Turizmciler Twitter yasağına tepkili: Türkiye imajı zarar gördü

Turizmciler Twitter yasağına tepkili: Türkiye imajı zarar gördü
Turizmciler, Twitter’ın kapatılmasının yarattığı imajın turizm üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesi taşıdıklarını açıkladı

 
Türkiye’deki Twitter tartışmasının birçok ülkede gündem olduğuna dikkat çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, “Dışarıdan bakıldığında antidemokratik uygulamaların olduğu bir ülke turistik seyahat açısından hoş karşılanmaz. Turist böyle bir ülkeye gitmek istemez. Böyle uygulamalar olan bir ülkeye karşı ya da hümanist birtakım işlere karşı Avrupalı daha dikkatli, duyarlı davranır. Turist; çevre ve insan haklarıyla ilgili ülkelere seyahat etme noktasında daha dikkatli davranır” diye konuştu.
 
Bu olayın turizm sezonunun en yoğun rezervasyon dönemine denk geldiğine işaret eden POYD Başkanı Kızıldağ, yurt dışında karşılaştıkları tavrı şöyle anlattı:
 
'DALGA GEÇİYORLAR'
 
“Rezervasyonları olumsuz etkileyecek bir uygulama. Acentelerden ‘Aaa sizde Twitter kapanmış’ gibi alay edici, dalga geçilir tavırlarla karşılaşıyoruz. Böyle bir şey olmamalı tabii. Türkiye buna benzer şeyleri zamanında gazinolarla yaşadı. Orada çok ciddi birikim hareket vardı. Tanıtım fonu için ciddi kaynaklar ayrılıyordu, ‘Hop kapatalım’, kapattık. Boğaz Köprüsü’nde intiharlar oluyor, ‘kapatalım’. Böyle bir şey yok, yanlış. Bizim sosyal ağlardan gözlemlediğimiz kadarıyla dalga geçilir duruma düştük.”
 
OLUMSUZ ETKİ KAÇINILMAZ
 
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da bu tür ortak sosyal paylaşım sitelerinin önemli birer iletişim ve pazarlama aracı hâline dönüştüğünü hatırlattı. Ayık, “Ne boyutta etkileneceğine dair değer yok. Birçok tesiste Twitter ve Facebook üzerinden pazarlama tanıtım yapılıyor. Ama buralardan olan geri dönüşleri istatistiki veriye dönüştüremeyiz. Ne boyutta etkilenir söylemek çok zor ama mutlaka bunların olumsuz etkileri olur. İnsanların haberleşme kaynağına engel gibi mütalaa edilebilir” dedi.

Öte taraftan Hürriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile TUROB Başkanı Timur Bayındır, twitter engellemesinin ülke imajına zarar verdiğini belirterek, sosyal medyanın aynı zamanda bir tanıtım aracı olduğunu ve bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
Sosya medyanın kökten değiştirdiği günlük yaşamdan turizm de nasibini alıyor. ‘Anı yaşa’ kavramından ‘anı paylaş’ kavramına geçilirken, turizm gibi önemli denyimlerinde insanlar online olmayı tercih ediyor. Bunun üzerine yapılmış pek çok araştırma var. Intel’in bir araştırmasına göre, seyahatlerinde yanında akıllı telefonları olmayanlar kendini tedirgin hissediyor. Her 4 turistten 3’ü, cihazlarını şarj edecek priz bulamıyorsa öfkeleniyor. Google’ın bir araştırması ise turistlerin tatilde sürekli online kalarak bulundukları yerle ilgili bilgi toplamaları. Bunların arasında Twitter gibi sosyal medya platformları başı çekiyor.
 
İLK SORU İNTERNET

Twitter gibi sosyal medya platformları bir yandan turistlerin ‘paylaşma’ ihtiyacını karşılıyor, diğer yandan da önemli bir haber kaynağı. Ayrıca otel, acenta ve hatta ülkerin yeni tanıtım mecrası olarak da dikkat çekiyor. Bir otele yerleşmeden önce turistlerin resepsiyonda sorduğu soruların başında “İnternet var mı, wifi kodu nedir” geliyor. Hatta artık insanlar bir otele rezervasyon yapmadan önce Internet olup olmadığını soruyor. Afrika’nın göbeğinde çıkılan safarilerde bile (3G router ile mobil üzerinden wi-fi erişimi sağlanıyor) dünyadan kopulmuyor. 
 
9.2 milyon
IP yasağından sonra atılan tweet sayısı
 
%10
IP yasağından sonra atılan tweet sayısındaki düşüş oranı
 
%30
Geçen haftaya göre atılan tweet sayısındaki düşüş oranı
 
32 bin 900
DNS’lerin engellendiğini belirten tweet sayısı
 
144 bin 179
VPN servislerini öneren tweet sayısı
 
1 milyon
Yasak sonrası ‘Hotspot’ VPN uygulamasının indirilme sayısı
 
*Gonzo Insight verileri kullanılmıştır.
 
Her türlü hakkı saklıdır.

(Taraf, Hürriyet)
 


Bu Haber 23.03.2014 - 12:31:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • turizmdebuaksam 23.03.2014 - 05:01

    Yurt dışında bulunan Tur Operatörlerine her gün Türkiye hakkında olumlu düşünceler içeren propaganda yapıyoruz ki turist gelsin. Ama bazılarının almış olduğu bu kararlar doğrultusunda yüzümüz kızarıyor. Bu kadar saçmalık yeter. Twitterın yasak olduğu bir ülkeye kim neden gelsin? Prestijimiz maalesef yerlerde...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.