınız diyemez miydi.Ama şunu unutmayalım silkar mağduru personel arkadaşlar kimse bizi kandırmadı.BİZ KENDİ KENDİMİZİ KANDIRDIK.

  • Kaan Berkkan 13.06.2014 - 05:20

    Sayın Vadi Karatopraklının o işletmeyi kiraladığı veya işlettiği konuşuluyor. İş görüşmelerinden ve acentelerden duyduğumuz bu. Orası Silkar mı, Club Med mi, iflas erteleme alan firma mı, yoksa yepyeni bir firma orayı kiraladı mı ? Kayyumlar orada kimin adına bulunuyor ?? Çok fazla cevapsız soru var. Döviz kurundaki düşüş, euro bölgesi sorunları değil tamamen yanlış bütçelenen bir yatırım ve açılış sırasında yöre halkının inanılmaz direniş göstermesi buna etkenir.

  • LYKIAFETHIYE 13.06.2014 - 02:06

    Arkadaşlar Silkar Turizm batmıştır. Ve bu yeni bir haber değildir. 2 yıla yakın süredir çalışanlarına para vermeyen işten çıkarıp sosyal haklarını ödemeyen, tedarikçileri vs. hergün kapısına haciz için dayanan bir firmadır. Hacizden kaçmak için sürekli adres değiştirmektedir. Turizm sektörü bu firma ile lekelenmektedir. Destek olun bu otel satılsın el değiştirsin çalışanların paraları ödensin. Bir aile zengin yaşamaya devam edecek diye bu kadar insan mağdur edilemez. Bu arada Namık arkadaşım senin tuzun kuru olabilir ne kadar ne biliyorsun bilmiyorum ama 20 yıl çalışıp emeğinin karşılığını sosyal haklarını alamayan mağdur insanlardan bahsediyoruz. İnşallah başına gelmez.

  • ilgisiz biri 13.06.2014 - 01:50

    İflas erteleme başvuru dilekçesinde mali zorluğa düşüşün nedenleri olarak, hızlı büyüme, döviz kurlarındaki düşüş, Euro bölgesinde yaşanan sorunlar, kredi faiz oranlarındaki yükseliş ve oda fiyatlarındaki düşüş, sıkıntıya düşülmesinin temel sebepleri olarak gösterilmiş. Öyle olsaydı daha pek çok şirket aynı durumda olmaz mıydı? Yukarıda eskilerden imzalı yorum sahibinin sözünü ettiği nedenlerden hiç bahsedilmiyor. Bu tesislerin fizibilite etüdünü merak ediyorum.

  • Lykiacı 13.06.2014 - 01:36

    Ben eski bir Lykia çalışanıyım. Şu kadarını söyleyebilirim. Lykia ile ilişkiniz yoksa hiç olmasın. Zararlı çıkarsınız. Para vermez. Borç batağındalar. Paranızı alır gereksiz yerler harcar sonrada para yok derler. Elemanlarına maaş dahi ödemeyen otelden hayır gelmez.

  • Birzamanlar Lykia çalışanı 13.06.2014 - 01:34

    Güvenmeyin arkadaşlar, orada çalışan hiç kimseye güvenmeyin. Bir hizmet alacaksanız parasını vermeden hizmeti alın. Yoksa paranızı verdiğinizle kalırsınız. Bir çok insanın canı yandı. Para verip karşılında hizmet alamayan acenteler hala paralarını kurtaramadı. madem bu kadar paraları var otel açıp işletecekler yüzlerce çalışanın parasını ödesinler. Önce arkalarını temizlesinler.

  • Fakir Turizm 13.06.2014 - 10:21

    iyi de birileri son zamanlarda acentaları oraya davet edip ben işleteceğim diyor orada ne tür oyunlar oynanıyor?

  • Namık 12.06.2014 - 08:24

    Yorum yapan nankör personel, Burhan bey zorda olmasa kimsenin hakkının yiyeceğini düşünmüyorum.adam zaten zorda bide sizin gibi edepsizlerle uğraşacak size değil hak hersey haramdır

  • lykia 12.06.2014 - 10:07

    Hala iflas erteleme diyorlar. Bir an önce devlet bu duruma el koysun mağdur çalışanların paraları ödensin. Yıllarca yeteri kadar para kazanmışlar, ömürleri boyunca yeter onlara. Devlet mağdur çalışanların parasını ödesin.

  • silkar mağduru 12.06.2014 - 10:04

    Nasıl bir toparlanmadan bahsediyorlar. Onlarca insanın alın terinin karşılığı olan maaşlarını aylarca ödemediler. Bu inanları işten çıkardılar sosyal haklarını vermediler. Devlet biran önce bu işe bir el koysun. Bu kadar mağdur insanın hakkını devlet korumalıdır. Kenileri tatillerde gezerken farkında değiller miydi bu şirketin battığının. Bu haberi yapan yetkili Lykia World mağdurlarını bulur röportaj yaparsan durumun ne kadar vahim olduğunu anlayacaksın.

  • eskilerden 12.06.2014 - 09:27

    Burhan amcayı yaşarken öldürdünüz, 65 milyon Euroya bütçelenen 1.5 yılda bitirilmesi planlanan projeyi 120 milyon Euroya ve 3.5 senede bitirirsen sonun bu olur tabiki, olan, geride aylarca biriken maaşlarını alamayan gariban çalışanlarına oldu. Bu proje bütçelenirken yapılan hesabin yanlış olduğunu söyleyenlerden biriyim ama çalışan olarak küçümsenik ve dikkate alınmamıştık. Turizmin ve otelciliğin gerçek okuluydu, yazık oldu..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.