Turizmciler nisandaki ziyaretçi artışını değerlendirdi: Esas önemli olan...

Turizmciler nisandaki ziyaretçi artışını değerlendirdi: Esas önemli olan...
Nisan ayında 20 ay aradan sonra artış gösteren yabancı ziyaretçi sayısı turizmcileri umutlandırdı. Özellikle Rusya pazarındaki büyük artış sevinç yaratırken, gözler kaybın devam ettiği Avrupa pazarına çevrildi. Avrupa pazarının çok önemli olduğuna dikkat çeken turizmciler, esas olanın 2014-2015 rakamlarını yakalamak olduğunun ve Rusya'daki artışın Avrupa'daki düşüşün üstünü örtemeyeceğinin altını çiziyor...



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisanda yüzde 18.1 artarak 2 milyon 7 bin kişiye çıkarken, Rus turist sayısı ise neredeyse altıya katlandı. Turizmciler, yaşanan bu artışı Habertürk'ten Merve Karaca'ya değerlendirdi.

'ESAS ÖNEMLİ OLAN 2014-15 RAKAMLARINI YAKALAMAK'

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık turist sayısındaki artışın umut ve mutluluk verici olduğunu, ancak asıl önemli olanın 2014-2015 rakamlarını geçmek olduğunu söyledi.

Ayık, "Her artan bir kişi bizim için mutluluk verici. En büyük arzumuz 2014-2015 rakamlarını yakalamak, hatta o rakamların üzerine çıkmak. Bunu çok istiyoruz. Çok büyük kayıplarımız oldu. Başta algı ve siyasi değerlendirmelerden dolayı Alman misafirlerimizi kaybettik. Ama geri dönecekler, onlar bizi seviyor, Türkiye'de rahat ediyorlar. Rusya'dan gelen ciddi bir artış var, fakat Avrupa'daki açığın Rusya ile kapanması söz konusu bile olamaz." dedi.

'ÇOK KAYIP VERDİK AMA GERİ DÖNECEKLER'

Cornelia Diamond Luxury Golf Resort & Spa Hotel'in Genel Müdürü Zafer Alkaya, "Geçen seneyi kötü bir sene olarak görüyoruz. Nisan'daki yüzde 15'lik artış sevindirici ama daha parlak bir dönem için özellikle 2014 yılının rakamlarını yakalamamız gerekiyor. Turist sayısı önümüzdeki günlerde daha çok artacak.

Avrupa pazarında çok kayıp verdik, evet, ama geri dönecekler. Çünkü hem Avrupa hem de Rusya pazarı en kaliteli servisi, en güzel hizmeti Türkiye'de buluyor. Her şey dahil otelleri çok seviyorlar. Dönmemeleri için bir sebep yok. " dedi.

'RUS TURİST AVRUPA'NIN YERİNİ TUTAMAZ'

Rusya'dan gelen turist sayısının, Avrupa pazarındaki kayıpları telafi edemeyeceğini belirten Alkaya sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle Antalya'nın iki ana pazarı var. Biri Almanya diğeri Rusya. Rusya'dan gelen turist sayısında artış olabilir ama ikisi de birbirinin alternatifi değil, olamaz. Antalya'ya 3.5 milyon Rus turist geliyorsa, Almanya'dan 4.5 milyon civarında turist geliyor. Birbirlerinin açıklarını kapatmaları mümkün değil. Almanya çok büyük bir pazar." dedi.

'İKİSİNE DE İHTİYACIMIZ VAR'

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, nisan ayındaki artışın temelinin Rusya pazarından kaynaklı olduğunu belirterek, İsrail'den gelen turist sayısının da bu rakamı etkilemiş olabileceğini ifade etti.

Yağcı, "Turizmdeki büyümenin ana unsuru Rusya'dır. Çünkü yeniden Türkiye'yi tercih etmeye başladılar. Rusların sayısı mayıs ayından sonra daha da artacak. Avrupa pazarında nisan ayına kadar bir düşüş vardı ama, Almanya'dan gelecek son dakika satışları ile Avrupa pazarını yeniden kazanacağımızı umuyorum. Rusya ile Avrupa'daki açık kapanmayacak ama bir nebze de olsa, en azından potansiyeli arttırmış olacağız. Bizim hem Rusya'ya, hem Almanya'ya, ikisine de çok ihiyacımız var" dedi.

'GEÇEN SENE YÜZDE 40 KAYIP YAŞAMIŞKEN...'

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise, nisan ayı verilerinin sadece umutlandırıcı olduğunu, kaybedilen Orta Avrupa pazarının yeniden kazanılması için devletin devreye girmesi gerektiğini açıkladı.

"Geçen sene yüzde 40 kayıp yaşamışken bu seneki yüzde 15'lik artış bizi sadece umutlandırıyor.'' diyen Bülbüloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

''Konaklama ve turizm sektörü için 2017 yılının çok iyi olmadığını her defasında söylemiştik. Rusya ile doluluk bir nebze artsa da, Avrupa'da, Belçika'da ve İskandinav ülkelerinde büyük kayıplarımız var. Bir kere Rus turistin bıraktığı döviz çok az. Bu rakam belki kayıplarımızı karşılayamaz ama o pazarlarda olmamız bile güzel bir şey. Biz bu yılı ayakta kalma yılı olarak görüyoruz.

Artık, Orta Avrupa pazarının dinamiklerini çalıştırmamız gerekiyor. Uçak ve yolcu trafiğini arttırmalıyız. Özellikle Türkiye'nin güvenlikteki imajını düzeltmeliyiz, tazelemeliyiz. Eğer düzeltemezsek, sadece İngiltere ve Rusya'ya bağlı kalırız. Bu da hiçbir işe yaramaz. Devletin, Turizm Bakanlığı'nın artık bir şeyler yapması gerek. Her sene yüzde 6-7 civarında büyüyen İspanya, Yunanistan bile bizden daha çok etkin."



Bu Haber 31.05.2017 - 16:43:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.