Turizm sektöründe personel sayısına ve ücretlere standart geliyor

Turizm sektöründe personel sayısına ve ücretlere standart geliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Güvenlik Bakanlığı'nın turistik tesislerde eleman sayısı ile oda sayısını entegre etmek ve ücretlere standart getirmek amacıyla çalışma başlattığı bildirildi.

 
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre bakanlık, Ege ve Akdeniz’deki otellerde çalışan garson, aşçıbaşı, komi, kat görevlileri gibi çalışanların ücretlerinin ortalamasını bulup standart bir fiyat oluşturacak. Çalışma, otellere fiyatların altında personel çalıştırılmaması ve oda sayısı kadar personel istihdam edilmesi zorunluluğu getirecek.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Yakup Demir, uygulamanın sektörü serbest piyasa ekonomisinden uzaklaştıracağını, bu sebeple turizme zarar vereceğini söyledi. Demir, “Turizm çalışanlarının ücretlerini devlet belirleyecek. Bu şık bir şey değil. Hiçbir ülkede böyle bir uygulama yok. Sektörün gelişmesini engeller. Birçok tesis bu yüzden kapanabilir. Zaten sektör eleman sıkıntısı çekiyor.” dedi. Çeşme Ilıca Hotel genel müdürü de olan Yakup Demir, çalışmanın bakanlıkta gizli bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, bakanlık yetkililerinin Antalya, Bodrum, Çeşme gibi yerlerden fiyat aldığını ifade etti. Bu rakamların ortalamasını bulup standart haline getirileceğini vurgulayan Demir, “Şu anda garson ücretleri 1.300-1.400 TL civarlarında. Henüz önümüze gelmiş bir rakam yok ama yeni uygulamayla 1.350 TL’nin altında garson çalıştırılamayacak. Düzenlemeye göre 200 oda kapasitesi olan bir otele 190 ile 200 arasında personel çalıştırma yükümlülüğü getirilecek.” diye konuştu. Turizmin önünde birçok sorun olduğunun altını çizen Demir, düzenlemeyle bunlara iki sorun daha ekleneceğini kaydetti. (Zaman)


Bu Haber 08.05.2014 - 10:39:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • gangin 08.05.2014 - 01:19

    böyle bir uygulama gelirse , etraf otel mezarlığına döner. çok pahalı destinasyonlar sadece açık kalabilir . onlarda sadece 3 ay kimse zarar ediceği işi yapmaz , 1000 tl maaş la 12 ay çalışan bir kişi ,1500 tl maaş alır ve sadece 3 ay işi olur . yıl bazında çalışanada zarar

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.