Turizmciler Antalya'da toplandı, 5 milyar dolarlık zarar uyarısı yaptı

Turizmciler Antalya'da toplandı, 5 milyar dolarlık zarar uyarısı yaptı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Antalya’da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile TÜROFED’in 10. Yılını değerlendirerek turizm sektörü ile ilgili ciddi uyarılarda bulundu. Osman Ayık, “2015 yılı kaybımız yaklaşık 5 milyar doları bulacak” dedi.

Turizmciler Antalya'da toplandı, 5 milyar dolarlık zarar uyarısı yaptı
Turizmciler Antalya'da toplandı, 5 milyar dolarlık zarar uyarısı yaptı

Basın toplantısına, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Başkan Yardımcıları Ahmet Tok, Sururi Çorabatır, Mehmet İşler, Genel Sekreter Savaş Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Toktaş, Bülent Bülbüloğlu, Tayyar Zaimoğlu, Halil Özyurt, Burhan Sili, Gülçin Güner, Haluk Beceren, Gazi Murat Şen ve AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman katıldı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ TURİZM

Bir konuşma gerçekleştiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, turizm sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyledi. Ayık, şu şekilde konuştu:

‘’Türkiye otelcilik sektörü, yaklaşık 80 milyar dolar yatırım sermayeli gücüyle yılda 35 milyar doların üzerinde turizm geliri sağlamaktadır. Sektör, yaklaşık 40 milyon turistin konaklamasına olanak vermekte ve tesislerimizde 1 milyon 200 bin kişiye iş olanağı yaratılmaktadır. Bu da, genel istihdamın yaklaşık yüzde 9’una tekabül etmektedir. Aileleri ile birlikte yaklaşık 6 milyon kişiye ekonomik katkıda bulunan turizm, 54 yan sektörle iş ilişkisinde bulunmaktadır. Türkiye’nin cari açığının kapatılmasında önemli katkısı bulunmakta ve ihracatımızın yüzde 20’sini turizm sektörü gelirleri oluşturmaktadır. Ayrıca ihracat kalemi olarak değerlendirildiği zaman, yüzde 95 yerli sermaye kullanılmaktadır.

Turizmin en önemli aktörlerinden biri olarak Türkiye turizminin zorlu bir süreç geçirdiğini üzülerek belirtmek istiyoruz. Bu zorlu süreci iyi yönetemezsek daha olumsuz sonuçların ortaya çıkacağını görmekteyiz.

Türkiye turizmi, kısa sürede mucizeler yaratarak dünya turizm otoritelerinin başarı örneği olarak gösterdiği bir grafik ortaya koymuştur. Türkiye, son 30 yılda 400 bin turistten 42 milyon turist ağırlayan ve 400 milyon dolardan 36 milyar dolar turizm geliri sağlayan dünyanın sayılı turizm ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bu başarı özel sektör ve devletin el ele vermesi sayesinde elde edilmiştir.’’

'5 MİLYAR DOLAR KAYIP OLACAK'

Türkiye turizm sektörünün her zaman kendi ayakları üzerinde durmayı başaran, krizleri iyi yöneten ve krizlerden büyüyerek çıkan bir sektör olduğunu belirten Ayık, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Ancak bu sefer durum çok daha farklıdır. Turizmcilerimiz sorunların çözümü konusunda artık tıkanmış durumdadır.

Bilindiği gibi ana pazarımız Almanya’da; turizmcilerimizin gösterdiği öngörü sayesinde yaptığı atakla kısmen artış yakalanmakla birlikte, Rusya pazarındaki durumun düzelmemesi nedeniyle ciddi bir sıkıntıya düşülmüştür. Yılın ilk yarısında sadece Antalya bölgesinde yüzde 9’luk bir düşüş yaşanmaktadır. Ayrıca konaklamadaki ortalama kalış süresi 9.5 günden 8 güne inmiş durumdadır. Dolayısı ile yılsonu etkisi daha büyük olacaktır. Tahminlerimize göre turizm gelirimizin çarpan katkısı da ele alındığı zaman yaklaşık 5 milyar dolar kayıp söz konusu olacaktır. Bu kayıp sadece turizmcileri değil tüm ekonomiyi etkileyecektir. Cari açığa ve istihdama büyük bir katkı sağlayan turizm sektörü, 2016 ve 2017 yılında da bu tehlike ile karşı karşıyadır.’’

