Turizmde acı bilanço: 6 ayda 970 işçi hayatını kaybetti

Turizmde acı bilanço: 6 ayda 970 işçi hayatını kaybetti
Dev-Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, son zamanlarda turizm sektöründe yaşanan iş kazalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Turizmde her sene kalitenin düştüğünü ifade eden Yahyaoğlu, her sene fiyatların kırıldığını ve ülkenin artan turist sayısına rağmen, hedeflediği turist gelirlerinin çok altında rakamlara razı olduğunu belirtti. Yahyaoğlu, “30 milyon turist ve 30 milyar dolar turizm geliri istiyorduk. 30 milyon turist geldi, fakat 23 milyar dolarda kaldık. Hedeflenen rakam elde edilemedi. Bu otellerin ve çalışan işçilerin kaybıdır. Bu ülkenin toptan kaybıdır” dedi.

'52 SEKTÖRÜ TETİKLİYOR'

GündemAntalya'dan Ceren Kaya'nın haberine göre, turizmin Türkiye’de 52 tane sektörü daha tetiklediğini dile getiren Yahyaoğlu, bu durumun 52 tane sektöre akan can suyunun kesilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Başkan Yahyaoğlu, “O bakımdan turizm Türkiye için önemli bir sektördür. Turizm işçileri bu anlamda çok önemlidir” diye konuştu. Son 6 ay içerisinde 970 tane işçinin öldüğünü ifade eden Yahyaoğlu,  “Hiç kimse bundan bahsetmiyor. Eğer ülkede askerimiz öldüğünde üzülüyorsak, bir işçimiz iş kazalarında, öldüğünde de aynı derecede üzülmemiz lazım” dedi. Turizmde uykusuz ve yorgun vaziyette olan şoförlerin direksiyona çıkarıldığının altını çizen Başkan Yahyaoğlu, işçilerin ve turistlerin ölümüne veya yaralanmalarına sebep olduğunu vurguladı. Başkan Yahyaoğlu, “Bunlara el atılmasını istiyoruz. Bu sadece belediyelerin değil, hepimizin ortak sorunudur. Hepimiz bu sorun üzerine kafa yormak zorundayız” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'DE YASALAR UYGULANMIYOR'

Parçalı da olsa şoförlerin günde kaç saat direksiyon kullanması gerektiğinin yasalarla belli olduğunu dile getiren Yahyaoğlu, Türkiye’de bu yasaların uygulanmadığını söyledi. Yahyaoğlu, “Bu sefer kaza oldu deniyor. Kaza değil, cinayet oldu. Kazalar, birilerinin üç kuruş fazla para kazanacağız düşüncesiyle, yorgun argın mesai yaptırdığı şoförlerin yüzünden oluyor. Trafik kurallarına göre şoförlerin 8 saatten fazla direksiyon kullanması yasaktır. Bunlara dikkat etmemiz lazım” dedi.

'KAZALARIN SEBEBİ FAZLA MESAİ'

Turizmde fazla mesai yapan işçilerin ya trafik kazalarına, ya da teknik serviste kazan patlamalarına sebep olduğunu vurgulayan Yahyaoğlu, turizmde çalışan işçilerin 8 saatten fazla mesai yapmamak üzere programlanmaları gerektiğini belirtti. Başkan Yahyaoğlu, “Türkiye’de büyük bir işsizlik var. Biz, ‘iki kişinin yapacağı işi, bir kişiye yaptıracağız ve daha ucuza işçi çalıştırmış olacağız’ mantığından ayrılıp, gerçekten 8 saat işgücünü kullanmak ve oteller 24 saat açık ise 3 vardiya esasıyla çalışmak zorundayız. 3 vardiya çalışmayan, 3 vardiyanın işini 2 vardiyaya indirip, insanları 12-14 saat çalıştırarak, sürdürülen bütün işyerindeki iş kazaları, cinayettir” diye konuştu.

'YASAL SINIR 2 KAT AŞILIYOR'

Yasalara göre işçiden günde 3 saatten fazla, ayda 90 saatten fazla ve senede 270 saatten fazla mesai istenemeyeceğine dikkat çeken Yahyaoğlu, “Günde 12 saat çalıştırılan bir işçiden nasıl fazla bir mesai aldığınızın saat olarak hesabını bilmiyor musunuz? 180 gün bir sezonda 4 saat fazla çalıştırdığınız bir insandan, 720 gün fazla mesai almış oluyorsunuz. Yani yasal sınırı iki kat aşıyorsunuz” dedi. Bir insanın dayanabileceği sınırların belli olduğunu ifade eden Başkan Yahyaoğlu, bu sınırların Türkiye’nin değil, dünyanın standardı olduğunu söyledi. Yahyaoğlu, “Dünyanın her yerinde böyledir. Bütün bunlardan kendimizi korumamız lazım” diye konuştu.


Bu Haber 13.08.2015 - 09:50:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.