Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi

Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi
Ankara'da toplanan TYD üyeleri, tahsisler, teşvik kanunu ve kıyı yönetmeliğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle hükümetten yardım istedi. Başkan Murat Ersoy, turizmcinin önünü görebilmesi için bu üç sorunun acilen çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi
Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi
Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi
Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi
Turizmciler Ankara'da toplandı, hükümetten üç konuda destek istedi

Savaş Daş  - TurizmGüncel - Ankara

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, yıllık olağan toplantısını Ankara Swissotel'de gerçekleştirdi. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, TYD Başkanı Murat Ersoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda turizmci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Murat Ersoy, TYD'nin kuruluşunun 26. yılı olduğunu belirterek, dernek kurulduğunda 150 bin yatak ve 2,5 milyon turist alan Türkiye'nin, günümüzde 1,5 milyon yatağa sahip 35 milyon turist alan bir ülke durumuna yükseldiğini kaydetti.

HEDEFİ YÜKSELTTİK

Türkiye turizminin önünde çok büyük hedefler olduğunu ifade eden Ersoy, “100. yıl hedefimiz 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri. 5 yıl önce bu hedef 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliriydi. Biz turizmciler bu hedefi yukarı çektik” dedi.

Turizm yatırımcılarının üç temel sorunu olduğunu kaydeden Ersoy, şu noktaların altını çizdi:

"TYD üyesi yatırımcı kuruluşlarımız Türkiye’de konaklama tesislerinden marinalara, kongre ve fuar merkezlerinden, havalimanlarına, spor ve sağlık tesislerine kadar geniş yelpazede yatırımlar gerçekleştirmiş  ve yeni yatırımlara  devam etmektedirler. Turizm sezonunu 12 aya uzatmak ve yatırımları yurt sathına yaymak için kıyı turizminin yanında bundan böyle alternatif turizm türlerini ön plana çıkararak doğa ve çevreyi koruma-kullanma dengesi içinde değerlendirerek Anadolu’da yeni turizm yatırım hamlesine başlamış bulunuyoruz. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir ile Dünyanın ilk beşi arasında yer almaktır.

ÜÇ TANE BÜYÜK SORUNUMUZ VAR

Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yatırımcı olarak bazı sorunlarımız devam etmektedir. Söz konusu sorunları hatırlatmam gerekirse  25 yılı aşmış turistik tesislerimizin yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu tesislerimizin yenilenmesine imkan verilmesi için 49 yıllık sürenin uzatılması konusunu Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün yeniden gündeme alması gerekmektedir. Kamuya ait yeni yatırım alanlarının turizme tahsis edilmesini bekliyoruz.

Yeni kanuna göre tahsis süreleri 29 yıla indiriliyor. Bankacılık ve finans sektörü, 30 yılın altındaki projeleri finanse etmiyor. Bu yüzden bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor. Geriye, yatırımcının yatırımını özsermaye ile yapması kalıyor.

İkinci olarak 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun ve buna ilişkin mevzuatın yenilenmesi gerekiyor.

Üçüncü en önemli konu ise kıyı kenar yönetmeliği. Bu konuda birden fazla muhatap var ve ciddi bir çözümsüzlük söz konusu. Geçen yıl belediyeler bile konuya dahil oldu ve bazı kıyıları özelleştirerek kira geriliri elde etmeye çalıştı. Yatırımcı muhatapsız kaldı. Kanamakta olan bu yaraya bir an önce çözüm bulunması gerekiyor.

NELER YAPTIK?

Göreve geldiğimizde çok farklı bir şey yaparak, turizmin dört ayağı olan havacılık, konaklama, tur operatörlüğü ve finans sektörlerini bir araya getirmeye çalıştık. Biz en uzun evliliği finansçılarla yapıyoruz. Bu yüzden ilk icraatımız finans sektörünü içimize almak oldu. Şu anda Finansbank ve Denizbank üyemiz derneğimizin üyesi durumunda.

1. Üyelerimizin yatırım aşamasında en büyük sıkıntısı olan finansman kaynağı sorununun çözümü adına TYD ve Denizbank arasında bir işbirliği orotokolü imzalandı.

2. Yatırım aşamasında önümüze mevzuat alanında çeşitli sıkıntıların çıktığı aşikardır. Bu nedenle Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikler Yönetmeliği'ndeki değiştirilmesi gereken hususlar ile ilgili çalışmaları yürütmek amacıyla Temmuz ve Ağustos aylarında TYD önderliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile TÜRSAB, TÜROFED ve TUROB’un da katılımları ile toplantılar gerçekleştirildi.

3. Ayrıca özellikle İstanbul’daki yatırımcılarımız açısından büyük bir sorunu olan evlerin günlük kiralanması konusunda da üyelerimizden gelen şikayetler üzerine valilik nezdinde bu sorunun ortadan kaldırılması hususunda çalışmalar başlattık.

4. TYD üyesi tesislerin elektrik giderlerinin düşürülmesi için elektrik tedarik eden firmalarla görüşmelerimiz devam etmektedir. En uygun fiyat veren firma ile protokol imzalanacak ve en kısa sürede tarafınıza duyurulacaktır.

5. Üyelerimiz ile ilişkilerin geliştirilmesi için TYD üyesi olan bir bölge başkanı ve başkanın önereceği bölge yatırımcılarından oluşan 5 kişilik komiteden oluşacak TYD bölge temsilcikleri oluşturduk. Bu çerçevede bölgesel ziyaretler gerçekleştireceğiz. Örneğin ilk toplantımızı Kıbrıs’ta gerçekleştirdik ve orada bir basın toplantısı düzenleyerek oradaki yatırımcıların sorunlarını dile getirdik ve bu sorunların çözülmesi adına yetkili makamlardan sözler aldık.

6. Yatırımcıları cezbederek derneğimizin üye sayısını ve gelirini artırmak amacıyla kendi üyelerinin sisteme dahil olacağı bir otel ve uçak rezervasyon portalı çalışmalarına başlandı.

ARICI: TYD 400 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Toplantıda konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise, TYD üyesi tesislerde 400 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekerek, derneğin aynı zamanda turizmin sorunlarının çözümünde büyük payının olduğunu ifade etti.

Dünyada doğa ve çevre odaklı turizm anlayışının hızla yaygınlaştığını belirten Arıcı, bakanlığın da bu konuda çalışmalar yürüttüğünü ve şimdiye kadar 180 tesise “çevreye duyarlı tesis” belgesi verdiğini belirtti. Arıcı, “Turizm amaçlı altyapı yatırımlarına 188 milyon TL aktardık. Bu rakamı 2015'te yüzde 15 arttırdık. Turizmin Anadolu'ya yayılması konusunda turizmcilerden büyük destek gördük. Ülkemize gelen turistlerin Anadolu'nun eşsiz tarihi ve doğak güzelliklerini görmesi konusunda da çalışmalarımız devam diyor.” dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Buçukoğlu ise, kurumun turizm sektörüne yönelik programları konusunda bilgi verdi.





Bu Haber 16.12.2014 - 20:06:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.