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

''Eğer 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri hedefliyorsak, bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor.'' diyen Osman Ayık, çözüm önerileri olarak şunları sıraladı:

1- Turizmin devlet politikası haline getirilmesi

2- Turizm Teşvik Kanunu’nun güncellenmesi

3- Tüm turizm sektörü bileşenlerinin oluşturduğu bir çatı örgütün oluşturulması

4- Belgelendirmedeki farklılıkların ortadan kaldırılması

5- Ortak bir tanıtım stratejisinin belirlenmesi

6- 12 ay istihdam için prim desteğinin sağlanması

7- Kamu-özel sektör işbirliğinin sürdürülmesi







Bu Haber 04.07.2015 - 13:40:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Degisim 07.07.2015 - 02:56

    Bu kriz sunu gostermistir. Mevcut turizm sektoru orgutleri krizin bilincinde olmalarina ragmen hic bir sekilde cozumsel bir sonuc elde edememislerdir. Mevcut orgut yonetcilerinin bir an once gorevlerini yeni nesil Turizmcilerine birakmalari gerekir. Hukumete derdini anlatamayan yerel yonetimlerin hala o gorevde yer almalari mevcut yerel yonetimlerin artik ilerde bu gibi durumlarda artik basariz olacaginin gostergesidir. Istifa edin ve sektorun onunu acin , yeni fikir ve taze kanlara ihtiyacimiz var, bu gibi durumlarda varliklarinizin etkisi olmayacak ise istifa ederek erdemlik yapiniz

  • KEMAL AÇIKEL 06.07.2015 - 12:06

    HER GÖRDÜĞÜMÜZ BİNA OTELE DÖNÜŞÜYOR,HER BOŞ ARAZİYE 45 YILDIZLI OTELLER DİKİLİYOR BÖYLE GİTTİĞİ SÜRECE BIRAKIN KAR ETMEYİ MAAŞLARI ÖDEYEBİLECEK OTELLER YILIN OTELLERİ OLACAKTIR

  • turizmdebuaksam 06.07.2015 - 09:00

    Zararın bu boyutlarda kalmayacağını, zararın daha büyük olacağı kanısındayım. 2016 yılı ve 2017 yılı dahil olmak üzere zarar 30 milyar doları bulacaktır. Ama benim aklıma takılan soru şu zararın bu kadar büyük olacağı geçen yıldan belliydi, uyarılar neden dikkate alınmadı?

  • Zafer Cengiz 06.07.2015 - 01:15

    Öncelikle 30 Yaşını doldurarak Kemale ermesi gereken TUROFED Yönetimine ULUSAL Stratejimizi inceleyerek 50 Milyarlık hedefin 2023 değil, 1.Eylem Planı sonu olan 2013 Yılı hedefi olduğunu belirterek, bu anlamda sadece 2013te hedeflerin 20 Milyar altında kalındığının idrak edilmesini tavsiye ederiz. Belirtilen ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ise, büyük çapta 2023 Stratejisinin bünyesinde öngörülmüş olan prensip ve yöntemleri kapsamakta olup, Kamu ve Özel İŞBİRLİĞİ ile çoktan bu güne kadar rayına oturtulmuş olması gereken temel konulardır. Milli Strateji henüz bu günlerde öngörülen 17 yıllık sürecin yarısını boşa geçirmiş durumda olup, önündeki 9 yıllık ömrüyle Turizmin LOKMAN HEKİM İLACI Özelliğini hala korumaktadır. Geçerli bir neden olmadan el birliği ile ihmal edilen Stratejinin, sadece Resmi Gazetede keşfedilmeyi ve revize edilerek uygulamaya sokulması için hala beklediğini, tüm turizm paydaşlarına tekrar ve önemle hatırlatırız. http:www.ktbyatirimisletmeler.gov.trTR,11699turkiyeturizmstratejisi.html

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.